Biyografi

Elif Şafak Kimdir: Elif Şafak Hayatı ve Eserleri

Elif Şafak kimdir, Türkiye’nin en çok okunan kadın yazarlarından biridir. 1971 yılında Fransa Strasbourg’da doğan yazarın gerçek ismi Elif Bilgin’dir. Baba akademisyen Nuri Bilgin ve anne diplomat Şafak Atayman olup annesinin soyadını mahlas niteliğinde kitaplarında kullanır. Roman yazarı olarak bilinen yazarın aynı zamanda deneme türünde yazıları da bulunur

Elif Şafak Kimdir

Elif Şafak hayatı kısaca Türk Edebiyatında önemli bir yere sahip olduğu söylenebilir. Elif Şafak aslen nereli, çocukluğunu ve gençliğini pek çok farklı şehirde geçiren Strasbourg doğumlu yazar, Ankara, Madrid, Almanya, Köln, İstanbul, Boston, Michigan ve Arizona’da belli süreler ile yaşamıştır. Günümüzde de Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde yardımcı doçent olarak görev yapar.

Elif Şafak Hayatı

Yazdığı pek çok roman ile ismini duyurması ile Elif Şafak kimdir soruları çoğalmaya başlamıştır. Yazar, doğduktan belli bir süre anne ve babası ayrılır ve kendisini anne ve anneannesi yetiştirir. Ortaokulu Madrid’de okuyan yazar belli bir süre Ürdün başkenti Amman’da yaşar ardından Türkiye’ye gelir. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde liseyi tamamladıktan sonra ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü okur.

Yazar, üniversite eğitimini bitirdikten sonra yüksek lisansını da bu üniversitede Kadın Çalışmaları Bölümü’nde gerçekleştirir. Elif Şafak kimdir ve ilk kitabı 1994 yılında Kem Gözlere Anadolu öykü kitabı olup kitapta mitoloji, tarih ve masal konuları yer alır. 1997 yılında ise ilk romanı olan Pinhan okuyucu ile buluşur. 1998 yılında Pinhan romanı ile Mevlâna Büyük Ödülü’nü kazanır.

Elif Şafak eserleri arasında bulunan Şehrin Aynaları isimli kitabı 1999 yılında yayınlanır. Belli bir süre İstanbul’da olan Bilgi Üniversitesi’nde Türkiye ve Kültürel Kimlikler ile Kadın ve Edebiyat konularında dersler verir. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü’nü kazandığı Mahrem romanı ile geniş okur kitlesine ulaşır.

Elif Şafak kimdir yazdığı kitaplar haricinde üniversitelerde ders veren kimliği de bulunur. Doktora sonrasında Amerika’ya giden Şafak, 2003 ve 2004 yıllarında Michigan Üniversitesi’nde yardımcı doçent olarak görev alıp burada ders verdi. Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları bölümünde de yardımcı doçent görevini üstlendi.

2005 ila 2009 yıllarında Zaman’da yazarlık yapan yazar, 2006 yılında yayınlanan Baba ve Piç adlı kitabında Türk-Ermeni ilişkilerini anlatmış ve bu roman sebebi ile Türklüğe hakaret gerekçesi ile tarafına dava açılmış; ancak yasal gerekçeler ve delil olmadığı için beraat etmiştir. Bu kitap ile İngiltere’nin sadece kadın yazarlara verilen ve prestijli Edebiyat ödülü olan Orange Prize Edebiyat Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Elif Şafak kimdir, modern Türk Edebiyatı yazarı olup yalın ve akıcı bir dil ile okuyucusuna ulaşır. Roman dışında öykü ve deneme türünde eserleri de bulunur. Yerli ve yabancı gazetelerde köşe yazarlığı da yapan Şafak, 2009 yılında Aşk isimli romanı, Türk Edebiyatının kısa sürede en çok satan edebi eseri unvanına sahip olur ve Aşk kitabı, Netflix tarafından hakları satın alınmıştır.

Elif Şafak çocukları, 1 kız 1 erkek olmak üzere 2 çocuğu olan yazar, ilk önce kızı Şehrazat Zelda’yı dünyaya getirir daha sonra oğlu Emir Zahir doğar. Yazar, doğum sonrası depresyona girer ve annelik konusunda ilk başlarda zorlandığını itiraf eder. Annelik ile tüm yaşadığı ve hissettiklerini İngilizce yazdığı Siyah Süt otobiyografisi ile okuyucusuna ulaştırır.

Elif Şafak kimdir, kitapları 54 dile çevrilen Rizzoli ve Flammarion gibi dünyanın değerli yayınevleri tarafından yayınlanan önemli isimlerden biridir. Bazı kitaplarını İngilizce olarak yazan yazarın kitapları pek çok dile çevrilmiştir. ”Aşkın 40 Kuralı” adlı romanı ile “Dünyayı Şekillendiren 100 Roman” listesine girmiştir. 1997 ilk eseri ile üretmeye başlayan yazar, 2021 yılında Fransa adına BBC 100 kadın listesinde yer almıştır.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.