Filament nedir sorusu 3D yazıcılarla yeni tanışanların aklına takılan sorulardan biridir. 3D yazıcı kullanmaya karar verenlerin araştırmayı sevmesi ve soruların cevabını bulana kadar çabalaması gerektiği kesin. Aksi takdirde teknik bilgi yetersizliğinden hatalı basımlar yapmak, 3D yazıcının arıza vermesine sebep olmak gibi birçok problemle karşılaşılabilir. Araştırma yaparken yeterli kaynak bulunamaması halinde yabancı kaynaklardan da yararlanılmalıdır. Bu şekilde daha hızlı gelişim sağlanabilir.
Aşağıda filamentlerin ne olduğu, ne işe yaradığı ve türlerinin neler olduğu herkesin anlayacağı basit bir dille anlatılmıştır. Bu makalede verilen PLA, ABS, TPU, TPE ve TPC gibi kavramlar özelinde araştırmalar yaparak daha derin ve nitelikli bilgi edinebilirsiniz.
İçindekiler tablosu
Filament Nedir? Ne İşe Yarar?
Filament, 3D yazıcılardan çıkartılan 3D modellerin yapımında kullanılan hammaddesi termoplastik olan, ince tel şeklinde bir maddedir. 3D yazıcı için üretilen filamentler genellikle 1.75mm ve 3mm çaplarındadır. Filament kalitesi, 3 boyutlu ürünün kalitesini direkt olarak etkilemektedir. Filament, ince tel şeklinde basit bir plastik gibi görünse de, üretimi o kadar basit değildir. Yazıcıyla 3D model üretim süreci oldukça hassas bir süreç olduğundan çeşitli hatalarla karşılaşılabilir. Bu hatalarla karşılaşılmaması için özenle üretilir.
Sık Kullanılan Filament Türleri Nelerdir?
Filament nedir sorusunun yanıtını aldıktan sonra öğrenmeniz gereken en önemli konu filament çeşitleridir. Üretmek istediğiniz 3 boyutlu malzemenin en verimli hangi filamentle üretileceğini bilmeniz gerekir. Aksi takdirde tatmin edici sonuçlar alamayabilirsiniz.
PLA Filament Nedir? Hammaddesi Nedir?
PLA yeşil plastik olarak bilinen, mısır nişastası ve şeker kamışı gibi bitkisel ürünlerle üretilen bir plastik türüdür. Diğer plastiklere nazaran çevreye ve doğaya daha az zararlıdır. Özellikle petrol ile üretilen plastik türünden çok daha kısa sürede doğaya karışmaktadır. Zararının az olması sebeiyle gıda ve sağlık sektöründe de kullanılmaktadır. Bitkisel ürünlerden üretilmesi sebebiyle güneş ışığı ve darbelere maruz kalması halinde hasar görebilmektedir.
ABS Filament Nedir? Hammaddesi Nedir?
ABS filament nedir sorusunun yanıtı oldukça kısa. Petrolden üretilen bir filament türüdür. Petrolden üretilen diğer plastikler gibi doğaya ve insan sağlığına oldukça zararlıdır. ABS plastik ile herhangi bir 3D model ürettiğinizde bu malzemeyi yemediğiniz sürece, temas etmenizin pek bir sakıncası yoktur. Ancak üretim esnasında açığa çıkan pis koku sağlığa zararlı olduğundan, basım yapılan odanın çok iyi havalandırılması gerekir. Bu filament türü petrolden üretilmesi sebebiyle oldukça dayanıklı ve sert bir yapıdadır. ABS filament ile otomobillerin tampon kısmı dahi üretilebilmektedir.
Flex Filament Nedir? Hammaddesi Nedir?
Otomobil, ev aletleri, ofis malzemeleri, tıbbi malzemeler gibi a’dan z’ye neredeyse tüm ürün grupları için flex filamentler tercih edilmektedir. Flex filamentlerin üretiminde TPU, TPE ve TPC kullanılmaktadır. Bu türler kendi aralarında esneklik, sertlik, darbeye dayanıklılık, ısı ve güneş ışığına dayanıklılık açısından farklılık göstermektedir.
Ahşap Filamentler Nasıl Üretilir?
Ahşap filamentler PLA ve ahşap tozlarının(talaş) karışımıyla üretilmektedir. Bu filamentler genellikle 70% PLA, 30% ahşaptan üretilmektedir. Ahşap görünümlü ürün üretmek isteyenler ve boyanın yetersiz kaldığını görenler, ahşap filamentleri tercih edebilirler. Bu filamentler hissiyat ve görünüm açısından tam anlamıyla ahşap gibi olmasalar da, ahşapa benzer bir yapısı bulunmaktadır.
Filamentler Metre Hesabımı Kilo Hesabımı Satılır?
Tüm filamentler istisnalar hariç kilo hesabı satılmaktadır. En ince çaptaki 1kg filament 300 metre civarındadır. Dolayısıyla filamentin çapının 3mm olması ve 1kg olarak satılması, uzunluğunun kısa olacağı anlamına gelir. Yani 1kg filament kaç metre sorusunun tek bir cevabı bulunmamakta.
3D Kalemler İçin 3D Yazıcı Filamentleri Mi Kullanılıyor?
3D yazıcı filamentlerini 3D kalemler için genellikle kullanmanızda bir sakınca yoktur. Ancak bazı 3D kalemlerin filamentleri özeldir. Bu kalemler çocuklar için üretildiği için sıcaklığı daha düşüktür. Bazen çapları da farklılık göstermektedir. Bu nedenle 3D yazıcı filamentlerini 3D kaleminiz için kullanmadan önce kalemin kullanma kılavuzundan veya satıcıdan direkt bilgi edinmelisiniz.
Filament Ne ile Boyanır?
Üretim aşamasından sonra en önemli aşama boyamadır. 3D boyutlu yazıcılarla çoğunlukla tek renk çıktı alırsınız. Bazı yazıcılarda çift veya daha fazla renk basım özelliği bulunsa da genellikle ürünler tek renk basılmaktadır. Özellikle satışa sunmayı planladığınız bir ürünse renklendirmek bir ihtiyaç haline dönüşebilmektedir.
Filamentleri boyamak için hemen hemen her türlü boya çeşidinden yararlanabilirsiniz. PLA ve ABS filamentler en kolay boyanan filament türleridir. Filamentleri boyamak için kolaylık açısından sprey veya akrilik boya tercih edilir. Eğer isterseniz duvar boyasıyla dahi boyama yapabilirsiniz.
Boyama yaparken aşağıdakilere dikkat etmenizde fayda var;
- Eldiven kullanmak.
- Zımparalama işleminden sonra tozları fırça yardımıyla temizleyip, elektrik süpürgesi ile çektirin.
- Boyayı mümkün olduğunca rüzgarın olmadığı fakat iyi havalandırılan bir ortamda yapın. Rüzgarlı ortamlar boyada kaymalara yani şekil değişikliğine sebep olabilir.
- Bastığınız 3D modelleri kurumaya bıraktıktan sonra yerinden oynatmayın.
- Boyaların kullanım talimatlarına dikkat edin, tehlikeli olan kullanım şekillerinden uzak durun.
Bu makalede filament nedir sorusu, filament türleri ve filamentlerle alakalı akla takılan diğer sorular yanıtlanmıştır. Filament satın almadan önce araştırma yapmayı ihmal etmeyin. Çünkü markalar arasında kalite farklılıkları söz konusu olabiliyor. Bu nedenle muhakkak kullanıcı yorumlarına ve inceleme tarzı içeriklere göz gezdirin.