Giyilebilir Teknolojiler ve Sağlık Alanında Kullanımı
Giyilebilir Teknoloji Nedir?
Giyilebilir teknolojiler, adeta günümüzdeki teknolojik gelişme hızının bir göstergesi olarak süratle yaşamamıza girdi. Ayrıca aynı hızla gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor.
Teknolojik gelişmeler insan hayatını eğitimden seyahate, eğlenceden sağlığa her alanda etkiliyor. Hele ki son 20 yılda teknolojik alandaki değişim ve gelişmeler baş döndürücü bir ivmeye ulaştı. Giyilebilir teknolojilerde söz konusu gerçekliğin doğal bir ürünü.
İçindekiler tablosu
Giyilebilir Teknoloji Nedir?
Giyilebilir teknoloji, insanların giyerek üzerlerinde taşıyabildiği teknolojik cihazların genel adıdır. Giyilebilir teknolojiler, mikro işlemciler ile desteklenmiş internet ağı üzerinden veri alışverişi yapan cihazlardır. Söz konusu cihazlar; verileri algılama, analiz etme, saklama, iletme ve kullanma gibi fonksiyonların birkaçını ya da hepsini bir arada gerçekleştirirler.
Giyilebilir teknoloji cihazları çoğunlukla; mobil internet, wi-fi ve bluetooth bağlantısı aracılığıyla, akıllı telefonlarla senkronize olurlar. Kişiler de ürün kullanımlarını telefon üzerinden yapar. Tabi farklı cihazlar için farklı kullanım şekilleri de mevcuttur.
Giyilebilir Teknolojilerin gelişimi
Giyilebilir teknolojilerin temellerinin gözlüklerin ilk geliştirildiği 13 yüzyılda atıldığı söylenebilir. 16 yüzyılda boyunda ya da cepte taşınan saatlerin geliştirilmesi ise diğer bir örnektir. Ancak bunlar sadece temellerdir ve giyilebilir teknolojik cihazlar kapsamında görülmemektedir. Hatta son yüzyılda hayatımıza giren kulaklıklar ya da işitme cihazlarının giyilebilir teknoloji olduğunu düşünebilirsiniz ancak durum öyle değildir. Bilimsel literatürde bir cihazın giyilebilir teknoloji olarak tanımlanması için; Vücuda giyilebilmesinin yanında, bir mikro işlemciye sahip olması ve internet bağlantısı içermesi gerekmektedir.
Giyilebilir teknolojiler, aksesuar olarak takılabilen, giysilere ve yine aksesuarlara gömülebilen, kişinin vücuduna implant olarak sabitlenebilen cihazlardır. Günümüzde söz konusu teknoloji ürünleri; akıllı saatler, vücut sensörleri, akıllı gözlük, Elektronik Giyim Eşyaları, takı ve mücevher şeklinde taşınabilen cihazlar, vb. olarak karşımıza çıkmaktadır.
Teknoloji geliştikçe giyilebilir cihazlarda da yeni ürünler ve gelişmelerle karşılaşıyoruz. Giyim, spor gibi sektörlerde de gelişme gösterse de giyilebilir teknolojiler, en yüksek ivmeyi sağlık alanında sergilemektedir.
Giyilebilir Teknoloji Ürünleri
Giyilebilir teknolojiler, adeta günümüzdeki teknolojik gelişme hızının bir göstergesi olarak süratle yaşamamıza girdi. Ayrıca aynı hızla gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ediyor.
Teknolojik gelişmeler insan hayatını eğitimden seyahate, eğlenceden sağlığa her alanda etkiliyor. Hele ki son 20 yılda teknolojik alandaki değişim ve gelişmeler baş döndürücü bir hıza ulaştı. Giyilebilir teknolojilerde söz konusu gerçekliğin doğal bir ürünü.
Giyilebilir teknoloji sektörü her geçen gün gelişen ve yenilikler üreten bir sektör. Burada 2023 başı itibari ile piyasada kullanılan çeşitlerini anlatmaya çalışacağız.
Günümüzde giyilebilir teknoloji ürünlerinin çoğu aksesuar görünümünde takılarak kullanılmaktadır. Sizin için giyilebilir teknolojileri listeledik.
- Akıllı saatler: Akıllı saatler, cep telefonunuzla bağlantılı olarak çalışır. Zamanı, çağrı ve mesajları gösterme, sosyal medya hesapları ile bağlantı sağlama, fotoğraf çekme, müzik dinleme gibi fonksiyonları vardır. “Spor saati” kategorisindeki ürünleri GPS eklentisi aracılığıyla, koşu bisiklet gibi sporlarla uğraşanlara seçtikleri sporla ilgili veriler sağlarlar.
- Akıllı bileklikler: Sağlık ve egzersiz takibi amaçlıdırlar. kullanıcının gün içinde kalp atışı, adım sayısı gibi verilerini takip eder. Yakılan kalori, egzersiz verimliliği gibi istatistikler çıkarırlar.
- Akıllı gözlükler: Internet bağlantısı aracılığıyla bulunduğunuz alan vb. hakkında bilgi verirler. Aynı zamanda akıllı saatler gibi cep telefonu ile entegre olarak veri akışı sağlayabilirler.
- Başa takılan ekranlar: 3 boyutlu sanal gerçeklik ortamı yaratarak veri iletimi sağlarlar.
- Konum takip cihazları: Genellikle çocuklar ve evcil hayvanların üzerinde kullanılan cihazlardır. GPS ile konum belirleme saati gösterme ve sesli arama yapma gibi özellikleri bulunabilmektedir.
Giyilebilir Sağlık Teknolojileri
Giyilebilir sağlık cihazları kullanıcının, fizyolojik verilerini inceleme için vücuda bağlanan, kablosuz erişime sahip biyo sensörlerdir. Kalp hızı ve ritmi, tansiyonu, solunum hızı ve daha başka sağlık verilerinin kaydını ve iletimini sağlarlar. Böylece tıbbi tanı koyulması ve hasta takibinde yardımcı olurlar. Giyilebilir tıbbi Aletler; küçük boyutlarda ve kablosuz olduğundan pratiktir ve günlük hayatta kısıtlama yaratmaz.
Giyilebilir Sağlık Teknolojisi Türleri
Giyilebilir teknolojiler, sağlık alanında çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Gittikçe yaygınlaşan türlerini aşağıda listeledik:
- Fitness ve Aktivite Takibi: Akıllı saat, fitness bileklikleri veya aktivite izleyicileri kullanılarak adım sayısı, kalori harcama, mesafe, süre ve kalp atım hızı gibi veriler takip edilebilir. Bunlar insanların fiziksel aktivite seviyelerini ve sağlıklı yaşam tarzlarını izlemelerine yardımcı olmaktadır.
- Uyku Takibi: Uyku takip cihazları kullanılarak uyku kalitesi, uyku süresi, uyku fazları ve uyku bozuklukları gibi veriler takip edilebilir. Bunlar insanların uyku düzenlerini ve uyku sağlıklarını izlemelerine yardımcı olurlar.
- Kardiyovasküler sağlık: Kalp hızı veya kan basıncı izleyicileri kullanılarak kalp atım hızı ve kan basıncı verileri takip edilebilir. Cihaz, ölçüm sonuçlarını hafızasında tutarak karşılaştırma ve seyir takibi imkanı da sağlar. Bu alanda son olarak giyilebilir EKG Monitörleri piyasaya girmiştir. Bu cihaz elektro kardiyografi ölçümü yapmanın yanı sıra sonucu doktora ya da istenilen yere gönderebilir.
- Diyabet takibi: Glukoz izleyicileri kullanılarak insülin direncini veya şeker seviyelerini takip edilebilir. Bu cihazlar, diyabetli insanların kan şekeri seviyelerini ve tedavi planlarını izlemelerine yardımcıdırlar.
- Solunum sağlığı: Solunum yolu takip cihazları kullanılarak solunum hızı, nefes alış verişi veya solunum yolu genişliği gibi veriler takip edilebilir. Bunlar astım veya KOAH gibi solunum sorunları olan insanların solunum sağlıklarını ve tedavi planlarını izlemelerine yardımcı oynarlar.
- Biyo sensörler: Kendinden yapışkanlı bantlar şeklindedir. kullanıcının kalp atış ve solunum hızı, vücut sıcaklığı, Hareketleri hakkında bilgi toplayarak takip sağlar.
Sonuç: Giyilebilir teknolojik cihazlar günlük yaşantımızda birçok fayda sağlamaktalar. sağlık alanında tanı koyma hasta takip ve kontrolü için hem hastaya hem de doktora kolaylıklar sunuyorlar. Duruma baktığımızda, ilerleyen süreçte giyilebilir teknolojilerin daha etkili ve çeşitli kullanımlarının yaşamımıza gireceğini tahmin etmek zor değil.