Diğer Yazılarımız

AFAD Nedir? Ne İş Yapar? AFAD Gönüllülük Başvurusu Nasıl Yapılır? 

AFAD, felaket ve acil durum anlarında destek sağlayan bir kurum olarak biliniyor. Yurttaşlar genellikle AFAD açılımı, görevleri ve telefon numarası hakkındaki bilgileri merak ediyor. Bu konudaki tüm detaylar ise aşağıda yer alıyor.

AFAD Nedir?

29 Mayıs 2009’da Resmî Gazete’de yayımlanan 5902 sayılı Kanun ile kurulan AFAD, İçişleri Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir kurumdur. Sivil Savunma Genel Müdürlüğü ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün yerine geçmiştir. Açılımı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı demektir. AFAD’ın temel görevi, afet öncesi hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmalarının yönetim ve koordinasyonunu sağlamaktır. Her ilde, valiye bağlı olarak faaliyet gösteren İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri bulunmaktadır. Ayrıca 11 ilde bulunan Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlükleri de AFAD’a bağlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

AFAD’ın Görev ve Faaliyetleri Nelerdir?

Ülkemizde düzenlenen afet faaliyetlerini yönetmek ve acil müdahalede bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdüren AFAD, bu çabalarını gönüllülük esasına dayanarak ve uzman bir ekip tarafından yönetilerek gerçekleştirmektedir. AFAD ekipleri, her yıl meydana gelebilecek afet olaylarına hızlı ve profesyonel bir şekilde müdahale etmeyi hedeflemektedir. Afetler, doğal veya beşeri sebeplerden kaynaklanabilir. Ülkemizde en çok deprem ve sel afetleri yaşanmaktadır. Bu kapsamda deprem AFAD ekipleri, bilinçlendirme çalışmaları yaparak sokaklarda gönüllü olarak insanları bilgilendirmeye ve ekiplerini genişletmeye devam etmektedir. AFAD’ın üstlendiği görevler arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Ülkemiz genelinde acil durum ve afet müdahale planlarını yapmak,
  • Risk durum güncellemelerini sağlamak ve en az zararla çıkılacak stratejiler belirlemek.
  • Riskli bölgeleri tespit edip gerekli tedbirleri almak.
  • Acil durumlarda müdahale yöntemlerini değerlendirmek ve uygun stratejik kararları almak.
  • Personel ihtiyacı konusunda ilgili kurumlarla işbirliği yapmak.

AFAD Başkanı Kimdir?

AFAD başkanı kim? sorusu, vatandaşların merak ettiği bir başka konuyu oluşturuyor. AFAD başkanlığını Vali Okay Memiş üstleniyor. Okay Memiş, hayata 1970 yılında Giresun’un Piraziz İlçesi’nde gözlerini açmıştır. 1991 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden başarıyla mezun olduktan sonra kamu hizmetine adım atmıştır. 1992 yılında Ordu Valiliğinde Kaymakam Adayı olarak görev almıştır. Genç/Bingöl, Orta/Çankırı ve Sarıyahşi/Aksaray Kaymakamlıkları deneyimleri mevcuttur. 2002-2013 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü, Daire Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı olarak önemli görevler üstlenmiştir.

İçişleri Bakanlığı’nda Hukuk Müşaviri olarak geçirdiği kısa bir süre sonrasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda Başdanışman olarak görev yapmıştır. Gümüşhane Valiliği (2016-2018) ve Erzurum Valiliği (2018-2023) görevlerinin ardından 11 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesi ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı olarak atanmıştır. Evli ve iki çocuk babası olan Vali Okay Memiş, İngilizce konusundaki üst düzey bilgisiyle de dikkat çekmektedir.

AFAD Başvurusu Nasıl Yapılır?

AFAD Gönüllülük Projesi, afet yönetimi süreçlerinde görev almak isteyen bireylerin ve kurumların katılımını teşvik etmek amacıyla hayata geçirilmiştir. Bu proje kapsamında, gönüllülerin rolleri belirlenmektedir. Eğitimlerle yetenekleri geliştirilerek ve performansları sürekli takip edilerek afet yönetiminde etkin bir katılım sağlanması hedeflenmektedir. AFAD Gönüllüleri, afet öncesi, sırası ve sonrasında sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma gibi çeşitli alanlarda eğitim alarak etkin bir şekilde görev yapacaklardır. Bu sayede toplum, afet ve acil durumlarla karşılaştığında daha dirençli ve hazırlıklı bir şekilde mücadele edebilecektir.

AFAD Gönüllüsü, bireysel çıkarları gözetmeksizin tamamen kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla topluma faydalı olmayı hedefleyen kişidir. Maddi beklenti olmadan fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlar. AFAD Gönüllülük Projesi, şu hedeflere odaklanmaktadır:

1. Afet ve acil durumlarda hızlı ve etkin müdahale yeteneğine sahip AFAD ekipleriyle uyumlu çalışabilen gönüllülerin kazanılması, sistematik bir şekilde yönetilmesi ve teşvik edilmesi.

2. AFAD gönüllülerinin yetkinliklerinin çeşitli eğitimler, faaliyetler ve tatbikatlar aracılığıyla geliştirilmesi.

3. AFAD gönüllülerinin katkılarıyla, afet ve acil durumların sebep olabileceği zararları en aza indirerek toplumu daha dirençli hale getirmek.

4. Afet ve acil durumlardan etkilenmiş topluluklara daha etkili hizmet sağlamak.

5. Toplumda gönüllülük bilincinin artırılmasına katkıda bulunmak.

AFAD Başvuru Koşulları Nelerdir?

AFAD gönüllüsü olmak isteyen herkes, 15 yaşını doldurmuş ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartlarına uygunsa başvuruda bulunabilir. Potansiyel AFAD gönüllüsü adaylarının, eğitim ve çalışma programlarına uygun zaman şartlarına sahip olmaları önemlidir. Ayrıca AFAD gönüllülük eğitimleri ve görevlerine katılacak adayların sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gerekmektedir.

AFAD başvuru işlemleri, e-devlet üzerinden alınmaktadır. Başvuru yapan kişilere SMS ve e-mail yoluyla portal (https://gonullu.afad.gov.tr) adresine yönlendirme yapılacaktır. Gönüllü adayları, gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri portal üzerinden takip edebileceklerdir.

AFAD Telefon Numarası Kaçtır?

Felaket ve acil durum anlarında, vatandaşlar AFAD’a ulaşmak için 122 numarasını kullanabilirler.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir