En Büyük Oyun Şirketleri ve Piyasa Değerleri
Son yıllarda teknoloji sektörünün önlenemez gelişmesinden oyun sektörü de nasibini almıştır. Oyun sektöründe yer alan şirketler arasındaki rekabet de bu sayede sürekli olarak artmaya devam etmektedir. Oyun severlerin merakla takip ettiği binlerce oyun her yıl piyasaya sürülmektedir. Kullanıcıların deneyimine sunulan bu oyunlar ise oyun şirketleri arasındaki rekabeti doğal olarak arttıran en önemli etmen olarak karşımıza çıkar. İşte oyun sektörü içerisindeki rekabetin bu kadar hızlı bir şekilde artması aynı zamanda oyun şirketlerinin giderek büyümesine ve piyasa değerlerinin de artmasına zemin hazırlamaktadır.
Dünyanın En Büyük Oyun Şirketleri
Oyun severler tarafından rağbet gören oyunlar, şirketlere de oldukça büyük gelirler kazandırmaktadır. CompaniesMarketCup piyasa değerlerine bağlı olarak tarafından paylaşılan en güncel veriler dünya üzerindeki en büyük oyun şirketlerini açıklamıştır. Listeye bakıldığında ilk sırada doğal olarak 2.963 trilyon dolar ile Microsoft şirketini görebiliyoruz. İşletim sistemleri ile bilinen Microsoft, elbette ki oyun sektöründeki girişim ve yatırımları ile bu listede yer almaya hak kazanıyor.
Dijital oyun sektörü içerisinde yer alan ve Microsoft’u takip eden ikinci sıradaki şirket ise Çinli şirket Tencent karşımıza çıkıyor. Tencent’in piyasa değeri ile 332.09 milyar dolardır.
Listenin devamını göz attığımızda ise sadece oyun sektöründe değil teknoloji alanında birçok farklı alanda faaliyet gösteren ve piyasa değeri ile 121.84 milyar dolar seviyesinde olan Sony şirketini görüyoruz. 54.15 milyar dolarlık değeri ile durduğu sırada ise Nintendo şirketi karşımıza çıkıyor.
Oyun sektöründe piyasa değeri yüksek olan ve her geçen gün servetine servet katan bu şirketler listesindeki beşinci sırada yer alan şirket ise 59.14 milyar dolarlık seviyesiyle NetEase olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Electronic Arts ise 37,4 milyar dolarlık kapasitesiyle bu listede altıncı sırada karşımıza çıkıyor.
Listenin yedinci sırasında Take 2 Interactive, sekizinci sırada Roblox, dokuzuncu sırada Sea ve onuncu sırada ise Aristocrat şirketleri yer alıyor.
Sadece ilk 5 sırada yer alan şirketlerin sahip oldukları piyasa değerleri ve kullanıcıların bu şirketlerin oyunlarını sürekli olarak tercih ediyor olması ilerleyen süreçlerde şirketlerin şimdikinden çok daha fazla büyük bir seviyeye ulaşacağını göstermektedir. Kısacası ilk beş sırada yer alan şirketlere en büyük oyun şirketleri gibi bir benzetme ile yaklaşmak mümkündür.
En Değerli Oyun Şirketleri
Günümüzde, insanların gündelik rutinlerine kullanmış oldukları bir çok ürün ve araç aslında teknolojinin ilerleyen süreçlerde tamamen hayatımıza entegre olacağını göstermektedir. Üstelik bu sürecin hiç de uzak olmadığını da tahmin etmek çok zor değildir. Yukarıda bahsedildiği gibi dünya üzerindeki en değerli oyun şirketleri oldukça yüksek miktarlarda para kazanırken aynı zamanda piyasa değeri açısından da değerlerine değer katmaya devam etmektedir.
1950’li yıllarda ilk video oyunlarının üretilmesiyle beraber oyun sektörü önlenemez bir şekilde büyümeye başlamıştır. Bahse konu olan bu büyüme sadece insanların oyunları tercih etmesiyle değil aynı zamanda şirketlerinin kapasitelerinin artması ve piyasa değerlerinin de her geçen gün istikrarlı bir şekilde artmasına uygun zemin hazırlamıştır.
1950’lerde başlayan bu serüven Atari ve Nintendo ile beraber devam ederken 2000’li yıllara gelindiğinde ise mobil oyun sektörünün de dijital oyun sektörü sınırları içerisine giriş yapmasıyla beraber dijitale oyun alanında adeta bir patlama yaşanmıştır. Mobil oyunların dijital oyun sektörüne dahil edilmesiyle beraber kullanıcı sayıları adeta bir patlamaya uğrayarak teknolojiyle beraber gelişen bu dünya piyasa değeri açısından en yüksek seviyelerine ulaşmaya doğru o da mı atmıştır.
Ana faaliyet alanı oyun sektörü olmasa dahi dünyada oyun sektörü konum itibariyle gelmiş olduğu aşama aslında büyük şirketlerin dikkatlerine oyun şirketlerine çevirmesine neden olmuştur. Microsoft ve Sony gibi ana faaliyet alanı farklı oyunları ve oyun şirketlerini kendi bünyesine katarak, kullanıcı sayılarını arttırmak ve kullanıcılarını maksimum seviyede memnun etmek için gerekli gelişimleri gerçekleştirmektedir.
Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde oyun sektörü %5. 64 oranında bir getiri sağlayarak aslında bu alana yatırım yapmak isteyen yatırımcıları da oldukça memnun etmiş görünüyor. Bu bağlamda oyun şirketlerinin her yıl servetine servet katması aynı zamanda yatırımcılarına ve gelecekteki yatırım ortaklıklarına da büyük oranda fayda sağlaması anlamına gelmektedir.