AndroidMobil Alemi

Firebase Nedir? Kullanımı Nasıldır?

Sizler için dünyanın en ünlü arama motoru olan Google firmasının geliştirdiği Firebase sistemi hakkında detayları sunacağız. Bu konu hakkında merak edilen her şeyi açıklığa getirmeye çalışacağız. Şimdi buyurun hep birlikte Google Firebase nedir? Nasıl kullanılır? Yakından detaylı bir şekilde incelemesini gerçekleştirelim.

Firebase Nedir?

Google tüm kullanıcıları için hediye olarak sunduğu ücretsiz bir platform olan Firebase, internet kullananların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak türden özellikleri bulunuyor. Yapısı nedeniyle kullanıcılar tarafından çok beğenilen bu platform, uygulama geliştirme adına destek sunuyor.

Uygulama geliştirme işlemini gerçekleştirirken elbette veri depolama alanına veya kontrol paneline ihtiyaç duyulabiliyor. Günümüzün uygulamaları ise her türlü cihazda ve işletim sisteminde çalışması adına yer almak istediği de bilinen konulardan bir tanesidir.

Yönetim panelleri bünyesinde genel olarak oturum, kayıt, veri analizi ve uygulama testleri gibi çeşitli işlemleri yapmak mümkün hale geliyor. Tam bu esnada ise Firebase devreye giriyor ve gerekli işlemler açısından yardımcı oluyor.

Özellikle sistemin ücretsiz olması, yüksek verimlilik sunması ve çok yüksek performans bünyesinde barındırması onu özel kılıyor. Kullanıcılara baktığımızda sunulan bu sistemden gayet memnun şekilde görünüyor.

Firebase Sistemi Ne İşe Yarıyor?

Sisteme incelediğimizde sadece mobil uygulamalar için işe yarayan bir sistem değildir. Aynı zamanda bilgisayar gibi birçok cihazlarda çalışan uygulamalar için de işe yarayan özel bir sistem olduğunu görüyoruz. Günümüzde üretilen projelerin kendilerine ait olan bir yazılım dili olsa bile, bütün pazara hitap etmesi gereken yapıya sahip olmaları gerekir.

Üstelik uygulamaların her türlü platformlar üzerinde kullanılabilmesi ve arka plan verilerinin tutulması ise Firebase sisteminin yararlarındandır. Bu hususta birçok uygulamanın ortak problemlerine karşı çözüm yolu üretebildiğini anlıyoruz. Sistemin sayesinde tüm yazılımcılar daha kolay uygulama geliştirdiği gibi problemsiz işlemler gerçekleştirebiliyorlar.

Firebase Sisteminin Özellikler Nelerdir?

Uygulama yapan kişilerin büyük bir destekçisi olan bu sistem, bünyesinde birçok farklı özelliği bulunduruyor. Elbette her geçen gün daha da farklı özelliklere imza atarak güçlü şekilde yoluna devam etmeyi başarıyor. Google Firebase sistemin özellikleri ise şunlardır:

  • Depolama özelliği.
  • Performans için özel test ortamı.
  • Eşzamanlı veri tabanı özelliği.
  • Ortak fonksiyon özelliği.
  • Bildirim gönderimleri.
  • Kullanıcı girişleri için özel yetkilendirme.
  • Platformlar arası orta şekilde uygulama analizleri.
  • Makine öğrenme kiti.
  • Genel uygulama yönetimi.
  • Reklam materyalleri.

Görmüş olduğunuz temel özellikler , Oldukça açıklayıcı. Bu özelliklerin dışında elbette daha pek çok önemli özellikler hizmetlerinde bulunuyor.

Ürün ve Hizmet Çeşitleri Nelerdir?

Uygulama geliştirme açısından oldukça fazla ürün ve hizmeti bir arada sunmaktan çekinmiyor. Böylece kullanıcıları memnun etme oranı gayet yüksek görünüyor. Şimdi sistemin sunmuş olduğu ürün ve hizmetlerden bazılarını yakından inceleyelim.

Firestore

Anlık şekilde olan senkronizasyonun daha fazla ölçeklenebilir halidir. Bunun için sık sık Realtime Database karşılaştırılıyor.

Test Lab

Üretilen veya tasarım aşamasında olan mobil uygulamalar ile alakalı olarak sizler için ön bilgiler verir. Uygulamada denenen her şey burada test edilebilir.

Realtime Database

Veri tutma adına yarayan oldukça büyük veri tabanı uygulaması denilebilir. Esas amacı ise anlık olarak tüm verileri senkronize etmesidir.

Crashlytic

Anlık bir şekilde loglama yapmaya yarıyor. Üstelik hataları anında gösterdiği gibi güncellemeler yapmayan şans tanır.

Kullanımı Nasıl Gerçekleşiyor?

Firabase ile neler yapılabilir? Diye düşünen kullanıcılar için bu sistemin nasıl kullanılabildiği konusunda bilgileri sunuyoruz. Başlangıç esnasında bile çok kolaylıkla sistemin olanaklarından faydalanmak mümkün kılınmıştır. Elbette bunun için Google kimliğine sahip olunması gerekiyor.

Google kimliği olan kullanıcılar Firebase resmi internet sayfası üzerinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. Siteye giriş yapıldıktan sonra Get Started butonu üstüne tıklayarak veya sayfanın sağ üst tarafında bulunan Console bağlantısı tıklayarak ilerleme gerçekleştirilebilir.

Bu dakikadan sonra istediğiniz gibi özgürce yeni projeler yapabilirsiniz. İstediğiniz takdirde Android, iOS ya da bilgisayar uygulamalarında birçok türden özellikleri aktif hale getirebilmeniz mümkündür. Sonrasında konum, proje adı ve proje kimliği gibi alanlar doldurularak proje oluştur butonuna basılmalıdır.

Projenin oluşturulma aşamasından sonra ise bazı işletim sistemleri için entegre sağlanmalıdır. Sayfanın içerisinde bu konuyla ilgili daha çok detaylı bilgiler yer alacaktır. Android uygulaması, web uygulaması ve iOS uygulaması entegrasyonu farklı gerçekleşir.

Onlarca şirket Firebase desteğiyle büyük ölçüde yol kat ediyorlar. Bir tür bulut alt yapı teknoloji sistemi olarak da söyleyebileceğimiz bu özel sistem, proje oluşturmada backend işlemini kullandırmaz. Bütün veriler ise sistemi içerisinde bir nesne olarak yer tutarlar.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Yazınız son derece bilgilendirici olmuş. Firebase Sistemi ile ilgili yararlı ve öğretici bilgiler için teşekkür ederiz.
    Makaleniz son derece anlaşılır ve akıcı bir dilde yazılmış. Google Firebase sistemin özelliklerini bizlere öğreten ve bilgilendiren bir makale olmuş. Sağolun…

  2. Firebase Sistemini yazıyı görünce bu ne dedim ilk defa duydum ama baya bilgilendirici bir yazı olmuş ellerinize sağlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.