Genel

Uzaktan Eğitim Nedir?

UZEM Nedir?

Teknoloji insanlara kolaylık sunan bir araçtır. İnsanların ihtiyaçları devam ettiği sürece teknoloji gelişim gösterir. Bu gelişimlerin eğitime olan katkısı da yadsınamaz. Teknoloji nasıl ki bilim ve sanat gibi alanlarda insanlara yardımcı oluyorsa eğitimde de insanlara yardımcı olmaktadır. Uzaktan eğitim gibi bir sistemin geliştirilmesi teknolojik çağa uyum sağlamamıza fayda sağlamaktadır.

Günümüzde eşyalarımızı bile uzaktan yöneterek düzenleyebilirken, eğitimi neden uzaktan yapmayalım ki? Gelenekselleşmiş eğitim – öğretim hayatına yeni bir canlılık getiren bu sistem sayesinde uzaktan kumanda gibi eğitimleri de artık kontrol altına alabiliyoruz. Zaman – mekân sınırlaması ve yanımızda fazla materyal bulundurma gereksinimi ortadan kaldıran bu sistem bizlere oldukça bir rahatlık sağlamaktadır.

Sınıf içi aktivitelerinin ev ortamına taşındığı bu pandemi döneminde eğitim çalışmaları dijital ortamlar ile sağlanmaktadır. Uzaktan eğitim, öğretmen ve öğrenci arasındaki iletişim ve etkileşimi mekân ve koşul fark etmeksizin her zaman sağlamaktadır.

UZEM Nedir?

Uzaktan eğitim merkezi isminin kısaltılmış hali olan UZEM sayesinde okul ortamına girmeden istediğimiz ortamda canlı bağlantılar ile derslere giriş sağlanmaktadır. Dersler internet ortamında yani çevrimiçi bağlantılar sayesinde belirli bir düzen ve programa göre işlenebilmektedir.

UZEM sistemini kullanmayan çok az bir üniversite olsa da Türkiye’de genel olarak UZEM ile birçok dersin sadece pandemi gibi olağanüstü hal durumlarında değil de, her zaman uzaktan işlenebileceğinin farkına varılmış olundu. Sistem, alternatif bir eğitim sistemi olarak görülmemeli ve modern zamana ayak uydurma olarak adlandırılmalıdır.

Uzaktan Eğitim Bölümleri

Çoğu kişi tarafından sadece açıköğretim ile okunulan bölümlerin var olduğu bilinen tüm uzaktan eğitim bölümleri aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • Çocuk Gelişim
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Yönetim Bilişim Sistemleri
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Endüstri Mühendisliği
  • Bilgisayar Mühendisliği
  • Bilgisayar Programcılığı
  • İşletme
  • Gazetecilik
  • Dış Ticaret

 

 

Uzaktan Eğitim ile Açıköğretim Arasındaki Fark Nedir?

Okula gitme olayını yaşamamak adına ilk üniversitenizi açıköğretim olarak okuyabilir, isterseniz ikinci bir okul olarak okuyabilir ya da isterseniz bir yandan örgün okurken diğer bir yandan da açıktan okuyabilirsiniz. Uzaktan eğitim ile açıköğretim arasındaki fark günümüzde yaşanan olağanüstü haller ile daha da netlik kazanmıştır.

Açıköğretim sistemi sadece üniversitede değil; ortaokul ve lisede de işlemektedir. Aynı zamanda öğrencinin okula hiç gitmediği gibi derslere de girmemesidir. Açıköğretim her öğrenciye her ders için ödev ve proje vermezken, öğretmenlerle de canlı ders imkânı sağlamaz. Fakat uzaktan eğitim ile dersler canlı olarak işlenebilir ve öğretmenlere birebir sorular da sorulabilir.

Kısacası bir eğitim sisteminde derslere canlı olarak da olsa katılım sağlamanın yanında sınavlara da bu sistem üzerinde girilirken, bir diğerinde derslere hiç girilmez ve sadece sınavlara girilir.

 

 

Üniversitede Uzaktan Eğitim

Koronavirüs nedeniyle normal eğitim hayatımızda aksamalar oluştu. Bu durum sonucunda bir çözüm yolu bulundu ve uzaktan eğitim dönemine geçiş sağlanmış olundu. Fakat her yeni mevzunun belli zorlukları da olmaktadır. Kimi kişilerin teknolojik aletlere ve internet kotasına ulaşması çok zor olduğu gibi çevrimiçi eğitim durumunun yaşanmasıyla derslere olan ilgi de azaldı.

Üniversitede uzaktan eğitim sayesinde öğretmenler ve öğrenciler istediği her ortamda ve koşulda canlı veya asenkron bağlantılar sağlayabilmektedir. Staj zorunluluğu olan derslerde her ne kadar zorlanmalar olsa da normal bir hayat akışı içerisine geçildiği zaman, bazı derslerin yine UZEM’den işlenebileceği tespit edilmiş oldu.

 

Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?

Her dersin işleniş ve iletim şekli farklı olabilmektedir. Dersler öğretmenlerin hazırladığı slayt ve sanal görsellerin ekran paylaşımı yapmaları dâhilinde gerçekleşebilmektedir. Öğretmenler, öğrenciler ile canlı bir sohbet akışı içerisinde anlık soruları aynı sınıf ortamında olduğu gibi yanıtlayabilmektedirler. Dilerlerse görüntülü bir sohbet ortamı da yaratılabilmektedir.

Öğretmen ve öğrencilere rahat bir ders ortamı sunmak adına sistemde akıllı yazı tahtası, ekran paylaşımı, dosya paylaşımı, görüntülü konuşma, sesli konuşma ve yazılı olarak sohbet edebilme imkânları sunulmaktadır. Özellikle üniversitelerde eş zamanlı yapılan derslerin izlenimi daha sonra asenkron olarak izlenilebilmektedir. Bu sayede öğrenciler, takıldıkları noktada aynı dersi defalarca dinleyebiliyorlar.

Uzaktan eğitim nasıl yapılır konusunun farklı bir basamağı da sınavlardır. Derslerin işlenme şekli gibi üniversiteler için ödevler, vize – final sınavları, bütünleme sınavları, yaz okulu dersleri ve sınavları UZEM adı verilen uzaktan eğitim sistemi içerisinde yapılmaktadır. Sadece okul hayatı ile sınırlı kalmayan bu sistem ile kurslar ve iş eğitimleri de yapılabilmektedir.

Uzaktan Eğitimin Avantajları

Üniversite kazansa bile okula gidecek imkânı olmayan, kalacak yer bulamayan veya çeşitli nedenlerden dolayı ailesinden ayrılamayan öğrenciler için uzaktan eğitim faydalı olmuştur. Uzaktan eğitimin avantajları aşağıdaki gibi listelenmiştir.

  • Nerede olduğunuzun bir önemi olmadan canlı derslere katılabilmek,
  • Canlı derse katılacak imkânı olmayan kişilerin daha sonra asenkron olarak dersi izleme şansı bulması,
  • Çalışmak zorunda olanlar için sistemin rahatlık sunması,
  • Materyal ve ekstra masrafların olmaması,
  • Esneklik ve farklı öğrenme tekniklerinin gelişmesi,
  • Bağımsız ve bireysel öğrenmeye katkı sağlaması avantajlar arasındadır.

 

Uzaktan Eğitimin Dezavantajları

Üniversite kazanmak kimilerinin en büyük hayali ve belki de yaşadığı ortamdan kaçmanın bir yoluydu. Fakat pandemi nedeniyle kaçınılan durumlar ile karşı karşıya kalan kişiler, uzaktan eğitimin dezavantajları ile yüzleşmektedir. Bunlar dışında genel anlamda dezavantajlar aşağıdaki gibidir.

  • Yönlendiren birisine ihtiyaç duyma,
  • Anlık yardım ihtiyacını karşılayamama,
  • Sistemi algılamada zorluk yaşama,
  • Bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlere erişimin olmaması,
  • İnternet kotası azlığı yaşamak,
  • Hastalık durumunda okullara rapor iletiminin daha zor olması,
  • Uzaktan eğitim esnasında güvenlik koşullarının sağlanamaması gibi dezavantajlar yer almaktadır.

 

 

 

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Seed

Yıkılmadım ama ayakta da durasım yok...

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir