Uzay hakkında yapılan araştırmalar her zaman için dikkat çekicidir. Güneş kendi etrafında döner mi yediden yetmişe merak edilen bir sorudur. Genel olarak dünya durmadan dönerek dünyanın işleyişini sağlamaktadır. Dünya dönüş hızını yavaşlattığında veya dönmesini durdursa dünyada birçok dengesizlikler görüşür. Bunlar gece gündüz dengesinden, iklim dengesine kadar birçok düzen altüst olur. Güneşin de dünya gibi kendi ekseni etrafında dönüp dönmediği merak edilmektedir. Dünya güneş etrafında dönerek rutin işletişini sağlamaktadır. Bununla birlikte birçok gezegende güneş etrafında dönüş gerçekleştirmektedir. Özellikle Mars bazen ters istikamette dönebilmektedir.
Normal olarak her gezegen güneş sisteminde, güneş etrafında dönüş sağlamaktadır. Tüm gezegenler güneş etrafında dönüş yaparak işleyişi sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar dünyanın güneş etrafında döndüğünü kesin olarak kanıtlamıştır. Ancak güneşin kendi etrafından hareketli mi yoksa sabit mi kaldığı düşündürücüdür. Güneş sistemi içinde bulunan her gezegen ve dünya güneşin etrafında hareket sağlamaktadır. Güneşin kendi ekseninde veya bir başka gezegen etrafında dönüşü var mı yok mu sıkça gündeme gelmektedir.
Dünyanın kendi etrafında yaptığı hareket saat yönünün tam tersinedir. Buda bir gün boyunca sürer. Yani dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü 24 saattir. Dünya kendi etrafında döndükçe aynı zamanda güneşin etrafında da döner. Dünyanın güneş etrafında dönmesi tabiatta büyük bir denge sağlar. Bu dönüş sayesinde yıl oluşur ve mevsimler değişir. Dünya güneş etrafında dönerken eliptik bir yörünge sağlar. Buda dünyanın farklı yerlerinde eş zamanlıda olsa farklı ısılara sebebiyet verir ve mevsimleri oluşturur. Güneşte kendi ekseninde dönüş yapabilen çok önemli bir kaynaktır. Güneş sistem içinde yer alan bir yıldızdır. Bu yıldız yüksek ısıda olan aynı zamanda kızıl ötesi radyasyonda yayabilen güçlü bir enerjidir.
Güneşte dünya gibi kendi ekseninde dönüş sağlayabilmektedir. Güneş kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 günde tamamlamaktadır. Ancak bu enteresan dönüş ekvatorda ve kutuplarda birbirinden farklıdır. Dünya yörüngesi ile güneş yörüngesi karşılaştırıldığında güneşin yörüngesi 7,25 oranla eğik durumdadır. Bu yüzden de güney kutbunda ve kuzeyde farklı sıcaklıklar ve güneş ışınları gözlemlemek mümkün olmaktadır. Güneş bir yıldız niteliği taşır. Bu yüzden yapısı gereği gaz ve plazmadan oluşur. Bu yüzden dünya ile kıyaslandığında katı bir şekilde dönüş sağlamaz.
Güneş Nasıl Hareket Ediyor?
Güneş dünya gibi sert bir şekilde hareket etmez. Çünkü dünya katı bir yapıdan oluşurken güneş katmanları çok daha yumuşaktır. Buda onu daha narin bir dönüş imkânı tanır. Güneş hareketleri farklılık gösterebilmektedir. Bunun nedeni katı bir yapıya sahip olmamasıdır. Buna göre güneş normal olarak 27 günde dönüşünü tamamlar ancak güneş katmanları farklı yapılarla bileşmektedir. Dolayısı ile dönüş anında bu katmanlarda farklı hızlar görmek mümkündür. Dolayısı ile güneş ekvatorda kendi ekseni etrafında dönüşünü 25 günde tamamlar. Bununla birlikte kutup bölgelerinde ise bu dönüş 30 günde tamamlanmaktadır.
Güneş dönüşünü 25 ile 35 gün ile tamamlayabilir. Dönüşün tamamlanması farklılık gösterebilmektedir. Kuzeyde dönüş günü sayısı artarken ekvatorda azalmaktadır. Dünya döner ve tabiatın akışı sağlanır. Dünya bir gündedönüşünü sağlar. Ancak zaman zaman dönüşü hız rekoru da kırmaktadır. Dünyanın güneşten farkı katı olmasıdır. Yani dünya kayalık ve üstünde yaşanabilir durumdadır. Dünya dönüşünü asla şaşmadan rutin bir şekilde gerçekleştirir. Dönüşünü bir gün yani 24 saatte tamamlar. Güneş hem gaz hem de yıldız olduğundan dönüş farklılıkları dikkat çekmektedir. Güneş hızlı dönebildiği gibi yavaşlamada gösterebilmektedir.
Güneş Neden Dünyanın Etrafında Dönüyor Gibi Görünüyor?
Dünyamızın kendi etrafında yaptığı hareket ilkokul yıllarından beri öğretilmektedir. Ancak güneşin kendi etrafında dönüşünden fazla söz edilmez. Bu yüzden güneşin hareketleri konusunda çok aşina değiliz. Güneş kendi ekseni etrafında dönen büyük bir yıldızdır. Dünya olsun güneş olsun hatta gezegenler dahi kendi ekseninde hareket etmektedir. Güneş dünyadan oldukça büyüktür. Bu yüzden hareket halindeyken çokta kütlesinin dışına çıkamamaktadır. Dünya ve güneş ortak bir sistem içinde hareketlerini sürdürür.
Güneş bir yıldız türü olduğundan mutlaka dönüş yapmaktadır. Ancak dünya gibi hızlı değildir. Hareketler farklılık göstermektedir. Bu sebeple dünyanın farklı yerlerinde dönüş durumu değişecektir. Bunun anlamı dönüş süresidir. Güneş kendi ekseninde 25 ila 38 gün arası bir süreçte dönüşünü sağlar. Dönüş hareketlerinde güneşin ekvatora ya da kutuplara olan uzaklığı da çok önemlidir. Güneşin ekvatora uzaklığı 7 derecedir. Güneş kuzeyde eylül ayında kendini gösterir. Güneyde ise mart ayında güneş ışınları yoğunlaşır.
Güneş Kendi Ekseni Etrafında Dönme Hareketi Yapar mı?
Güneş kendi ekseni etrafında dönüş yapabilen güçlü ısı ve enerji sağlayan bir yıldızdır. Dünyanın kendi etrafında yaptığı hareket ne kadar önemliyse güneşin hareketleri de son derece önemlidir. Güneşin hareketleri enleme göre değişir. Bu yüzden bazı yerlerde güneş ışınları farklıdır. Bununla birlikte gezegenler güneş etrafında dönüş yaparken güneş aynı zamanda samanyolu galaksisinde de dönüşünü sağlar. Elbette ki bu dönüş milyon yılı alıyor. Buna kozmik yıl denilir. Elbette ki güneş dünyamız için oldukça önemlidir. Güneş sayesinde ısınabiliyor, dünyamız aydınlanabilir ve sabahı görebiliyoruz. Bunun yanı sıra güneş enerjisi ile çeşitli cihazları kullanabiliyoruz, ısı sağlayabiliyoruz aydınlanma yapabiliyoruz.
Güneş dönerken yalpalanma oluşturabilmektedir. Elbette ki dönüş sağlayan her gezegende yalpalanma mevcuttur. Buda güneş hareketlerinde bir ağırlaşma veya hızlanma sağlar. Dünya ve güneş birlikte hareket ederken etkiye tepki olarak presesyon oluşturur. Presesyonla birlikte güneş ağırlaşarak hareket sağlar. Genel olarak güneşin dünya etrafında döndüğü var sayılır. Ancak bunun tam tersi dünya güneşin etrafında döner.
Bununla birlikte hem güneş hem de dünya hareket halinde olduğundan dünya güneşin, güneşinde dünya etrafında dönmesi oldukça doğaldır. Ancak dünyanın güneş etrafında döndüğünü teorisi tamamen kütlesel verilerden ötürüdür. Dünya güneşten küçük olduğundan sanki dünya güneşin etrafında dönüyor algısı oluşur. Dünya ve güneş ortak bir merkezde dönüş sağlar.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası