Kücük Bilgiler

Teraflops (TFLOPs) Nedir? Ne Anlama Gelir?

Herhangi bir ekran kartının performansını ölçmek için kullanılabilecek çeşitli parametreler bulunur. Bunlar arasında Teraflops da vardır. Peki bu terim ne anlama gelir? İşte detaylar…

Flops Ne Demek?

Floating Point Operations per Second tabirinin kısaltmalarından meydana gelen Flops, kısaca saniyede kayan nokta işlemleri demektir. Bir GPU’nun saniyede kaç kayan nokta işlemi hesaplayabileceğini belirtmektedir.

6 TFLOPs bir ekran kartı söz konusu olduğunda bu ekran kartı, saniyede altı trilyon kayan nokta işleme kabiliyeti içermektedir. Microsoft’un sağladığı Xbox Series X modelinin GPU birimi 12,1 Teraflops hesaplama kapasitesi barındırır. Sony tarafından satışa çıkarılan PlayStation 5 modelinin GPU birimi 10,28 Teraflops kapasitededir. Bu durum PC açısından incelendiğinde ise RTX 3060 12 GB gibi bir ekran kartı 12,74 TFLOPs kabiliyete sahiptir. Ancak RX 7900 XT gibi üst düzey bir ekran kartının 51,48 TFLOPs hesaplama yeteneği olduğunu belirtmek gerekir.

Teraflops (TFLOPs) Nedir?

Floating Point Operations per Second, bir işlemci çeşidinin saniyede kaç kayan nokta işlemi hesaplayacağını simgeler. 1 TFLOPs bir trilyon FLOPS’a eşit olmaktadır. Yani 1 TFLOPs bir ekran kartı, saniyede 1 trilyon kayan nokta işleme kabiliyetine sahiptir. Önceden hesaplama ihtiyaçları daha düşük olduğundan MFLOPs ve GFLOPs ölçekleri gereksinimleri karşılıyor idi. Fakat şimdilerde programlar ve oyunlar aynı zamanda çok daha fazla veriyi işliyor.

Ayrıca geleneksel bir hesap makinesinin bütün işlemler için ortalama 10 FLOPS’a gereksinim duyduğu bilinir. Bu nedenle de MFLOPs, TFLOPs ve GFLOPs değerlerinden söz ettiğimizde aradaki farkın ne kadar fazla olduğunu fark etmeniz söz konusudur.

1999 senesinde çıkan Sega Dreamcast 1,4 GFLOPs, 2002 senesinde piyasaya giriş yapan Xbox 20 GFLOPs ve 2006’da kullanıcılarla buluşan PlayStation 3 ise 230,4 GFLOPs hesaplama gücünde olmaktadır.

Günümüzde ise Xbox Series X gibi gelişmiş oyun konsolları bu değerlerin oldukça üzerinde. Genelde de 12,1 Teraflops gibi bir hesaplama gücü sunuluyor.

Yüksek Teraflops Daha Yüksek Performans Demek Mi?

Geriye kalan birçok husus eşit olduğu zaman daha yüksek TFLOPs değerine sahip olan bir ekran kartının daha yüksek hesaplama gücü sağladığı bilinmektedir. Buna ek olarak TFLOPs, bir ekran kartının performansını belirleme aşamasında tek ve nihai bir unsur olmaktadır. Çünkü daha yüksek TFLOPs değerlerine sahip olmasına karşın daha düşük performans gösteren ekran kartları da var.

Bu gelişme başlangıçta garip gibi görünebilir. Ancak tıpkı WATT değerinde olduğu gibi benzer bir durum ile karşılaşılmaktadır. Daha yüksek WATT tüketimine sahip olmasına karşın daha verimsiz çalıştığından ötürü daha düşük performans gösteren ekran kartları da vardır. Herhangi bir sistemin temel performansını belirleyen çok sayıda faktör vardır. Ekran kartı düzeyinde de birden çok performans dikkat çeker.

Tüm bunlardan dolayı ekran kartlarını karşılaştırma yaparken sadece aynı veya yakın nesillere sahip ekran kartlarının Teraflops değerlerine göz atmanızı öneririz. Ayrıca, ekran kartı hiyerarşisi ile hangi ekran kartının tam olarak nerede yer aldığını öğrenebilirsiniz. Diğer yandan internet üzerindeki FPS tersi karşılaştırmalarını da kullanarak ekran kartlarının performanslarını inceleyebilirsiniz. Bu sayede doğru bir karar verebilirsiniz.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir