Genel

Kentucky mağarasında 330 milyon Yıl Önce’den Kalma Köpekbalığı Kalıntıları Bulundu

Kentucky’nin güneydoğu eyaleti köpekbalığı nüfusu ile bilinmemektedir. Ancak 330 milyon yıl önce durum böyle olmayabilirdi.

Ekolog Rick Olson ve paleontolog Rick Toomey, Kasım 2019’da Kentucky Ulusal Park’taki Mamut Mağarası’nı keşfederken mağara duvarlarında korunan bazı sıra dışı fosillere rastladılar. Bilim adamları bir köpekbalığının alt çenesinin, kafatası kıkırdağının ve dişlerinin fosillerinin fotoğraflarını çektiler.

Köpekbalığı fosil fotoğrafları sonunda fosillerin Geç Mississippiyen döneminden yaklaşık 330 ila 340 milyon yıl öncesine ait Saivodus striatus adlı bir köpekbalığı türüne ait olduğunu belirleyen Maryland merkezli paleontolog John-Paul Hodnett’in dikkatini çekti.

Hodnett Çarşamba günü Louisville Courier Journal’a verdiği demeçte, “En önemlisi, keşfettiğimiz köpekbalığı fosillerinin çoğunluğu Missouri’den Virginia’ya uzanan bir kaya tabakasından geliyor, ancak şimdiye kadar köpekbalıklarının varlığını hiç belgelemedi.” “Çok büyük bir resme eksik bir bulmaca parçası bulmak gibi.”

Hodnet ve projeye katılan diğer bilim adamları, bulgularını Ekim ayında Omurgalı Paleontoloji Derneği’nin Cincinnati, Ohio’daki yıllık toplantısına sunacaklar.

Dikkat edilmesi gereken önemli şey, köpekbalığı iskeletlerini bulmanın çok sıra dışı olmasıdır, çünkü kıkırdak nadiren fosilleşmeden kurtulur. Ancak köpekbalıkları yaşamları boyunca dişlerini sık sık değiştirdikleri için – ve diş minesinin dişlerin korunmasına yardımcı olduğu gerçeği köpekbalığı dişlerini bulmak çok yaygındır.

İlk köpekbalığı fosilleri ilk keşfedildiğinden beri, Louisville Courier Journal’a göre, Hodnett ve diğer bilim adamları, diğer köpekbalığı türlerinin dişleri ve sırt yüzgeçleri de dahil olmak üzere 100 ayrı örneği keşfetmek için mağaraya geri döndüler.

Emre Aslanhan

İletişim emre.aslanhan@gecbunlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.