NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu hedefine ulaştı!
Dünyanın en büyük ve en güçlü uzay teleskobu, Dünya'dan bir milyon mil uzakta bir gözlem noktası olan nihai hedefine ulaştı.
Nasa‘nın ünlü Hubble teleskobunun halefi olan NASA’nın 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu , en eski yıldızları incelemek ve evrenin geçmişini hiç olmadığı kadar geriye götürmek amacıyla 25 Aralık 2021’de fırlatıldı .
10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan bir milyon mil veya 1,5 milyon kilometre uzaktaki ikinci Lagrange (L2) noktasında yerleştirme yanmasını tamamladı ve 30 günlük dağılımını başarıyla tamamladı.
Webb teleskobu konuşlandırıldığı yerden önümüzdeki 10 yıl boyunca L2 çevresinde hale yörüngesi olarak bilinen yörüngeyi sürdürecek ve burada kızılötesi dedektörlerini kullanarak evrenin geçmişine, Big Bang’den sonra oluşacak en eski yıldızlara ve galaksilere kadar derinlemesine bakacak ve bize gönderecek.
Evrenin ilk günlerinden beri, Büyük Patlama’dan sonra ilk oluşan yıldızlar ve galaksiler, evrenin genişlemesiyle ışıklarını öyle bir dereceye getirdiler ki, 13 milyar yıl önce yaydıkları ışık itildi. kırmızıya kayma olarak bilinen bir süreçle görünür spektrumun dışına çıkar.
Bu, görünür ışığı, normal teleskoplar tarafından artık algılanamayan kızılötesi ışığa dönüştürür. Bu nedenle Webb’deki derin kızılötesi sensörler, başka hiçbir teleskopun yapamadığını yapmayı ve bu ışığı ilk kez yakalamayı hedefliyor.
James Webb Uzay Teleskobu, yıldız gözlemleri yapmanın yanı sıra olası yaşam belirtileri için yabancı dünyaların atmosferlerini tarayacak.
Webb’den gelen ilk görüntülerin, Webb’in sensörlerinin -369.4 Fahrenheit/-223 santigrat dereceye kadar soğuması için yeterli zamana sahip olduktan sonra en erken Nisan ayı sonlarında (Mayıs sonu daha muhtemel olsa da) bekleniyor. Güneş’in sıcaklığından ve hatta Webb’in kendi aletlerinden kaynaklanan parazitlerden endişe duymadan mümkün olan en zayıf kızılötesi ışığın bir kısmını yakalayabilir ve 18 birincil ayna parçası 10 saniyelik nanometre içinde hizalanmıştır.
NASA ve dünyanın her yerinden çeşitli mühendisler tartışmasız tüm zamanların en büyük mühendislik başarılarından birini kutluyorlar.