Bilgisayar GenelKücük BilgilerTeknoloji

TMP Dosyası Nedir? Nerede Depolanır?

TMP dosyası nedir ve nerede depo edilir? PC kullanıcıları sıklıkla farklı dosya türleri ile karşılaşır. Aktif biçimde PC kullanıyor iseniz karşınıza çıkacak olan dosya türleri hakkında bilgi sahibi olmalısınız.

TMP Dosyası Nedir?

TMP Dosyası Nedir

Kullanıcıların karşısına çıkan TMP dosyaları, diğer birçok dosyadan farklıdır. Bu nedenle TMP dosyası nasıl silinir ve TMP dosyası hangi programla açılır gibi sorulara yanıt aranır. Günümüzde yaşamımızın pek çok alanında bilgisayar kullanmaktayız. Bu ekipmanları kullanmanın bizlere çeşitli kolaylıklar sunduğunu ve farklılık sağladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bağlamda dosya türlerine aşina olmak, PC kullanım deneyimini bir üst noktaya ulaştırır. TMP dosyası nasıl açılır Android diyorsanız bundan da söz edeceğiz.

TMP dosyaları da PC’de görülen dosya çeşitlerinden biridir. Neredeyse her uygulama ve programın bu tür dosyalarını kullandığını belirtebiliriz. Fakat bu denli sık şekilde kullanılıyor olsa da birçoğumuz bu dosyaların varlığını bilmeyiz. Gene de cihazda .tmp uzantılı bir dosya gördüğünüzde bunun manasını merak edebilirsiniz.

Bu tarz dosyalarının ne olduğunu en kısa şekilde açıklayacak olursa temporary yani geçici dosyalar olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar herhangi bir işletim sistemini, uygulamayı veyahut programı başlattığınız zaman görebileceğiniz dosya çeşitleridir. Çünkü bunlar işletim sistemleri ve uygulamaların çalışması ile beraber kendiliğinden meydana gelir.

Farklı işlevlere sahip olduğunu söylemek de mümkündür. Çünkü yedekleme veya depolamanın haricinde önbellek amacı ile de oluşturulur. En basit haliyle sistemde veri kaybını engellemek için oluşturulur. Böylece dosyayı oluşturan program veya işletim sisteminin görevini gerçekleştirirken gereksinim duyulan verileri depolamak söz konusu olur.

TMP dosyalarının ne işe yaradığına bir örnek verelim ki konu daha iyi bir şekilde anlaşılsın. Örneğin PC’de Word programını açtınız. Programı kullanırken de otomatik kaydet kısmını aktif ettiniz. Bu nedenle verilerin kayıt olacağı bir dosyanın oluşturulması lazım. İşte otomatik biçimde kaydettiğiniz bu veriler bir TMP dosyasında muhafaza edilir.

Verileri depo etmek, TMP’lerin kullanıldığı alanlardan sadece biridir. Fakat onun tek işlevinin depolama olmadığını da belirtelim. Bu dosya seçenekleri, verileri saklamak için değil de yedeklemek amacı ile de sık şekilde kullanılıyor. Bundan dolayı bir program üstünde çalışırken programın beklenmeyen bir biçimde kapanması durumunda verilere yeniden ulaşmanız da mümkün oluyor. TMP dosyası kurtarma işlemleri de basit şekilde yapılabilir.

TMP Dosyaları Nerede Depolanır?

TMP Dosyası Nedir

Word TMP dosyası nasıl açılır ve TMP dosyası virüs gibi birçok sorunun yanıtı araştırılıyor. Öncelikle söylememiz gerekir ki bu dosyalar virüs değildir. Kullanmış olduğunuz cihazda program ve uygulamalar tarafından hazırlanan TMP dosyaları, geçici şekilde de olsa belirli bir klasörde depo edilir. Hazırlanan bu dosyalara erişmek için Temp klasörüne bakmanız yeterli olacak. Buraya erişmek için yapmanız gerekenler şöyle:

  • İlk önce PC’yi açın. Windows ve R tuşlarına aynı zamanda basmanız gerek.
  • Sonrasında karşınıza çıkan arama kısmına %temp% yazın.
  • Hemen alt bölümde görebileceğiniz OK alanına tıklayın.
  • Cihazda oluşturulan bütün TMP dosyalarını göreceksiniz.

TMP Dosyaları Ne Kadar Süre Depolanır?

TMP Dosyası Nedir

TMP dosyası nedir ne işe yarar açıkladık. Peki bu dosyalar sistemde ne kadar süreyle depo ediliyor? TMP dosyaları işletim sistemi ve programlar tarafından belirli bir görev dahilinde kullanılmak için hazırlanır. Bunlar geçici olarak kullanılır. Fakat bu geçici sürenin ne kadar olduğu hususunda net bir bilgi vermek mümkün olmamaktadır. Çünkü bir TMP dosyasının sistemde kalma süresi direkt olarak onun ne kadar süre gerekli olduğuyla alakalı bir durumdur.

TMP dosyaları genel olarak onu meydana getiren işletim sisteminin ve programın artık dosyaya gereksinimi kalmaması durumunda kendiliğinden silinir. Aynı zamanda kullanmış olduğunuz programı sonlandırmak veya cihazı kapatmak da görevin bitmesiyle dosyaların otomatik şekilde silinmesini sağlar. Gene de bu durumun her daim böyle olmadığını belirtelim.

Kimi zaman sistem TMP’lere daha çok süre gereksinim duyabilir. Buna bağlı şekilde de dosyaları belirli bir zaman için cihazda tutmak gerekebilir. Diğer yandan kullanmış olduğunuz programda oluşan yazılımsal ya da donanımsal bir hata da dosyanın depolanmasına devam etmesini sağlayabilir.

Dosyaların depolanmasının sizin için bir zararı genel olarak yoktur. Ama bunların birikmesi durumunda cihazınızda hatırı sayılır bir depolama alanının kullanılması da mümkün. Bu nedenle artık gereksinim duyulmayan TMP dosyalarını kendiniz de silebilirsiniz. Ayrıca TMP dosyası nasıl dönüştürülür sorusu da sıklıkla sorgulanıyor. Bunun için dönüştürme araçlarını kullanabilirsiniz.

TMP Dosyası Silme İşlemleri Nasıl Yapılır?

TMP dosyası açma ve silme gibi uygulamalar da kullanıcılar tarafından araştırılır. TMP’leri silmek için pek çok farklı yöntemden yararlanabilirsiniz. Ama biz en kolay yöntemi anlayacağız. Disk temizleme programı cihazınızda ücretsiz olarak bulunan bir yazılımdır. Bunu kullanarak gereksiz TMP dosyalarının silinmesini sağlayabilirsiniz. Yapmanız gerekenler şöyledir:

  • İlk önce görev çubuğu üstündeki bölüme disk temizleme yazın.
  • Sonrasında karşınıza çıkan uygulamayı açın.
  • Temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin. Tamam kısmına dokunun.
  • Silinen dosyaları seçeceğiniz alanda geçici dosyalar seçeneğine basın ve tamam alanına tıklayın.
  • Bu sayede seçmiş olduğunuz bütün geçici dosyalar silinecektir.
Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir