Elmalı Davası Süreci: Çocuk İstismarı ve Adalet
Antalya’da bulunan Elmalı ilçesinde iki küçük kardeşin yaşadığı cinsel istismar iddiaları, 2020 yılında Türkiye gündemine bomba gibi düşmüştü. Henüz ilkokul çağındaki çocukların yaşadıkları travmatik olayları öğretmenleriyle paylaşması üzerine başlatılan soruşturma, kısa sürede ülke genelinde büyük yankı uyandırdı.
Soruşturmanın merkezinde, çocukların annesi ve üvey babası yer aldı. Çocuklar, psikolog eşliğinde verdikleri ifadelerde maruz kaldıkları istismarı detaylı bir şekilde anlatmıştı.
İçindekiler tablosu
Elmalı Olayı Neydi? Davada Ne Olmuştu?
Türkiye’yi derinden sarsan cinsel istismar davası üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen yeniden gündemde yerini aldı. 7 yaşındaki G.E.G. ile 10 yaşındaki İ.E.G.’nin istismara uğradığı iddiasıyla açılan davada, sanıklar arasında bulunan anne Merve A. Ve üvey baba Rahmi A., Ocak ayında yapılan üçüncü duruşmada tahliye edilmişti. Elmalı davası sansursüz sonucunda kararlar ise kamuoyunda ve sosyal medyada büyük tepkiye yol açtı.
Elmalı Davası Tahliyesinin Sonucu Ne Oldu?
Yaşanan büyük olayda tahliye kararının ardından toplumun farklı kesimlerinden art arda tepkiler oluşmuştu. Çocuk istismarı gibi hassas konuda alınan karar, adalet sistemine yönelik tartışmaları yeniden alevlendirmişti. Siyasiler, sanatçılar, spor kulüpleri ve sivil toplum kuruluşları Elmalı’daki davaya ilişkin sert açıklamalarda bulunarak çocukların korunması konusunda daha güçlü adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 4. Yargı Paketi”nin görüşülmesine saatler kala, Elmalı davası tekrar gündemin ı konusu haline geldi. Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olarak bilinen paket, istismar ve kadına yönelik şiddet vakalarında yargı süreçlerini hızlandırmayı ve mağdurların korunmasını güçlendirmeyi hedefliyor.
Elmalı Olayı Nasıl Ortaya Çıktı?
Elmalı ilçesinde Türkiye’yi derinden sarsan cinsel istismar davasının fitilini, iki küçük torununun yaşadığı acıyı fark eden babaanne ortaya çıkardı. Türkiye’nin dört bir yanında vicdanları yaralayan olay, adalet arayışı sessiz ihbarla başladı. Kısa sürede ülke gündeminin en önemli davalarından biri haline geldi. Çocuklar tarafından da yapıldığı belirtilen elmalı davası çizimler sansürsüz olarak cinsel içerikleri ile tepki topladı ve davada kanıtlar arasında yer aldı.
Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 5 Mayıs 2020 tarihinde mağdur çocukların babaanneleri, torunlarının 2019 yılında Finike ilçesinde anneleri, üvey babaları ve dayıları tarafından cinsel istismara uğradıkları şüphesiyle Balıkesir’in Edremit ilçesinde savcılığa giderek ihbarda bulundu.
Babaannenin tutumu, sessiz kalınan gerçeğin açığa çıkmasını sağladı. İhbar üzerine Edremit Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal soruşturma başlatıldı. Olayın hassasiyeti göz önünde bulundurularak çocuklar, Çocuk İzlem Merkezi’ne yönlendirildi. Uzman ekipler tarafından hem psikolojik destek almaları hem de beyanlarının sağlıklı şekilde alınması sağlandı.
Elmalı Davasında Sanıklar Ne Dedi?
Elmalı davası sansursüz mektup sürecinde yaşanan gelişmeler, 5 Ocak 2021 tarihinde görülen üçüncü duruşmada dikkat çekici hal aldı. Anne Merve A.’nın savunması tepki çekti. Elmalı davasının üçüncü duruşmasında sanık sandalyesinde oturan anne Merve A. çocuklarının dolduruşa gelerek yanlış beyanlarda bulunduğunu iddia etti. Mahkeme heyetine verdiği ifadede, “Çocuklarımın kandırıldığını ve yönlendirildiğini düşünüyorum” diyen Merve A. suçlamaları kabul etmedi.
Sanık üvey baba Rahmi A. da benzer olacak şekilde suçlamaları reddederek, “Çocuklara biz hiçbir şey yapmadık. Suçlamaları kesinlikle kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” dedi.
Şok Karar Geldi!
Tüm tepkilere rağmen elmalı davası yazısı sansürsüz kanıtları olsa da mahkeme heyeti duruşma sonunda Merve A. ve Rahmi A. için tutukluluk süresi ve mevcut delil durumu gerekçesiyle adli kontrol şartıyla tahliye kararı verdi. Karara göre sanıkların yurt dışına çıkışı yasaklandı. Yargılama süreci tutuksuz devam edecekti.
Verilen karar, başta mağdur çocukların yakınları olmak üzere kamuoyunda büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Sosyal medya platformlarında #ElmalıDavasi etiketiyle yapılan paylaşımlar, binlerce kişinin öfkesini dile getirdi.