Biyografi

Sinan Oğan


Sinan Oğan Iğdır da 01 Eylül 1969 yılında dünyaya gelmiş, 24’üncü dönem MHP’den (Milliyetçi Hareket Partisi) Iğdır milletvekili olarak seçilmiş, stratejik araştırmacı olan siyaset adamıdır. Azeri kökenli bir şahsiyet olan Oğan oldukça iyi derecede Rusça bilmektedir. Aynı zamanda akademik İngilizce de bilen Sinan Oğan, evli ve iki çocuk babasıdır. Eşi Gökçen Ekici ile 2000 yılında evlenmiştir. Iğdır’ın Melekli kazasında dünyaya gelen Oğan’ın annesinin ismi Kıymet hanımefendidir. Babası ise Adil Oğan’dır. Oğanın eğitim hayatı ilk, orta ve lise yılları olmak üzere Iğdır’da geçmiştir. Daha sonra lisans eğitimini Sinan Oğan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin İşletme bölümünden mezun olarak tamamladı. Gene aynı üniversite de 1992 senesinde, yüksek lisans çalışması yaptı. Oğan’ın yüksek lisans çalışmasının konusu ise, mali hukuk ve bankacılıktır. Azerbaycan’da ekonomik ve mali sektörün yapısal analizi konulu tezi ile yüksek lisans yapan Oğan, bu yıldan sonra siyaset hayatına başlamıştır. Oğan doktora çalışmasını ise Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesinde yapmıştır. Sinan Oğan’ın çalışma hayatı içerisinde Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dekanı görevleri de yer almıştır.

Doğum Tarihi 20 Mayıs 1967
Doğum Yeri İstanbul, Türkiye
Boyu 1.85 m
Eşi Aylin Oğan
Çocuk (ları) İkiz kızları: Zeynep ve Elif Oğan
Mesleği Siyasetçi, Yazar, Televizyon Sunucusu
Siyasi Kariyer Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üyesi, TBMM’de milletvekili
Eğitim Durumu Boğaziçi Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu
Yayınlar “Büyük Türkiye Manifestosu” kitabının yazarı, çeşitli dergilerde köşe yazıları
Medya Kariyeri “Sinan Oğan ile Akıl Defteri” adlı televizyon programı sunucusu
Sosyal Medya Hesapları Twitter: @sinanogan, Instagram: @sinanoganofficial

Sinan Oğan Siyasi Hayatı

Sinan Oğan’ın akademi hayatı 1992 ile 2000 yılları arasında geçmiş ve daha sonra MHP partisi ile siyaset hayatı başlamıştır. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfının İşletme Fakültesinde dekan olarak göreve yapan Oğan, aynı zamanda Tika Azerbaycan temsilciliği görevinde de bulunmuştur. 2004 senesinde ülkemizin önemli stratejik ve analiz düşünce kuruluşu olan Tikam’ı kurmuştur. Aynı zamanda bu vakfın da başkanı olan Oğan, kurum içerisinde aktif olarak ekonomi, güvenlik ve dış ilişkiler konularında araştırmalar yapmaktadır. Sinan Oğan 2006 yılında Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli’ye güvenlik ve dış politika konularını içeren rapor hazırlamıştır. 2011 senesinde ise MHP lideri kendisini davet etmiş ve partisinden Iğdır milletvekili adayı olarak göstermiştir. 2011 yılında yapılan seçimde MHP, Adalet ve Kalkınma Partisi ile HDP gibi partileri geride bırakmış ve Sinan Oğan bu partiden Iğdır milletvekili olarak seçilmiştir. İlk siyasi hayatı ise milletvekili olarak başlamıştır. 2015 senesinde MHP’den genel başkan adayı olduğunu açıklayan Oğan, partiden iki defa ihraç edildi. İhraç edildikten sonra kendisine başka partilerden teklifler gelmiştir. Fakat kendisi hiç bir partiye geçmedi ve yeni bir parti de kurmamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi ile ilişkisini kestikten sonra 2017 yılından beri bağımsız milletvekili adayı olmuştur. 2023 yılı seçimlerine ise ATA İttifakı ile girmiş ve seçim sonuçlarında büyük bir oy oranına sahip olmuştur. İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçiminde de kilit rol oynamış ve ikinci turda AKP’nin içerisinde yer aldığı Cumhur İttifakını desteklemiştir.

Sinan Oğan Ödülleri

Ata İttifakı Lideri olan Sinan Oğanın bu zamana kadar yayınlanmış 3 tane kitabı, aynı zamanda 500 taneden fazla da makalesi vardır. Kitaplarının ismi; Rusya’da siyaset ve oligarşi, turuncu devrimler ve Azerbaycan iktisadi bünyesi’dir. Türk milliyetçiliğini ve ülkücülüğü savunan Sinan Oğan, özel yaşamında da birçok ödüle layık görülmüştür.

Oğanın ödülleri arasında şunlar yer alır.

  • 1992 yılında Marmara Üniversitesi tarafından kendisine, Akademik Üstün Başarı ve Ekoavrasya Derneği Türk Dünyasına Hizmet ödülü verilmiştir.
  • Milliyet Sosyal Bilimler ödülünün sahibidir.

Aynı zamanda 2010 yılında İnterpress Medya Takip Merkezi tarafından televizyonda en çok tartışılan ve yer alan isim olarak yaklaşık 131 haber ile boy göstermiştir. Kendisinin sahip olduğu ödüller arasında aynı zamanda Kazakistan Devlet Nişanı ve Azerbaycan Terakki Madalyası da vardır.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir