Webmaster

Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI) Nedir?


Sanal masaüstü altyapısı (VDI), merkezi şekilde yönetilir ve geniş ölçekli istemci cihazları için sanallaştırılmış iş alanını var eder. VDI, sanallaştırılan birden fazla masaüstü oturumunu arka uçtaki sunucuda barındırmaya yarar. VDI sayesinde sanal masaüstleri, ince istemci cihaz olarak tanımlanan uygun maliyetli bilgisayarlarla kullanıcıların erişimlerine sunulur. İçeriğimizin devamından VDI kullanım alanları, avantajları, çalışma şekli, özellikleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI) Nasıl Çalışır?

Sanal masaüstü altyapısının çalışma şartlarında işletim sistemi, merkezi sunucu ve uygulamalar gibi VDI’yi oluşturan tüm sistem devrededir. VDI çalışma şekline dair detaylar şöyledir:

  • Öncelikle sunucu uç istemcilerin iletişimini sağlamak adına RPC yani uzaktan yordam çağrısını kullanmaktadır. Bu sistem istemciler arasında bilgi akışını sağlar.
  • Sitem yöneticileri ise RPC düzenleyicisi kullanarak sanallaştırılmış masaüstü alanını yapılandırabilir, gerekli uygulamaları ekleyebilir, erişim izinlerini belirleyebilirler.
  • Kullanıcılar erişim izinleri ile sunucuya ayrı ayrı bağlanabilirler. İstemcileri yani bilgisayarları üzerinden sanallaştırılmış bir masaüstüne erişim sağlarlar.

Sanallaştırılmış masaüstüne erişmekte kullanılan ince istemciler yani bilgisayarlar, sadece kurumsal bir LAN ağına uygunluk taşıyan, RAM ve işlemci hızı birkaç işlemi yürütmeye yeterli düzeyde olan cihazlardır.

Ancak VDI modeli gelişmeye devam ediyor ve yeni yapılandırmalar ile karşımıza çıkıyor. Yeni geliştirmeler çerçevesinde sanallaştırılmış masaüstünün bulut teknolojisi üzerinden kullanılabildiği biliniyor. Microsoft’un Azure Bulut hizmeti üzerinden desteklediği Windows Sanal Masaüstü ise bunun en iyi örneklerindendir. İçerisinde Microsoft 365 uygulamaları yer alır ve kullanıcılarına iletişim, etkileşim, dosya transferi ve üretkenlik açısından başarılı deneyim yaşatır.

Sanal Masaüstü Altyapısı Özellikleri

Sanal masaüstü altyapısı nitelikleri denildiğinde akla gelmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Sanal Windows ve Linux masaüstleri yani VDI altyapıları, çalışanlara üretken kalmaları için kullanmaları gereken pek çok farklı uygulamayı sunma özelliğine sahiplerdir.
  • Sanallaştırılmış masaüstünde, 3D CAD benzeri tasarım ve mühendislik uygulamalarını sanki gerçek-yerel bir masaüstünde kullanıyormuş gibi kullanmak mümkündür. Sanal masaüstünde aynı his ve görüntü korunmaktadır.

Sanal masaüstleri gerçek masaüstü bilgisayarları taklit eden yazılım uygulamalarıdır.

Sanal Masaüstü Altyapısı Kullanım Avantajları Neler?

Sanal masaüstü altyapısının kazandırdığı avantajlar listesinde erişim kolaylığı, verimlilik ve düşük maliyet yer alır. Masaüstü sanallaştırma altyapısı sayesinde güçlü işlem yürütme ve depolama kaynaklarına internet üzerinden, evrensel ölçekte erişim sağlamak mümkün hale gelir.

Öte yandan, sanallaştırılmış masaüstü kullananlar dosyalarına ve kaynaklarına her lokasyondan erişim sağlayabilirler. Sanallaştırılmış masaüstü esneklik ve verimlilik açısından geliştirilebilir. Tercih edilen anda sisteme yeni uygulamalar eklenebilir, kapasitesi artırılabilir. Sanal masaüstü altyapısı sayesinde bir şirket kendi bünyesinde kullanmak üzere yeni servis altyapısı kurmak zorunda kalmaz. Servis yapısına ilişkin kurulum, bakım ve onarım maliyetleri ortadan kalkar, masraflar düşer.

Sanal Masaüstü Altyapısı (VDI ) Kullanım Alanları Neler?

Sanal masaüstü altyapısı (VDI) özellikle çok sayıda çalışanı bulunan ve çalışanların çoğunun bilgisayar üzerinden iş faaliyeti yürüttükleri kurumsal şirketlerde kullanılır. Kullanım alanları hakkında detaylar şu yöndedir:

  • Finans şirketleri ve bankalar: VDI sistem, bankaların uç nokta sistemlerinin hangi bilgilere erişip hangi bilgilere erişemeyeceklerini belirlemekte rol oynar. Finansal işlemlerin yoğun olduğu ortamda çalışan bilgisayarlarına ilişkin denetimin sağlanması için sanallaştırılmış masaüstü ortamının imkanlarından yararlanılır.
  • Hastaneler: Hemşireler ve doktorlar iş temposunda pek çok önemli ve güvenlik altında tutulması gereken bilgileri bilgisayarlar yoluyla sisteme girerler. Hastanelerde kullanımı tercih edilen VDI, çalışanların bilgisayarları üzerinden pek çok farklı profil arası gidiş-dönüş yaptıkları sürede iki yönlü güvenliği sağlamayı mümkün kılar. VDI, istemcilere bilgileri sorunsuz depolama ve uygulamalar arası erişim hızı avantajları kazandırır.
  • Çağrı Merkezleri: Çağrı merkezlerinde bilgisayarlar üzerinden çağrıların yönlendirilmesi ve yanıtların verilmesi için genellikle tek bir uygulamadan işlem yürütmek gerekir. VDI sunucular sayesinde merkezi bir yönetim noktasına sahip olunmakta, gerekli kapasitedeki tek bir uygulamadan işlemler yürütülebilmekte, verimlilikte denge kurulmaktadır.

Sıralanan maddelere ek olarak, günümüzün uzaktan çalışma şartlarında e-posta yollamadan video konferansına katılmaya kadar her alanda işlemin hızlı ve sorunsuz şekilde yapılması gerekiyor. İşte bu yüzden fazla sayıda uzaktan çalışana sahip olan işletmeler ise esneklik ve yüksek performans sağlayan Windows sanal masaüstü ortamını tercih ediyorlar. Zengin istemci deneyiminden sanal masaüstü altyapısı sayesinde yararlanabiliyorlar.

 

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir