APU Nedir? CPU ile Arasındaki Farklar Neler?
Çeşitli teknolojik terimlerin anlamları merak ediliyor. Bu bağlamda APU nedir ve CPU ne demek gibi sorulara yanıt aranıyor. İşte tüm detaylar…
İçindekiler tablosu
CPU Nedir?
Central Processing Unit yani CPU, elektronik cihazlarda bulunan çeşitli programlardan, işletim sistemlerinden ve bileşenlerden iletilen talimatları işleyip yürüten bileşene denir. Cihazın sistemi tarafından yapılan her işlemde CPU vardır. Birçok şeyi kendi yapabilecek bir yapıya sahiptir. Ancak bir görev için özel olarak tasarlanmış donanımlar kadar etkili değildir.
Video düzenleme, oyun oynama ve üç boyutlu modelleme yapma gibi işlemlerin grafik yükleri oldukça yoğundur. CPU, bu verileri işlemek istediğinde kötü bir performans sergiler. Ancak yine de bu görevi gerçekleştirir. CPU’lar yerine GPU’ların bu gibi görevleri çok daha başarılı bir şekilde yerine getirdiği bilinir. Bu açıdan avantajlı olmasına rağmen GPU’ların fiyatı yüksek bileşenler olması düşündürücüdür.
APU Nedir?
APU, Accelerated Processing Unit ifadesinin kısaltmasıdır. Bir tür CPU türüdür. Bu CPU türü, iGPU adı verilen bir entegre grafik işlem birimine sahip olması ile dikkat çeker. AMD tarafından geliştirilen APU, GPU ve CPU teknolojilerinin bir araya getirilme çabalarının ürünüdür. 2011 yılında bu teknoloji geliştirildi.
APU teknolojisi ile CPU ve GPU birbirine yakınlaştırıldı. Verilerin daha hızlı aktarılması mümkün oldu ve buna bağlı olarak önemli bir performans artışı gözlendi. Her ne kadar Accelerated Processing Unit, entegre grafik işlem biriminin dahil edildiği ilk işlemci olmasa da yetenek bakımından öndedir.
CPU’ların yüksek grafik işlem gücünün gerektiği görevleri gerçekleştirirken düşük bir performans gösterdiğini belirtmiştik. Accelerated Processing Unit, entegre grafik işlem birimi ile bu açığı kapatır. APU’ların yaygın kullanım alanlarının oyun dışındaki kullanımlar için tasarlanan bilgisayarlar olduğu görülür. Çok daha yoğun ve tüksek grafik işleme gücü ihtiyacı duyan kişilerin GPU+CPU kurulumunu tercih etmesi önerilir.
APU ve CPU Arasındaki Farklar Nelerdir?
APU nedir açıkladık. Peki CPU arasındaki farklar neler? İGPU şeklinde de tanınan entegre grafik işlem birimine sahip olan bir tür CPU türüne Accelerated Processing Unit ismi veriliyor. Accelerated Processing Unit, 2011 senesinde CPU ile GPU teknolojilerini merkezi bir kalıba yerleştirme çabasının bir parçası olarak AMD tarafından tasarlandı.
Accelerated Processing Unit, entegre grafik işlem birimine sahip olan farklı bir CPU türü olarak lanse ediliyor. Böylece grafik işleme gücü gerektiren görevlerde CPU’lardan daha iyi performans sunuyor. Accelerated Processing Unit genel olarak oyun dışı amaçlarla dizayn edilen giriş segment cihazlarda kullanılıyor. Ancak farklı bütçe sınıflarına hitap eden daha güçlü özelliklere sahip Accelerated Processing Unit’ler de var.
APU nedir diyenler için diğer önemli hususlardan söz edelim. APU’lar beslenecek daha az sayıda bir sistem olduğundan klasik bir CPU + GPU kombinasyonundan daha az güç tüketiyor. Bundan dolayı bütçe odaklı bir sistem toplarken bu tür bir güç kaynağı kullanmanız mümkün oluyor. Daha az güç tüketimi laptoplarda daha uzun batarya ömrü demek oluyor. Diğer yandan Accelerated Processing Unit’in entegre grafik işlem birimi sebebi ile aynı özelliklere sahip bir CPU’dan daha maliyetli olacağını da söyleyelim.
APU’lar, kısıtlı bir bütçesi bulunan kullanıcılar için CPU’dan daha ekonomik bir seçenek olarak lanse edilir. Ancak daha yüksek grafik işleme gücüne gereksinim duyan kullanıcıların CPU + CPU kurulumu tercih etmesi önerilmektedir. Ek olarak APU’ların oyun performansı üzerinde de etkisi vardır. Oyuncular için APU’ların ve CPU’ların seçimi de önem arz eden bir husustur. Oyuncular, bu tür detayları da göz önünde bulundurup bir seçim yapmalıdır.