Bilgisayar GenelKücük Bilgiler

IT Nedir? Ne İş Yapar ve IT Uzmanı Nasıl Olunur?

IT kavramı, dilimizde Bilgi Teknolojileri olarak karşılık bulmaktadır. Günümüzde profesyonel meslekler arasında en çok tercih edilen alanlardan biri olan bu sektör birçok farklı faaliyet koluna yayılmış durumdadır. Özellikle günümüzde teknolojiye dayalı bir hayat sürdürüldüğü için insanların hayatının merkezinde bilişim, yani bilgi teknolojileri yer almaktadır. Eğlenceden iş dünyasına, iletişimden güvenliğe, finans dünyasından yeni ürünlerin üretilmesine kadar oldukça geniş bir perspektife yayılan bilgi teknolojileri kendi alanı içerisinde de alt mesleklere ayrılmaktadır.

IT Nedir?

IT alanında faaliyet gösteren uzmanlar oldukça geniş bir çalışma alanı içerisinde mesleklerini ve uzmanlık becerilerini ifa edebilirler. IT nedir Denildiğinde bunun bilgi teknolojileri kavramına karşılık geldiğini belirtmiştik. Bu faaliyet alanı içerisinde bilgisayarlar, donanımlar, yazılımlar, ağlar ve diğer bilişim sistemleri yer almaktadır. Burada önemli olan mesele ise bilgenin bahsi konu olan bütün bu girdiler içerisindeki yönetilmesi, işlenmesi ve kullanıcılarla paylaşılmasıdır. Dolayısıyla IT ne iş yapar denildiğinde yine bu kavram kendi alanında birçok farklı meslek uzmanlığına ayrılacaktır.

Genel olarak bilgi teknolojileri yani IT alanında çalışan uzman kişiler bilginin toplanması, bilginin metodolojik ve bilimsel kurallara uygun bir şekilde işlenmesi, depolanması, kullanıcılar arasında iletilmesi ve yine sektör dışındaki kullanıcıların anlaması adına yorumlanması gibi bir alana yayılmaktadır. Bu anlamda IT uzmanları çalışırken iş dünyasının trendlerini arttırmak, sektörler arası ve sektör içi iletişimi güçlendirmek, aynı zamanda bilgi güvenliğini sağlamak ve yeni fikirlerin gelişmesi gibi  geleceğe yönelik faaliyetler içerisinde bulunabilirler.

IT Neden Önemlidir?

IT ne iş yapar konusunu bir önceki başlık altında olabildiğince net ve anlaşılır bir şekilde ele almaya çalıştık. Çünkü günümüzde özel sektörden tutun kamu alanına kadar oldukça basit ve karmaşık yapılar içerisinde her alan için önemli olan varlığın bilgi olduğu bir süreç içerisinde yaşamaktayız. İşte bahse konu olan bu bilginin doğru şekillerde elde edilmesi, depolanması, işlenmesi ve kullanıcılara istedikleri doğrultuda yorumlanarak sağlanması tam olarak IT sektörünün işidir.

Her geçen gün teknolojinin hayatımızda daha da fazla yer ediyor olması bu sektör içerisinde çalışmak isteyen kişilerin sayısını da arttırmaktadır. Hem özel sektör hem de kamu bilgi teknolojileri ile beraber geleceğe yönelik uzun vadeli planlar yapılabildiği gibi aynı zamanda kullanıcıların güvenliği gibi önemli konularda da teknolojiden destek alabilmektedir. İşte burada devreye IT uzmanı girmektedir.

IT Uzmanı Nasıl Olunur?

Teknoloji sektörü içerisinde insanların oldukça merak ettiği hatta kendi mesleklerini bırakarak bu sektöre geçiş yapabilmek için yoğun bir eğitim sürecine giren kişilerin sayısı hiç de azımsanmayacak bir seviyededir. Çünkü hem çalışma olanakları hem de sektör içerisinde nitelikli personele duyulan ihtiyaç IT uzmanlığının gözde bir meslek haline gelmesini sağlamıştır. Peki IT uzmanı nasıl olunur sorusunun yanıtı ise aslında oldukça basit bir şekilde karşımıza çıkar.

IT uzmanı olmak için Kişilerin sıkı bir oto kontrol ve eğitim sürecinden geçmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda alınan eğitimlerin sürekli olarak pratik bir şekilde kullanılması da istihdam edilebilirlik konusunu güvence altına alabilir. Genellikle üniversitelerin bilgisayar bilimleri, bilişim teknolojileri ya da mühendislik gibi ortak ders müfredatının bulunduğu alanlarda lisans eğitimi alarak işe başlamak mümkündür.

Ancak lisans eğitimine yukarıdaki bölümler içerisinde gerçekleştirmeyen kişiler de bu sektörün içerisinde uzmanlık elde edebilir. Bunun için çeşitli sertifikasyon programları önemlidir. Hem ulusal hem de küresel düzeyde verilen online eğitimler sayesinde birçok firmanın kabul edebileceği sertifikaları elde ederek işlere başvuru yapabilmek mümkündür.

IT Uzmanı olmak için ayrıca freelance işleri deneyimleyerek tecrübenizi ve portföyünüzü geliştirebilirsiniz. Bu sayede sektör içerisinde hem yerel hem de küresel olarak geniş bir iş ağı oluşturabilir ve bu ağ üzerinden bilgi akışına dahil olabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki bu sektör teknolojiye dayalı olduğu kadar insan ilişkileri ve sürekli bir bilgi akışına da dayalı bir ekosisteme sahiptir.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir