Liselerde devamsızlık süresi kaç gündür sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. İşte konuyla ilgili detaylar…
Okulların açılmasıyla velilerin dikkat etmesi gereken hususlarda artıyor. Bunların başında devamsızlık süresi geliyor. Birçok veli ve öğrenci tarafından liselerde devamsızlık süresi kaç gündür sorusuna yanıt aranıyor. Bu konudaki bilgi yoğunluğu nedeniyle bu konuda bilgi karmaşası yaşanabiliyor. Peki liselerde devamsızlık süresi tam olarak kaç gündür? İşte detaylar!
Liselerde devamsızlık süresi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yönetmelikleri ile düzenlenmiştir. Yönetmeliğe göre herhangi bir özel durumu olmayan öğrencinin devamsızlık süresi toplam 30 gündür. Öğrencilerin özürsüz bir şekilde 10 gün devamsızlık hakkı vardır. Toplam 30 gün devamsızlık süresi buna göre değerlendirilmelidir. 30 gün özürlü 0 gün özürsüz; 20 gün özürlü 10 gün özürsüz veya 25 gün özürlü 5 gün özürsüz gibi bu devamsızlık süresinden faydalanılabilir. Toplam devamsızlık süresinin 30’u geçmemesi gerekir. Yani 30.5 gün gibi bir devamsızlık yapılması durumunda öğrenci başarısız sayılır. Özürsüz devamsızlık toplamı 10.5’i geçtiği taktirde de öğrenci başarısız sayılır. Devamsızlık süresi sınırı geçtiği taktirde öğrencinin ders puanları yüksek olsa dahi öğrenci başarısız kabul edilir.
Öğrenci devamsızlık nedeniyle başarısız sayılırsa bu durum velilere yazılı bir şekilde bildirilir. Öğrenci devamsızlığı belli bir noktaya geldiğinde öğrencinin sınıf tekrarı yapma riski artar. Bu konuda çalışan bir önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu vardır. Devamsızlık yapan öğrencinin velisi okula davet edilir. Veli ile öğrencinin devamsızlık nedeni ve devamsızlık nedenini ortadan kaldırma yöntemleri üzerine konuşulur. Devamsızlık yapan öğrenciye sosyal sorumluluk çalışması görevi verilir.
Liselerde Devamsızlık Nasıl Hesaplanır?
Liselerde devamsızlık süresinin aşılmaması için devamsızlığın nasıl hesaplandığı bilinmelidir. Öğrenciler belli aralıklarla okulda nöbetçilik görevi üstlenir. Nöbetçi olunan günler devamsızlık olarak sayılmaz. İlk derse geç gelme durumu yalnızca belirli süre için sınırlı olur. Öğrencinin beş defa derse geç gelmesi durumu, yarım gün devamsızlık olarak yazılır. Bir gündeki derslerin en az üçte ikisine gelinmediği taktirde bir gün devamsızlık yazılır.
Liselerde Devamsızlık Nasıl Bildirilir?
Liselerde devamsızlık süresi ile ilgili diğer önemli hususlardan söz edelim. Öğrenci devamsızlık yaptığında posta, sms veya diğer iletişim araçları aracılığıyla veli bilgilendirilir. Öğrenci üst üste iki gün devamsızlık yaparsa veli okula davet edilir ve yüz yüze bilgilendirme yapılır. Özür belgesi mevcutsa okulun idari birimine teslim edilmesi istenir.
Devamsızlık durumu ile ilgili yazılı bir veli beyanı veya özür belgesi sunulabilir. Bu belgelerin 5 iş günü içinde veli tarafından okul idaresine verilmesi gerekir. Bu sürenin 20 iş gününe kadar uzatılması da mümkündür.
Anne veya Babasını Kaybeden Öğrencilerin Devamsızlık Süresi Kaç Gündür?
Anne veya baba gibi birinci dereceden bir yakının hayatını kaybetmesi durumunda öğrencilere ekstra devamsızlık süresi tanınır. Bu durumda özürsüz devamsızlık süresi 10 günde sabit kalır. Ancak toplam devamsızlık süresi 40 güne çıkarılır.
Koruma ve Bakım Altına Alınanlar veya Tedavi Görenler ile Tutuklu Olan Öğrencilerin Devamsızlık Süresi Kaç Gün Olur?
Liselerde devamsızlık süresi kaç gün diyenler için şu bilgiler de önemli: Bazı özel durumlarda öğrencilerin devamsızlık süresi uzatılır. Öğrencinin tutukluluk durumu varsa; asayiş birimleri veya sosyal hizmet kurumları tarafından bakım ve koruma altına alındıysa; yatarak tedavi gerektiren bir sağlık sorunu varsa öğrenciye 60 günlük bir devamsızlık süresi tanınır. Bu sürenin 10 günü özürsüz devamsızlıktır.
Bütünleştirme ve Kaynaştırma Öğrencilerinin Devamsızlık Süresi Kaç Gündür?
Bazı öğrencilerin özel eğitime ihtiyacı vardır. Bu öğrenciler özel eğitim meslek liselerinde eğitimlerini devam ettirebilir veya bütünleştirme ve kaynaştırma yoluyla eğitimlerine devam edebilir. Özel eğitim öğrencilerinin devamsızlık süresi 70 gün olarak belirlenmiştir. Bu sürenin 20 günü özürsüz devamsızlık olarak ayrılmıştır. Öğrencilerin toplam devamsızlık süresi 70 günü geçmemelidir. Özürsüz devamsızlık süresi de 20 günü geçmemelidir.
Devamsızlık Belge Almaya Engel Olur Mu?
MEB devamsızlık konusundaki yönetmelikte bazı değişiklikler yaptı. Buna göre özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçen öğrencilere takdir belgesi, teşekkür belgesi veya onur belgesi verilmeyecektir.
Web sitemizde size en iyi deneyimi sunabilmemiz için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul ettiğinizi varsayarız.TamamGizlilik politikası