Bilgisayar Genel

Windows 11 Yükseltme


Windows 10 çalıştıran bilgisayarlar, Windows 11’in en son sürümüne ücretsiz olarak yükseltilebilir. Ancak, Windows 10’un herhangi bir sürümünü çalıştıran bir bilgisayarı Windows 11’e yükseltmek için, o sürümü çalıştırmak için gereken minimum donanım özelliklerine ihtiyacınız vardır. Bilgisayarınızın Windows 11 yüklemeye uygun olup olmadığını kontrol etmek için PC Health Check programını kullanabilirsiniz. Aynı zamanda Windows 11 yükseltme sürümü ile bilgisayar sistemi uyumluluğu için ön koşul TMP 2.0’dır.

Windows 11’i Windows 10 bilgisayarınıza kurmanın iki yolu vardır. İlki Windows Update kullnmaktır. Bilgisayarınızın önyükleme alanından Ayarlar bölümüne gidin. Açılan ekranda Update & Security sekmesine tıklayın. Bilgisayarınızın Windows 11’i yüklemek için gereken sistem özelliklerini karşılamadığına dair bir uyarı almıyorsanız, Win 11 yükseltme işlemine yine de devam edebilirsiniz. Güncelleme ve Güvenlik sekmesine tıklayın ve Güncellemeleri Kontrol Et düğmesine tıklayın. Windows 11 yükseltme bildirimi göründüğünde İndir ve Yükle sekmesine tıklayın. Ardından, bir Windows güncellemesi çalıştırıyormuşsunuz gibi işlemi tamamlayabilirsiniz.

İkincisi ise Windows kurulum asistanı ile Windows yükseltmedir. Windows 11 yükseltme işleminin güncellemesi sırasında bir yükseltme bildirimi almazsanız, Win 11 yükseltme işini gerçekleştirmek için kurulum sihirbazını kullanabilirsiniz. Windows Kurulum Sihirbazını kullanarak Windows 11 yükseltme adımları şunlardır: Microsoft’un resmi web sitesine gidin ve Windows Kurulum Yardımcısı’nı indirmeye çalışmak amacıyla Şimdi İndir yazısına tıklayın. Kurulum sihirbazı indirildikten sonra, hesap adı bilgileriyle devam etmek için Evet’e tıklayın. Açılan ekranda Windows Lisans Sözleşmesini kabul edin ve işleme devam edin. Kabul Et ve Yükle seçeneğine gittikten sonra Windows 11 yükseltme işlemi başlayacak ve bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Kurulum bittiğinde, Windows 10u 11’e yükseltmek ve Win 11 yükseltme işlemini bitirmek için Yeniden Başlat ‘a tıklayın. Windows 11’e yükseltmek için, ekran özellikleri için bilgisayarınızın ekran çözünürlüğünün 720p olması gerekir. Windows 11 Home ve Windows 11 sürümleri ayrıca hem internet bağlantısı hem de Microsoft hesabı gerektirir.

Windows 10 dan 11e Yükselince Dosyalar Silinir Mi?

Windows 11’i yükseltmek, tüm dosyaları eski sürümden yeni sürüme otomatik olarak geçirir. Bilgisayarınızda oluşturduğunuz tüm dosyalar aynı anda OneDrive’ınızla eşleşiyorsa, ek yedeklemeler oluşturmanıza gerek yoktur. Win 11 yükseltme işlemi, dosyalarınızın eski sürümlerini kaybetmenize neden olmaz, ancak onları kaybetmemek için bir yedek oluşturmak mantıklıdır.

Windows 11 Yenilikleri

Eski sürümlerin aksine, Win 11 yükseltme bilgisayarınızın aşağıdaki yenilikleri kullanmasına olanak tanır: Uzaktan Yardım Sistemi: Bilgi işlem personeline yardımcı olmak için kurulmuş bir sistemdir. Kimlik Avı Koruması: Bu, bilgisayarınızı yaygın saldırılardan koruyan gelişmiş bir güvenlik önlemidir. Dosya Gezgini’nde Yeni: Windows 11, Dosya menüsünü akıllı bir ana sayfa olarak görüntüler. Akıllı Toplantı Yenilikleri: Canlı toplantı yapan çalışan kişiler için toplantı ve görüşmelerin kalitesini artıracak bazı özellikler içermektedir. Windows 365: Anahtar, bulut ve fiziksel bilgisayar gibi özellikler ile çevrimdışı bulut erişimini optimize eder.

Windows 11, daha çekici ve kullanımı daha kolay olan yeni bir görünüme kavuşuyor. Yeni işletim sisteminin ortasında, en son dosyalarınızı, uygulamalarınızı görüntülemenizi sağlayan yeni bir Başlat düğmesi bulunur. Yeni Windows 11 ayrıca uygulamalarınıza daha taze bir görünüm kazandırmak için yuvarlatılmış köşeler ve akış gücü olan bir görev çubuğu içerir. İçeriğinizi yeni renkler ve geçişlerle zenginleştiren yeni bir Karanlık Mod da var. Windows 11, Microsoft Edge sayesinde desteklenen yepyeni pencere öğelerini sunar. Bu widget’lar takvim, hava durumu, haber, yapılacaklar listelerini, fotoğraflar ve daha fazlasını bir bakışta görmenizi sağlar. Pencere öğeleri, özelleştirebileceğiniz ve masaüstünüzde nasıl görüntüleneceğini seçebileceğiniz bir dizi bilgi sağlar. Widget’lar, tercihinize bağlı olarak masaüstünüzün bir kısmını veya tamamını kaplayacak şekilde kaydırılabilir.

Windows 11’de, özellikle dokunmayla ilgili birçok ince ayar var. Örneğin, Touch Bar’daki simgeler arasında ne kadar fazla boşluk varsa, doğru olana dokunmak o kadar kolay olur. Bu amaçla Microsoft, pencereleri yeniden boyutlandırmayı ve taşımayı kolaylaştırmak için daha büyük dokunma hedefleri ve görsel ipuçları ekliyor. Ekran klavyesi yeniden tasarlanmış ve artık özelleştirilebilir olmuştur. Windows 11 yükseltme bilgisayarınızla etkileşim kurmak için bir kalem veya ekran kalemi kullanıyorsanız, gerçek bir kalem kullanmaya benzer gelişmiş bir dokunma deneyimi bekleyebilirsiniz. Windows 11, Microsoft’un konuşmadan metne daha doğru transkripsiyon ve otomatik noktalama işaretleri vaat etmesiyle, metin girişi için konuşma tanımayı da geliştirir. Dokümanlar, “bunu sil” gibi sesli komutları da destekler.

Windows 11 artık değişik masaüstlerini kendi duvar kâğıdınızla özelleştirmenize izin veriyor. Windows 11’de Microsoft, aradığınız uygulamaları daha hızlı ve daha kolay bulabilmeniz için Microsoft Store’u yeniden tasarlıyor. Android uygulamaları artık doğrudan Windows 11’de kullanılabilir. Windows 10 ile arasındaki fark, Ram tabanlıdan daha hızlı olması ve tüm yeni araçları, sesleri ve uygulamaları içermesidir. Her detay düşünüldü. Tüm bunlar, PC’nize yepyeni bir deneyim getirmek için bir araya geliyor.

Windows 11 Ücretli Mi?

Yeni bir Windows 11 yükseltme lisansını en baştan satın almak isterseniz Home Edition için 1.299 TL ödemek zorundasınız. Pro için 1.899 TL ödemeniz gerekiyor. Zaten bir Windows 10 lisansınız varsa, Windows 11’e ücretsiz yükseltme fırsatından yararlanabilirsiniz. Bilgisayarınız, minimum (temel) sistem isteklerini karşılıyorsa yani zaten Windows 10 yükleyebilecek bir bilgisayar işletim sistemine sahipseniz Windows 11’i çalıştırabilir.

Windows 11, animasyonlar ve gölge efektleri gibi birçok görsel efekt içerir. Harika görünüyorlar ama aynı zamanda ek sistem kaynaklarını tüketebilir ve bilgisayarınızı yavaşlatabilirler. Bu, özellikle bilgisayarınızın belleği (RAM) düşükse doğrudur. Microsoft, yeni nesil Windows işletim sisteminin başarısına ilişkin detayları paylaştı. Şirkete göre, kullanıcılar Windows 11’e Windows 10’dan iki kat daha hızlı geçiş yapıyor. Windows 11, 10’dan daha mı iyi? Uzmanlar, maksimum performans için doğrudan Windows 11’in indirilmesini öneriyor, ancak Windows 10 ile 11 arasındaki performans farkı genellikle önemsiz. Windows 11, Windows 10’un tüm özelliklerini ve güvenliğini yepyeni bir tasarım ve yenilenmiş bir görünümle sunar. Windows 10 ile arasındaki fark, Ram tabanlıdan daha hızlı olması ve tüm yeni araçları, sesleri ve uygulamaları içermesidir.

Windows 11 Pencereleri

Windows 11’deki en çarpıcı ve kullanışlı değişikliklerden biri, pencerelerin ekranda düzenlenme şeklidir. Windows’un bu sürümüyle ekranınızı çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Aynı anda açık olan uygulamaları ve tarayıcı pencerelerini bölerek 2’li, 3’lü ve 4’lü ekranda görüntüleyebilirsiniz. Aynı zamanda, bu uygulamalarla çalışabilme yeteneği çok uygundur. Eski sürümlerde pencereleri yeniden boyutlandırmak için çok sıkıcı bir girişim artık Windows 11’de mevcut değil. Eşzamanlı işlem yapılması gereken durumlarda pencerenin sağ üst köşesindeki kare ikona basılarak bu hayat kurtaran özelliğe erişilebilir. Bu genellikle eski sürümün pencere boyutunu boşaltır.

Android uygulamalarının Windows 11’de çalışacağına ve uygulama mağazalarında listeleneceğine dair söylentiler var ancak bunun nasıl olduğu veya nasıl olduğu hakkında tam bilgimiz yok. Bu özellik, Ekim 2021 sürümüne dâhil değildir, ancak gelecekteki bir duyuruda etkinleştirilecektir. Windows 11 yükseltme üzerinde çalışan Android uygulamalarının telefondaki deneyimi sağlayıp sağlayamayacağı merak konusu oldu. Widget adı verilen küçük uygulamalar da bu sürümde mevcut. Araç çubuğundaki başlat menüsünün hemen yanında bulunan widget menüsü kısayollarını kullanarak takvim, haberler ve hava durumu widget’larına kolayca erişebilir ve bunları düzenleyebilirsiniz. Özetle çoğu kişinin kullanmadığı widget’lar da bu sürümde karşınıza çıkıyor. Ekrandaki çeşitli görevlere yardımcı olan widget’lar farklı biçimlerde görünür.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir