Mobil Alemi

Batarya Şoklama Nedir? Tehlikeli Midir? Nasıl Yapılır?

Batarya Şoklama Nedir?

Batarya şoklama diğer adıyla pil şoklama işlemi pilli telefonların icadı kadar eski bir konudur. Akıllı telefon bataryalarında da şoklama yapılabilmektedir. Elektrik başlı başına bir tehlike unsuru olduğundan, bataryalar ise “patlamaya hazır bombalar” olduğundan, bu işi acemi olanlar ve teknik anlamda yetersiz olanlar yapmamalıdırlar.

Batarya Şoklama Nedir?

Batarya şoklama, telefon bataryalarının yıpranması halinde uygulanan bir yenileme işlemidir. Bataryaların uzun veya yanlış kullanım sonrasında kimyasal yapıları değişikliğe uğrar. Kimyasal yapılarındaki değişiklik batarya iletkenliği azaltır veya tamamen bitirebilir. İletkenliğin yeniden kazanılabilmesi için batarya şoklama işlemi etkili bir çözümdür.

Batarya Şoklama Tehlikeli Midir?

Genel olarak akıllı telefon kullanıcılarının telefon bataryası şoklama işlemi yapması tehlikelidir. Çünkü batarya şoklama işlemi esnasında akıllı telefon bataryası fazla ısınmaktadır. Isınma sonucunda batarya şişebilir, gaz açığa çıkabilir veya patlayabilir.

Eğer bataryanız yeniyse ve tamamen bitik durumda görünüyorsa batarya şoklanabilir. Ancak bu işlem kesinlikle bir profesyonel tarafından gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde batarya kısa devre yapabilir ve kısa devre sonucunda patlayabilir. Alacağınız riske değmeyeceği için eski bataryalarınıza şoklama yaptırmak yerine, yeni bir batarya satın almayı düşünün.

Batarya Şoklama Cihazı Var Mı?

Bazı telefon modellerinin bataryaları için batarya şoklama cihazları bulunmaktadır. 9V pil ve basit düzeneklerle şoklama yapmaktan daha güvenli bir ortam sunulmuş olsa da, şoklama cihazına verilecek  paranın yeni bataryaya verilmesi daha mantıklıdır.

Batarya Şoklama Nasıl Yapılır?

Batarya şoklama evde de uzman yardımıyla yapılabilir, fakat yangın riski bulunduğu için dış ortamda yapılması en uygun olanıdır. Şoklama yapmadan önce aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyun.

Batarya şoklama için edinilmesi gerekenler;

  • 9V Pil (Bilinen markaları tercih edin)
  • Batarya & pil bağlantısı için ince elektrik kablosu
  • Elektrik bandı (Lehim kullanımını ancak profesonyeller tercih etmelidir)

Uyarı: Batarya şoklama için aşağıdaki adımları dikkatle ve atlamadan uygulayın. Mümkünse bu işlemi açık bir alanda yapın. Bataryada gaz çıkışı gözlemlemeniz halinde taş vb. bir zemine ve kimsenin bulunmadığı bir alana bırakın. Bu işlemi yaparken iş güvenlik gözlüğü/maskesi ve yanmaz & voltaja dayanıklı eldiven kullanmanızda fayda var. Patlama sonucunda ortamda yangın çıkma ihtimali yüksektir. Yangın tüpü bulundurmayı ihmal etmeyin.

Bataryanız çıkartılabilir bir batarya değilse, şoklama işleminden vazgeçip cihazınıza teknik servis aracılığıyla yeni batarya taktırmanız daha iyi olacaktır. Kasaya yapıştırılmış bataryalar ancak uzman kişiler tarafından çıkartılmalıdır. Aksi takdirde bataryayı çıkartmaya çalıştığınız cisim bataryayı delebilir ve bunun sonucunda batarya patlayabilir.

Uyarıların ardından batarya şoklama işlemini nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz;

  • İlk olarak batarya ve pil arasındaki bağlantı için uygun uzunlukta kablo kesin ve uçlarını açın.
  • 9V pilinizin + kutbuna kestiğiniz bir kabloyu, – kutbuna diğer kabloyu elektrik bandıyla güzelce yapıştırın. Açıkta kalan kablo uçları birbirine temas etmeyecek şekilde pili kenara bırakın.
  • Telefonun zarar görmemesi için bataryayı çıkartın. Ardından bataryanın + kutbuna +, – kutbuna – gelecek şekilde kabloları bantlayın. Kabloların farklı kutuplara temas etmemesi konusunda son derece hassas olun.
  • Bu bağlantıyı başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra bataryanız ısınmaya başlayacaktır. Isındıktan hemen sonra kabloları kısa devre yapmayacak bir şekilde sökebilir veya hızlıca kesebilirsiniz.
  • Batarya oda sıcaklığına geldiğinde tekrar telefonunuza takıp test edin. Şarjı az görünüyorsa şarj edin. Şoklanmış bataryanız eğer yeniyse uzun bir süre daha kullanabilmeniz mümkün. Eğer bataryanız zaten eskiyse, şokladıktan sonra çok uzun bir süre yararlanamadan tekrar kullanılamaz hale gelecektir.

Acil durumlar dışında batarya şoklama işlemi tavsiye edilebilecek boyutta bir işlem değildir. Deprem vb. zor ve sıkıntılı süreçlerde bataryanız bitik durumdaysa, yanınızdaki pil ile şoklama yaparak kısa süre mesajlaşma veya arama yapabilirsiniz.

 

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.