Esnaf Kurye Nedir, Nasıl Olunur, Şirket Kuruluşu ve Kazancı
Son zamanlarda özellikle pandemi sonrasında, büyük e-ticaret şirketleri ve Pazar yerleri sonrasında lokal ve bölgesel anlamda şirketlerin hızla ihtiyacının arttığı esnaf kurye konusunda merak edilenleri sizler için derleyeceğiz. Öncelikle, esnaf kurye bir iş modeli olarak değerlendirilmeli. Yani, herhangi bir şirkete bağlı kalmaksızın, birkaç farklı şirket veya markayla aynı anda çalışılabilir bir iş modelidir.
İçindekiler tablosu
Esnaf Kurye Nedir, Kimler İhtiyaç Duyar?
Esnaf kurye, genellikle küçük işletmeler veya bireyler tarafından gerçekleştirilen kurye hizmetlerini ifade eder. Bu, belirli bir şehir veya bölgede paket teslimatı, evrak transferi veya diğer küçük ölçekli taşımacılık hizmetleri sunan birey veya işletmeleri kapsar. Esnaf kuryeler genellikle daha lokal ve özelleştirilmiş hizmetler sunarlar, büyük kargo şirketlerine kıyasla daha esneklik ve kişiselleştirilmiş çözümler sunabilirler. Bu tür kuryeler genellikle belirli bölgelerde veya mahallelerde daha iyi bilinir ve yerel ihtiyaçlara daha duyarlı olabilirler.
Esnaf Kurye Nasıl Olunur, Nasıl Bir Planlama Yapılmalıdır?
Esnaf kurye olmak genellikle bazı adımları izlemeyi gerektirir. Bu adımlarla, özellikle öncesinde yapılacak araştırma, faaliyet sonrasında izlenecek yollar olarak kısa kısa ele alındı.
Planlama ve Araştırma
Kurye işine başlamadan önce, yerel pazarı ve ihtiyaçları araştırın. Hangi bölgelerde talep var, hangi hizmetler daha fazla talep görüyor, bunları belirlemek önemlidir.
İzin ve Lisanslar
Bazı bölgelerde kurye hizmeti sunmak için belirli izinlere veya lisanslara ihtiyaç olabilir. Bu konuda yerel kuralları ve gereklilikleri araştırın ve gerekli izinleri alın. Özellikle motorlu kurye olmak isteyenler için, A2 ( Motorbisiklet, Motorsiklet, 125-300CC civarında çift ve dört tekerli araçlar vb. ) ehliyet sahibi olmalıdır.
Ekipman ve Taşıma Araçları
Teslimat işleri için uygun araçlara (bisiklet, motosiklet, araba) ve gerekli ekipmanlara (kurye çantası, taşıma kutuları vb.) sahip olmanız gerekebilir. Kask, koruyucu ekipman, kışlık ekipman, tamir ve bakım çantaları vb. gibi emniyet önlemlerini de kesinlikle unutmamak gerekiyor. Özellikle, araçlı kuryeye çıkacak çalışanlar için, yerel veya genel trafik kurallarına ve prosedürlerine uygun teknik donanım bu konuda özen gösterilmesi gereken durumlardan bazıları.
İş Planı ve Fiyatlandırma
Hangi hizmetleri sunacağınızı (Kargo, gıda, evrak, ilaç vb.), fiyatlandırmayı ve çalışma saatlerinizi belirleyin. Özellikle rekabetçi bir pazarda fiyatlandırma stratejisi önemlidir. Bölgesel başlangıç yapılması, işletmenin zamanla büyüyeceği ve öncesinde gereken teçhizat için sermayesi açısından önerilir. Sonrasında, iş hacminin genişlemesiyle hem eleman hem de demirbaş araçlarının alımıyla yeni bir planlama aşamasına geçilebilir. Ayrıca, önemli bir konuda büyük pazaryerleri ve işletmeler, sabit eleman ve ekipman bulundurmak istemeyeceği daha ücra veya daha az sirkülasyonun olduğu alanlarda esnaf kuryelere, belirli şartlarda işbirliği kapsamında kazanç imkanı da sunmaktadır. Paket başına, kilometre başına, saat başına bazı şartlarda sunulan bu çalışma veya işbirliği modeliyle sabit kazançlar elde etmekte yeni başlayan esnaf kuryeler için göz ardı edilmeyecek noktalardır.
Tanıtım ve Pazarlama
İşinizi tanıtmak için yerel reklam ve pazarlama stratejileri geliştirin. Sosyal medya, el ilanları, yerel reklamlar gibi yöntemlerle potansiyel müşterilere ulaşabilirsiniz. Esnaf kurye, daha çok lokal çalışma alanında bir girişime başlıyorsa, kendisinin el ilanlarıyla, magnetlerle,kartvizitlerle elden ele reklam modelini benimsemesini öneririz. Sonrasında, web sitesi açılışıyla özellikle hizmet alanının genişlemesinden diğer tüm müşterileri bilgilendirmesi ve yeni müşterileri ( hedef kitleyi ) internet aracılığıyla kolayca bulması sağlanabilir.
Güvenilirlik ve Müşteri Hizmetleri
Müşterilerinizin güvenini kazanmak için zamanında teslimat, güvenilirlik ve iyi müşteri hizmetleri sunmaya özen gösterin. Özellikle, işin başında zamanında teslimatlar, eldeki müşterinin memnuniyetiyle çevresinden yeni işler geleceğinin unutulmaması gerekiyor. Esnaf kuryeler, bilindiği üzere daha sık olarak çevre esnafın gönderileriyle giriştiği iş alanında bilinirliği ve güvenilirliğini arttırırlar. Bu konuda dikkatli ve özenli davranılması lazım. 7/24 ulaşılabilir, her an acil durumlarda güvenilir bir iş ortağı gözüyle bakılması için de son derece önemli.
İşletme Yönetimi
Müşteri taleplerini takip etmek, faturalandırma, vergi ödemeleri gibi işletme yönetimi konularını düzenli olarak takip etmek önemlidir. Bunun için, en yakın yerde sürekli ulaşılabilir bir muhasebeci veya mali müşavir ile iş başlangıcı, şirket kuruluşu, vergi kaydı, işletme açılış işlemleri gibi birçok prosedürün şeffaf ve hızla tamamlanması gerekiyor.
Esnaf Kurye Kazancı Aylık Ne Kadardır?
Bu işte, ilk etapta belirli bir miktar vermek oldukça zordur. Yazı da belirtildiği üzere, ilk etapta büyük şirketler ve pazaryerleri ile çalışan bir kuryenin, günümüz şartlarında minimum 20bin TL civarında bir kazancı olacağını söyleyebiliriz. Esnaf kuryelerin aylık kazancı lokal yerlerdeki iş sürkilasyonu, kuracağı işbirliği bağlantıları, planlı büyüme ve daha yaygın hizmet bölgesi gibi durumlara göre farklılık gösterecektir. Bunun yanı sıra, araç bakımve tamir giderleri, vergilendirme, personel ve yemek, maaş giderleri de göz önünde bulundurulmalıdır. En iyi sonucu, işe başlamadan önce çevrenizde faaliyette olanları gözlemleyerek, yüzyüze görüşerek edinebilirsiniz.
Herhangi bir iş kurarken olduğu gibi, kurye işinde de başarılı olmak için sabır, özveri ve iyi bir planlama gereklidir. Sıfırdan başlangıçlarda yaşanan uyum, sorumluluk gibi ilklerde ağır gelecek durumlar karşısında pes etmemek, işe odaklı bir büyüme stratejisi oluşturmak ve her şeyden önemlisi kararlı ve istikrarlı bir çalışma hayatına hazır olmak, esnaf kurye olmak için çok önemlidir.