Analiz firması Oxford Economics’e göre, dünya çapında 20 milyona kadar üretim işi 2030 yılına kadar robotlarla değiştirilebildi.
Robotlar, 2030 yılına kadar '20 milyon fabrika işinin yerini alacak'
Firma, bu işlerden, yerinden edilmiş kişilerin hizmetler sektöründeki karşılaştırılabilir rollerin otomasyon tarafından da sıkıldığını tespit etme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. Ancak, otomasyonun artmasının da işleri ve ekonomik büyümeyi artıracağını belirtti. Firma gelir eşitsizliğinde zarar görmesini önlemek için harekete geçme çağrısında bulundu. Robotların Yükselişi Her yeni endüstriyel robot, en az vasıflı bölgelerin daha fazla etkilendiğini söyleyerek, 1,6 üretim işini siliyor.
İçindekiler tablosu
Robotlar, 2030 yılına kadar ’20 milyon fabrika işinin yerini alacak‘
Oxford Economics, daha fazla insanın düşük ekonomiye sahip olduğu ve daha zayıf ekonomilere ve daha yüksek işsizlik oranlarına sahip olduğu bölgelerin, robotlar nedeniyle iş kaybına karşı daha savunmasız olduğunu belirtti. Dahası, üretimden çıkan işçiler, ulaşım, inşaat, bakım ve ofis ve yönetim işlerinde yeni işler alma eğilimindedir ki bu da otomasyona açıktır. Oxford Economics, ortalama olarak, düşük vasıflı bölgelere monte edilen her bir robotun, aynı ülkede daha yüksek vasıflı bölgelere kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla iş kaybına yol açabileceğini, ekonomik eşitsizliği ve halihazırda büyüyen siyasi kutuplaşmayı arttırabileceğini belirtti. Robotların, fabrika işçilerinden gazetecilere, işten, herkese, beyaz yakalı işlerin aniden otomasyona karşı savunmasız kalmasına neden olacak pek çok tahmin gördük. Ancak bu rapor, otomasyondan elde edilen üretkenlik faydalarının büyümeyi artırması gerektiğini vurgulayarak daha fazla sayıda bakış açısını ortaya koyuyor, yani birçok iş kaybedilmiş gibi yaratılıyor. Fabrikalardan çıkıp robotları ve hizmet sektörlerine giren robotları görürken, raporda, özellikle işçi ordularının makinelerin yerini alabileceği Çin’de en fazla etkiye sahip olacaklarını söylüyor.
Avrupa’da 400.000, ABD’de 260.000 ve Çin’de 550.000’in de dahil olduğu 2000’ten bu yana yaklaşık 1.7 milyon imalat işinin robotlara kaybedildi
Hizmet işlerinin tehdit altında olduğu yerlerde, hukuk veya gazetecilikten ziyade ulaştırma veya inşaat gibi endüstrilerdedirler ve savunmasız olan imalattan taşınmış olan düşük vasıflı kişilerdir. Hükümetler için zorluk, robotların toplumda yeni bölünmelere neden olmadıklarından emin olurken vaat ettikleri yeniliğin nasıl teşvik edileceğidir. Oxford Economics ayrıca işin ne kadar tekrarlı olduğunu, silme riskinin de arttığını tespit etti. Daha fazla şefkat, yaratıcılık veya sosyal zeka gerektiren işlerin insanlar tarafından “yıllarca gelmesi” için sürdürülmesinin daha muhtemel olduğu belirtildi. Firma, politika yapıcılar, iş liderleri, işçiler ve öğretmenleri büyüyen otomasyona adapte olmak için işgücü becerilerinin nasıl geliştirileceğini düşünmeye çağırdı. Avrupa’da 400.000, ABD’de 260.000 ve Çin’de 550.000’in de dahil olduğu 2000’ten bu yana yaklaşık 1.7 milyon imalat işinin robotlara kaybedildiğini belirtti. Firma, 2030 yılına kadar 14 milyon endüstriyel robotla Çin’in en fazla üretim otomasyonuna sahip olacağını öngördü.
İngiltere’de, yüz binlerce iş yerini alabilirdi
İngiltere’de, yüz binlerce iş yerini alabilirdi. Bununla birlikte, dünya çapında robot kurulumlarında% 30’luk bir artış olsaydı, ek küresel GSYİH’da 5 trilyon dolar yaratacaktı. Küresel düzeyde, işler yok edildikleri oranda yaratılacak, dedi.