Teknoloji

Siber Saldırı Nedir?

Siber Savaş Örnekleri


Siber savaş ya da siber saldırı, bir devletin başka bir devlete politik olarak müdahale ettiği saldırıları içeren bilgisayar ya da ağ tabanlı saldırılardır. Bu tür saldırılarda devletler, özellikle stratejik veya askeri amaçlarla örgütlerin veya devletlerin faaliyetlerini aksatmaya çalışırlar. Her ne kadar siber savaşı bir ulus devlet tarafından diğer bir devlete karşı yürütülen siber saldırılar olarak tanımlıyor olsak da terörist grupların veya hacker grupların belirli ulusların hedeflerini aksatmaya yönelik saldırılar olarak da tanımlanabilir. Ancak bu tür saldırılar da genellikle belirli devletlerle ilişkilendirilir.

Siber Savaş Örnekleri

Yakın tarihte siber savaş saldırılarına ilişkin birkaç örnek vardır. Ancak resmi olarak doğrulanmış, doğrudan yaşam kaybına sebep olduğu ileri sürülen bir siber savaş yoktur.

Siber Savaş Nasıl Olur?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok şekilde olabilir siber savaş olabilir:

Su kaynaklarını, ulaşım sistemlerini, elektrik şebekelerini, altyapıyı ve askeri sistemleri olumsuz etkileyen virüsler, bilgisayar solucanları ve kötü amaçlı yazılımlar.

DDoS saldırıları, cihazlara veya diğer ağ kaynaklarına erişimi engelleyen eylemler.

Hükümetlerin, kamu kurumlarının, işletmelerin kritik verilerinin hacklenmesi ve çalınması.

İşletmelerin veya kişilerin bilgisayarlarındaki dosyaların fidye karşılığı rehin olarak şifrelenmesi.

Siber Saldırıların Hedefleri

Siber Güvenlik Ajansı’na (CISA) göre, siber savaşla uğraşanların amacı; ulusları zayıflatmak veya yok etmektir. Hedeflerine ulaşmak için, ulusal siber savaş programları, ulusların çıkarlarına zarar verebilecek şekilde kullanılarak tehdit oluşturmaktadır. Bu tehditler propagandadan casusluğa veya yaşam kaybı ve kapsamlı altyapı kesintileri ile ciddi kamu düzeni bozulmalarına kadar uzanmaktadır.

Tehditlere örnek olarak şunlar verilebilir:

ABD altyapısına saldırı düzenleyerek  ABD’ye ekonomik yönden zarar vermek.

Enerji sektörü gibi kritik bir altyapıdaki denetleyici kontrol ve veri toplama sensörlerini (SCADA) kontrol ederek, enerji tesislerine veya şebekenin kendisine zarar vermeye çalışmak. Direkt olarak şebeke yok edilmeye de çalışabilir.

Siber saldırılar hükümetleri istikrarsızlaştırmak ve uyumsuzluk yapmak için de kullanılabilir.

Siber Savaşın Geleceği

Bir ülkenin kritik sistemleri giderek internete bağlandıkça siber saldırı tehditleri de büyüyor. Bu sistemler düzgün bir şekilde güvenceye alınabilse bile, hala zayıf kalan sistemler saldırılara uğrayabilirler. Sonuçları ağır olabilir. Bir hükümetin bilgisayar sistemlerine yapılacak siber saldırılar, savaş çabalarını desteklemek için kullanılabilir. Bu tür saldırılar hükümet yetkililerinin birbirleriyle iletişim kurmasını engelleyebilir; saldırganların gizli bilgileri çalmasına neden olabilir veya Sosyal Güvenlik numaraları ve vergi bilgileri gibi çalışanların ve vatandaşların kişisel verilerinin çalınmasına neden olabilir.

Ulus-devlet destekli veya askeri destekli siber saldırılar ile düşman tarafın birlik yerleri, ne tür silah ve teçhizat kullandıkları, veri tabanları hacklenerek öğrenilebilir.

Siber saldırılar artan bir grafikle var olmaya devam edecekler. Siber saldırılara önlem almak için siber güvenlik birimleri daha yaygın olacak. Yeni bir sektör doğmuş olacak. Bu yönde ülkemizde TÜBİTAK tarafından bir siber güvenlik enstitüsü kurulmuştur.

Gelecekteki siber saldırılarda daha fazla fiziksel yıkım olacağı siber güvenlik analistleri tarafından bildirilmiştir. Bu konuda devletler birbirleri ile siber saldırı anlaşmaları yapabilirler. Tabii bu anlaşmalara bağlı kalıp kalmayacakları devletlerin tarihlerine bakılıp tahmin edilebilir.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ephesus

Next Station İs Basmane

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir