Gündem HaberleriHaberler

Korona ( Corona ) virüsü nedir? Virüs nereden geldi? Semptomlar neler?

Korona virüsü nedir?


Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’na göre, Çin’in Wuhan şehrinde tespit edilen daha önce görülmemiş bir virüs 80 can aldı ve 2.000’den fazla Çinli vatandaşa pnömoni benzeri bir hastalık bulaştı. Virüs ilk kez 31 Aralık’ta Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildi ve o zamandan beri soruşturma altında. Çinli bilim adamları, hastalığı ölümcül SARS ve Orta Doğu solunum sendromunu içeren koronavirüsler olarak bilinen bir virüs ailesine bağladılar.

Cuma günü, Fransız yetkililer ülke içinde üç vakayı doğruladı, Avrupa ve Avustralya’da bilinen ilk vakalar dördünü açıkladı. Pazar günü, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ABD’de bu kez Güney Kaliforniya’da üçüncü bir vakayı duyurdu. CDC’den Dr. Nancy Messonnier’e göre, şu anda 20’den fazla ABD eyaletinde olası enfeksiyonlar için soruşturma altında 60’tan fazla hasta var.

Bilim adamları henüz 2019-nCoV olarak bilinen yeni virüsün yıkıcı potansiyelini tam olarak anlamadılar. Araştırmacılar ve araştırmacılar nereden kaynaklandığını, nasıl iletildiğini ve ne kadar yayıldığını anlamaya başlıyor.

 

Pazar günü itibariyle, vaka sayıları Çin’de ve yurtdışında 2.000’in üzerine çıkmıştı. Çinli yetkililer ayrıca sağlık çalışanlarına virüs bulaştığını doğrulayarak, insandan insana bulaşmanın mümkün olduğunu düşündürmektedir.

Yetkililer 2019-nCoV’un yayılmasına karşı koruma sağlamak için adımlar atıyorlar. Perşembe günü, özel bir DSÖ komitesi, küresel düzeyde bir halk sağlığı acil durumu ilan etmenin çok erken olduğuna karar verdi. Bununla birlikte, Cumartesi günü Hong Kong, tüm resmi Çin Yeni Yılı kutlamalarını iptal eden ve tatil için okul molalarını 17 Şubat’a kadar uzatan, şehir çapında bir acil durum, en yüksek uyarı seviyesi ilan etti. Ayrıca Cumartesi günü Çin, Pazartesi gününden itibaren tur gruplarının askıya alınması ve uçuş ve otel paketlerinin satışının geçici olarak durdurulması dahil olmak üzere yurtdışına giden bazı vatandaşlarına seyahat etmek.

Durum hızla gelişiyor. Gizemli virüs hakkında bildiğimiz her şeyi, araştırmacılar için sırada ne olduğunu ve riskinizi azaltmak için atabileceğiniz bazı adımları derledik.

 

Korona virüsü nedir?

korona virüsü Coronaviridae olarak bilinen bir aileye aittir ve bir elektron mikroskobu altında çivili halkalara benzemektedirler. Viral zarflarının etrafında bir hale oluşturan bu sivri uçlar için adlandırılmışlardır.

Koronavirüsler zarflarında bir RNA zinciri içerir ve canlı hücrelerin içine girmeden ve makinelerini kaçırmadan çoğalamazlar. Viral zarf üzerindeki sivri uçlar hücrelere bağlanmalarına yardımcı olur, bu da içeri girmelerini sağlar. C4 ile kapıyı açmak gibi. İçeri girdikten sonra, daha fazla virüs üretmek için moleküler konveyör bandını kullanarak hücreyi bir virüs fabrikasına dönüştürürler. Virüs dölü diğer hücrelere bulaşır ve döngü yeniden başlar.

Tipik olarak, bu tür virüsler hayvancılıktan ev hayvanlarına ya da yarasalar gibi vahşi yaşamlara kadar değişen hayvanlarda bulunur. İnsanlara sıçrama yaptığında, akciğerlerde ateş, solunum yolu hastalığı ve iltihaplanmaya neden olabilirler. Yaşlılar veya HIV-AIDS‘li kişiler gibi bağışıklığı baskılanmış kişilerde, bu virüsler ciddi solunum yolu hastalıklarına neden olabilir.

Son derece patojenik koronavirüsler SARS (şiddetli akut solunum sendromu) ve MERS‘in arkasındaydı ve insandan insana kolayca bulaştı. 2000’li yılların başında ortaya çıkan SARS, 8.000’den fazla insana bulaştı ve yaklaşık 800 ölüme neden oldu. 2010’ların başında ortaya çıkan MERS, yaklaşık 2.500 kişiye bulaştı ve 850’den fazla ölüme yol açtı.

Virüs nereden geldi?

Virüs, Pekin‘in yaklaşık 650 mil güneyinde, 11 milyondan fazla nüfusa sahip bir Çin kenti olan Wuhan‘daki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarından kaynaklanıyor gibi görünüyor. Piyasada balıkların yanı sıra yarasalar ve yılanlar da dahil olmak üzere diğer hayvanlardan gelen bir panoply satılmaktadır. Wuhan pazarı 1 Ocak’ta kapatıldı.

Piyasalar geçmiş salgınlarda viral hastalıkların kökeni ve yayılmasıyla ilişkilendirilmiştir ve şimdiye kadar bu koronavirüs ile düştüğünü doğrulayan insanların büyük bir kısmı son haftalarda Huanan Deniz Ürünleri pazarına gitmiştir. Pazar bulmacanın ayrılmaz bir parçası gibi görünüyor, ancak araştırmacıların virüsün kökenini doğrulamak için bir dizi deney ve test yapması gerekecek.

New South Wales Üniversitesi Kirby Enstitüsü biyogüvenlik araştırma programı başkanı Raina MacIntyre, “Wuhan bölgesindeki hayvanların pazarlardan örnek alınması da dahil olmak üzere test edilmesi daha fazla bilgi sağlayacaktır” dedi.

Çarşamba günü, Tıbbi Viroloji Dergisi’nde bir Çinli araştırmacı ekibi tarafından yayınlanan bir rapor, yılanların 2019-nCoV için en olası vahşi hayvan rezervuarı olduğunu öne sürdü. Çalışma, virüsün genetik kodunu inceledi ve iki tür yılanın koduyla karşılaştırdı, çok bantlı krait ve Çin kobrası. Araştırma, yılanların genetik kodunun virüsle yüksek düzeyde benzerlik gösterdiğini gösterdi.

Kısa bir süre sonra, iki baskı öncesi çalışma bu iddiaları reddetti ve 2019-nCoV’un muhtemelen yarasalardan kaynaklandığını düşündürdü.

Kaç teyit edilmiş vaka bildirilmiştir?

Yetkililer Pazar günü 2.000’den fazla vakayı doğruladılar. Çin, Tayvan, Hong Kong ve Makao‘da toplam 17 vaka bildirildi.

Uluslararası olarak Tayland, Japonya, Güney Kore, Malezya ve Vietnam‘da bir avuç vaka doğrulandı. ABD’de beş vaka doğrulandı: Kaliforniya‘da iki, Washington, Illinois ve Arizona‘da birer tane. Avustralya beş olay gördü, Fransa üç. Kanadalı yetkililer ilk “varsayımsal” davasını Cumartesi günü, 50 yaşlarında Wuhan üzerinden seyahat eden bir erkek ilan etti.

İşte olduğu gibi arıza:

Çin: 2.079 onaylı dava
Tayland: 8 teyit edilmiş vaka
ABD: 5 teyit edilmiş vaka
Avustralya: 5 onaylanmış dava
Japonya: 4 teyit edilmiş vaka
Malezya: 4 onaylanmış dava
Singapur: 4 onaylı dava
Fransa: 3 teyit edilmiş vaka
Güney Kore: 3 teyit edilmiş vaka
Vietnam: 2 onaylı dava
Kanada: 1 olası dava
Nepal: 1 onaylı dava

 

Çin‘deki ulusal makamlar, Wuhan pazarını ziyaret eden veya hastalığın semptomlarını sunanlarla uzun süredir temas eden 1300’den fazla sakini izlemeye devam ediyor.

Ölüm sayısı 80.

Hubei eyaletinde bildirilen ilk ölüm, Wuhan pazarına sık sık giren, kronik karaciğer hastalığı ve karın tümörleri olan 61 yaşında bir adamdı. İkincisi, birden fazla organa ciddi hasar veren bir hastaneye giden 69 yaşındaki bir adamdı.

Virüs Hubei merkez üssünün dışında iki kişi yaşamıştır biri Hebei eyaletinde, biri Wuhan‘ın 600 mil kuzeyinden, diğeri Wuhan‘dan ve Rusya sınırına 1.500 milden fazla olan Heilongjiang eyaletinde.

Imperial College London tarafından 17 Ocak’ta yayınlanan bir çalışma, 2019-nCoV vakalarının toplam sayısının rapor edilenden çok daha yüksek olabileceğini ve 1.700’den fazla vakanın gerçekleştiğini tahmin ediyor. Neil Ferguson liderliğindeki çalışma, virüsün inkübasyon süresine ve Wuhan‘a ilk tespit edildiğinden bu yana giren ve çıkan seyahat miktarına bağlı olarak ne kadar yayılacağını hesapladı.

 

Semptomlar neler?

Yeni koronavirüs, önceden tanımlanmış hastalığa neden olan korona virüslerinkine benzer semptomlara neden olur. Şu anda tanımlanan hastalarda, bir hastalık spektrumu var gibi görünüyor: Çok sayıda hafif pnömoni benzeri semptomlar yaşarken, diğerleri çok daha şiddetli bir cevaba sahiptir.

24 Ocak’ta prestijli tıp dergisi Lancet, hastalığın klinik özelliklerinin kapsamlı bir analizini yayınladı.

Rapora göre hastalar:

– Ateş, yüksek vücut ısısı.
– Kuru öksürük.
– Yorgunluk veya kas ağrısı.
– Nefes almada zorluk.

Daha az görülen koronavirüs semptomları şunları içerir:

– Mukus veya kan öksürüyor.
– Baş ağrısı.
– İshal.
Hastalık ilerledikçe, hastalar ayrıca akciğerleri iltihaplayan ve sıvı ile doldurmalarına neden olan pnömoni ile gelirler. Bu bir röntgen ile tespit edilebilir ve incelenen 41 vakanın tamamında mevcuttu.

Emre Aslanhan

İletişim emre.aslanhan@gecbunlari.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.