Diğer YazılarımızGenel

6 İnanılmaz İcat ve Özellikleri

Aslında Yapılmamış İcat Fikirleri: Motorlu Testereler


Bugüne kadar farklı işlevlerde kullanılması için birçok icat yapılmıştır. Ancak bunların her biri farklı işlevlere hizmet etmektedir. Ayrıca bunlar yanlışlıkla da bulunmuştur. Hatta birçok bilim insanı buldukları şeyleri yanlışlıkla keşfettiklerini itiraf etmiştir. Ancak bunların hemen hepsi daha sonra çok iyi amaçlara hizmet etmiştir.

Bizde sizlere bugün tesadüf eseri bulunmuş altı icattan söz edeceğiz. Bunu yaparken yapıştırıcılardan ağız ve diş temizleyicilerine kadar geniş bir perspektifi anlatacağız. Ayrıca bu icatlar ve mucitleri hakkında bilgiler vereceğiz. Hazırsanız bu inanılmaz listeye başlayalım.

Aslında Yapılmamış İcat Fikirleri: Motorlu Testereler

Motorlu testereler odun kesmek için oldukça etkili aletlerdir. Bugün bile sanayi sektöründe sıkça kullanılırlar. Ancak 18. Yüzyılın sonlarında ağaçlardan ziyade kemikleri parçalamak için kullanılıyorlardı. Bu durum icatlar için bile farklı bir durumdur. Çünkü bu testerenin evrimi 2 doktor sayesinde meydana geldi. 1783-1785 yılları arasında John Aitken ve James Jeffray isimli iki İskoç doktor zincirli et testeresini icat etmişti.

Bu tırtıklı zincir özellikle hastalıklı kemikleri kesmek için kullanılıyordu. İki bilim insanı tasarımlarını zamanla geliştirdi. Daha sonra 1830 yılında Bernhard Heine isimli bir bilim insanı günümüz versiyonuna çok yakın bir testere tasarladı. Heine’nin tasarladığı bu alet kullanışlıydı ancak bir tutamaç mekanizması vardı. Bu özelliği sayesinde elle çalışan yumurta çırpıcılara benziyordu.

Heine’nin icat ettiği testereden sonra doktorlar daha başarılı ameliyatlar yapabildi. Ancak 1905 yılında Amerikalı mucit Samuel J. Bens sonsuz zincirli testere patentini aldı. Bu durum artık kemiklerden ağaçlara geçiş demekti. Bu zincir, buhar motoru ya da gaz motoru gibi her türlü motorla çalışabiliyordu.

En Basit İcatlar Arasında Bir Ürün: WD-40

WD-40 artık evlerimizde kolay bulunabilen bir ürün. Ancak bu durum başlangıçta pek de böyle değildi. Çünkü bu ürün başlangıçta havacılık sektöründe kullanılıyordu. Buradaki kullanım amacı pas sökücü olmasıydı. Bu ürünün mucidi Rocket Chemical Company isimli bir şirketti. Ürünün ismindeki 40 sayısı da tam olarak 40. Denemeden sonra ürünü bulmuş olmalarından kaynaklanıyordu.

Bu ürün ayrıca Amerikan Hava Kuvvetleri’nin ilk balistik füzelerinde de kullanılmıştı. Buradaki kullanım amacı ise füzenin gövdesinin kaplanmasıydı. Bu icat görüldüğü gibi başta askeri amaçlar için kullanılmıştı. Ancak daha sonra şirket, bu ürünün evlerde ve otomobil tamircileri gibi yerlerde de kullanılma potansiyelini gördü. Böylelikle bu ürün 1958 yılında market raflarında yerini almaya başlamıştı.

Ürünün tasarımında özellikle sade renkler kullanılması kararı alınmıştı. Ayrıca 1953 yılında bulunan kimyasal formül hala aynı şekilde üretilmektedir. Bu durum diğer icat örnekleri açısından bir önem oluşturmaktadır. Çünkü diğerleri gittikçe gelişen yaklaşımlar sergilemişlerdir. Ancak bu durum bu ürün için geçerli değildir. Son olarak şirket bu üründen 2020 yılında 408,5 milyon dolar gelir elde etmiştir.

Ağız Sağlığı İçin Muhteşem İcatlar; Listerin’ler

Bu listede bulunan her ürün gibi Listerin’de başlangıçta farklı bir amaç için yapılmıştır. Listerin için bu amaç ameliyathanelerde santiseptik olarak kullanılmasıydı. Ancak bu durum daha sonra ağzımızda serin ve ferahlatıcı bir arındırıcıya dönüşecekti. Ürün ismini cerrahi asepsi uygulamasının kurucularından olan Joseph Lister’den almaktadır. Bir bakıma ürünün mucidi kendisidir diyebiliriz.

Ürün içeriğindeki formül Lister tarafından 1879 yılında geliştirilmişti. Lister’in amacı, hastalığa yol açan organizmaları yok etmek ve cerrahi aletleri dezenfekte etmekti. Bu icat ayrıca yaraların temizlenmesinde, kepeğin giderilmesinde ve zemin temizliğinde de kullanılıyordu. Aslında bakıldığı zaman çok amaçlıydı. Bu sürecin devamında ürün, diş hekimleri tarafından oldukça sık tercih edilir bir hale geldi.

1920’lerde yapılan bir kampanya ile ürün gittikçe daha bilinir hale geldi. Bu kampanya da ürünün halitosis isimli ağız bakterisinin oluşturduğu kokuya iyi geldiği söyleniyordu. Bu ürün o zamandan beri ağız temizliği için bulunan icat nedir gibi soruları tek başına cevaplamaktadır. Dolayısıyla Listerin markasının özellikle ağız temizliği için dünya da tekel olduğu da söylenebilir.

Kısmen Yeni İcatlar Arasında Bir Yıldız; Rogaine

Listemizden tahmin edebileceğiniz gibi bulunan her bir icat farklı bir amaca hizmet ederken bulunmuştur. Ancak bu buluş için gerçekten çok değerlidir diyebiliriz. Çünkü bu buluş günümüz erkeklerinin saç dökülme problemleri için kullanılmaktadır. Ancak kendileri, başlangıçta Upjohn isimli ilaç firması tarafından 1960’lı yıllarda hipertansiyon tedavisi için geliştirilmiştir.

Başlangıçta Hipertansiyon için geliştirilen bu tedavinin birçok yan etkisi görülmüştür. Bu yan etkilerden biri de insan vücudunun herhangi bir yerinde aşırı kıl büyümesidir. Bu duruma ilaç içerisindeki hipertrikoz maddesi neden olmaktadır. Böylece araştırmacılar minoksidilin folikül büyümesini uyardığını anlamışlardı. Böylelikle karşımızda saç uzatmaya yarayan bir icat çıkmıştı.

Bu durumun hemen ardından şirketler bu ürünün pazarlanma potansiyelinin farkına vardılar. Dolayısıyla bu ürün 1960’lardan kısa bir süre sonra 1988’de bir ilaç haline getirildi. Bu ilacın pazarlaması saç dökülmesine karşı bir ilaç olarak yapıldı. Sonuç olarak erkekler için Rogaine %2 Minoksidil Solüsyonu piyasaya çıktı.

Meraklı Zihinler İçin Bir Soru; Coca Cola Nasıl İcat Edildi?

Bilindiği gibi Coca Cola dünyanın en sevilen icat ve içeceklerinden biri. Ancak Coca Cola’nın ilk tarifi eminiz bu kadar hoş karşılanmazdı. Çünkü bu ilk tarif içerisinde kokain gibi bağımlılık yapıcı bir madde yer almaktaydı. Coca Cola’nın hikayesinin eczacı John Pemberton sayesinde başladığını söyleyebiliriz. Çünkü kendisi morfin bağımlılığıyla mücadele eden bir savaş gazisiydi.

Çünkü savaşta aldığı yaralar onu morfine bağımlı yapmıştı. Ancak daha sonra Pemberton morfinin içerisinde yer alan opiodie maddesine bir alternatif arayışı içerisine girdi. Böylelikle Parisli kimyager Angelo Mariani ile tanıştı. Mariani o dönemde Vin Mariani adlı bir şarap üretiyordu. Bu şarap içerisinde, enerji vermek amacıyla koka yaprağı kullanılıyordu. Bu yaprak da kokain maddesi bulunuyordu.

Pemberton kendisi için bu şarabın farklı bir versiyonunu üretti.  Ama bu icat için ilginç bir özellik değildi. Çünkü o zamanlar kokain yasaklı bir madde değildi. Aksine birçok hastalık için tedavi amaçlı kullanılıyordu. Ancak 1887’de alkol yasağıyla birlikte bu şarap piyasadan çekildi. Daha sonra Pemberton, formülünü hızla değiştirip alkol yerine şeker şurubu kullanmaya başladı. Böylelikle de bilinen Coca Cola formülü bulunmuş oldu.

7UP; Gazlı ve Neşeli Bir İcat

7UP’da Coca Cola’ya benzer bir şekilde tasarlanmıştı. Ürünün ana amacı insanı neşelendiren ve ferahlatan bir iksir olmasıydı. 1929 yılında Charles Leiper Grigg, Bib-Label Lithiated Lemon Lime Soda ismini verdiği bir içecek geliştirdi. İçeriğin formülü Lityum içeriyordu. Bu nokta önemlidir. Çünkü Lityum günümüzde depresyon ve bipolar bozukluk gibi hastalıkları tedavi içinde kullanılmaktadır.

İçeceğin zamanlaması manidardı. Çünkü 1929 yılında Amerika’da yaşanan büyük buhrandan 2 hafta sonra raflara çıkmıştı. Bu dönemde birçok insan depresyona girdiği için içecek giderek önem kazandı. Ayrıca bu unsur bu icat için güzelde bir reklam malzemesi oldu. Ancak 1948 yılında Amerikan hükümeti alkolsüz içeceklerde Lityum kullanımını yasakladı. Böylelikle Lityum, 7UP’ın tarifinden çıkarıldı.

Görüldüğü gibi hayatımızda kullandığımız birçok icat aslında farklı amaçlar için üretilmiştir. Bu durumdan yola çıkarak gelecek için birkaç şey söylenebilir. Çünkü şu anda kullandığımız şeyler belki de gelecekte bizlere farklı kullanım alanları verecektir. Dolayısıyla şimdi kullandığınız ve işinize yaramayan birçok eşya belki de gelecekte hayatımıza yeni anlamlar katabilir.

 

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir