Teknoloji

Dolby Atmos Nedir

Dolby Atmos Ses Sistemi Nedir


Dolby Atmos surround ses teknolojisi, film setlerinden ve post prodüksiyon süitlerinden oturma odalarına kadar hızla ev sinemasındaki en önemli ve etkileyici teknolojilerden biri haline geldi. Dolby Theatre’daki ilk Dolby Atmos kurulumundan bu yana Dolby Atmos ev sineması ses sistemleri geleceğinden çok daha fazlasını sunuyor.

Dolby ayrıca müzik dinlemeye yepyeni bir boyut katan Dolby Atmos Music de geliştirip kullanıma sundu. Tüm bu gelişmelerin peşi sıra dünya çapında sinema salonlarında kullanımı gitgide artıyor. Dahası,  ister evinizde olsun ister başka kişisel alanda olsun surround ses deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz. Atmos özellikli hoparlörler, Dolby Atmos Soundbar ve hatta Atmos özellikli bir TV aracılığıyla bu deneyim yaşanabilir.

Dolby Atmos Ses Sistemi Nedir

Dolby Atmos, içerik oluşturucuların sesleri üç boyutlu bir alanda herhangi bir yere yerleştirmesine imkan veren bir ses teknolojisidir. Belirli ses kanallarıyla sınırlı olmadığından, filmlere ve müziğe daha fazla derinlik ve ayrıntı getiriyor.

Temel stereo ses ile il kaynaktan çıkan ses iki kanala yani sol ve sağ hoparlöre bölünür. Bu, bir ses kaynağındaki tüm sesin bu iki kanalı paylaştığını anlatır; Ses efektleri, müzik ve diğer sesler üzerinden diyalog gibi şeyler duymayı zorlaştırabilir. Ayrıca, dinleyicinin bir taraftan diğer tarafa hareket eden sesleri duyabileceği de anlatır.

Surround ses sistemleri ile dinleyicinin her yerine daha fazla kanal yerleştirilir. Örneğin, 5.1 kanallı bir sistem, dinleyicinin soluna, sağına, ortasına ve arkasına yerleştirilmiş beş surround ses hoparlörüne sahiptir. Bu, dinleyiciye çok daha zengin bir deneyim sağlarken, ses hala birkaç kanalla sınırlıdır.

Dolby Atmos surround ses, tavan hoparlörleri veya sesi tavandan yansıyan ve dinleyiciye geri dönen hoparlörler eklenerek genişletilir. Bu, içerik oluşturucuların sesleri belirli kanallarla sınırlamak yerine dinleyicinin etrafına veya üstüne herhangi bir yere yerleştirmelerine olanak tanır.

Dolby Atmos Ses Sistemi Nasıl Çalışır

Dolby Atmos ses sistemi, hoparlörleri seyircinin etrafına ve önüne yerleştirmenin yanı sıra, hoparlörlerin seyircinin üstüne ve arkasına da yerleştirilmesini gerektirir. Genelde bir ses sistemi kurulumu bu şekilde planlanır. Dolby Atmos Ses Sistemi çalışma mantığı anlamak için bir örnek üzerinden gidelim:

Bir uçağın uçtuğu bir sahnedesiniz. Artık surround ses sistemi, uçağın sesini üstünüzdeki hoparlörlere iletecek. Ancak Dolby Atmos’ta ses belirli bir hoparlöre değil, 3D uzayda belirli bir noktaya doğru itilir. Dolby Sistemi, size doğal bir deneyim sunarak sesleri ilgili hoparlörlere iletmek için yapay zekayı kullanır. Hoparlörlerden gelen sesin hacmi, yayılımı ve boyutu bile, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, hareketli nesneye göre değişir.

Ev Sinemasında Dolby Atmos Ses Deneyimi

Sinema salonlarındaki benzer bir deneyim evde yaşamak çoğu insan için pratik bir çözüm olmadığı göz önüne alındığında, AV üreticileri, ev ortamında sinema keyfini gerçekçi ve uygun fiyatlı hale getirmek için devreye girdi.

Sıfırdan bir ev sineması ses sistemi kurmak biraz maliyetli olabilir. Ancak halihazırda bir surround ses hoparlörü sisteminiz varsa,  Dolby Atmos önceki nesil sistemler ile de uyumlu çalışacak şekilde tasarlandı. Ek olarak almanız gereken Dolby Atmos uyumlu bir alıcı olur.

Kurulumda tavan hoparlörleri kurabilir veya özel tasarlanmış yukarıya doğru sesi gönderen Dolby Atmos özellikli hoparlörler satın alabilirsiniz. Bu hoparlörler sesi yukarı doğru iletir, böylece tavandan geri dönerek aynı ses deneyimi sunar.

Dolby Atmos Ses Sistemi Sahip Olmaya Değer mi
Yapay zeka ile donatılmış son teknoloji ile zengin ve etkileyici seslerin evdeki keyfinizi bir adım daha ileri götürdüğü düşünüldüğünde Dolby Atmos buna değer. En sevdiğiniz şarkılardaki hiç duymadığınız enstrümanları keşfedebilir ve en sevdiğiniz videoların içinde olmayı hissedebilirsiniz.

Dolby Atmos Ses Teknolojisi şu anda hala gelişiyor. Ev sinema sisteminizi geleceğe hazır hale getirmek istiyorsanız, Dolby Atmos uyumlu bir ses sistemine ve cihazlara yatırım yapmak uzun vadede buna değecektir.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir