AndroidApple & İosMobil Alemi

Telefonlarda batarya sağlığını korumanın yolları

Akıllı telefonlarımız bizim vazgeçilmezlerimiz. Günümüzde yanımızdan ayırmadığımız, heer işimizi onlarla hallettiğimiz akıllı telefonlarımız adeta bir uzvumuz haline gelmiş durumda. Hal böyle olunca telefonlarımızın sağlığı da bizim için oldukça önemli hale geldi. Telefonlarımızın kullanım ömrünü belirleyen ana faktör ise bataryaları. Batarya sağlığını korumak telefonun kullanım ömrünü uzun tutmak için oldukça önemli. Telefonlarımızın içindeki lityum iyon pillerinin ömürleri döngülerle sınırlıdır.

Telefon şarjının yüzde sıfırdan yüzde yüze kadar bir dolumu bir döngü olarak adlandırılır. Yaklaşık 500-800 şarj döngüsü sonucunda batarya sağlığı yüzde 20’lik bir düşüş yaşayacaktır. Bu da yaklaşık iki yıl içerisinde telefonunuzun pil ömründe önemli ölçüde düşüşler yaşanacağı anlamına gelmektedir. Bu süreyi uzatmak ve batarya sağlığınızı yüksek tutmak kullanım şeklinizdeki bir kaç küçük değişimle mümkündür,

Pil ömrünü uzatmak için ne yapmalıyız?

  • Telefonunuzu şarjdayken kullanmayın: Telefonu şarj olurken kullanmak fazla enerji sarfedip bataryasının ısınmasına sebep olacaktır. Bu da batarya sağlığı için olumsuz bir durumdur.
  • Şarj döngülerinizi ayarlayın: Telefonunuz şarjı yüzde yirminin altına indiğinde şarj yüzdesini düşürmemek için daha fazla enerji harcar ve ısınır. Ayn şekilde yüzde seksenin üstünde de fazla enerji harcar. Bu nedenle en sağlıklı yöntem telefonunuzun şarjı yüzde yirminin altına inmeden şarja takıp yüzde seksen olduğunda şarjdan çıkarmaktır.
  • Telefonu gece boyunca şarjda tutmayın: Telefonunuz gece boyunca prize takılı kaldığında şarj yüzdeniz sürekli yüzde yüzde kalıp enerji tüketir. Bu da batarya sağlığını olumsuz etkiler.
  • Düşük güç modunu kullanmayın: Şarj yüzdeniz belirli bir miktarın altına düştüğünde telefonunuz düşük güç modu bildirimi verecektir. Ancak telefon düşük güç modunda daha fazla enerji harcar. Telefonu uzun süre düşük güç modunda tutmak batarya sağlığınızı olumsuz yönde etkileyecektir.
  • Arka planda çalışan uygulamalara dikkat edin: Arka planda çalışan bazı uygulamalar konum gibi verilerinizi kullanıp telefonunuzun şarjını tüketir. Bu uygulamalara dikkat edip konum verilerinizi bu uygulamalar için kapatmalı ya da en azından sadece uygulamayı kullanırken konumunuzu kullanmasını sağlamalısınız.
  • En çok pil tüketen uygulamayı bulun: Telefonlarınızdaki pil verilerinden en çok pil tüketen uygulamayı bulup bu uygulamaya kendinizce kısıtlamalar getirebilirsiniz.
  • Telefonunuzu güncel tutun: Telefon üreticileri telefonlardaki sorunları düzeltmek için güncellemeler getirirler. Telefonunuzu güncel tutmanız telefonunuzun yazılımsal problemlerinin düzeltilmesi açısından önemlidir.
  • Telefonunuzun parlaklığını kısın: Telefonunuzu sürekli yüksek parlaklık seviyelerinde kullanmak telefonunuzun fazla enerji tüketmesine ve ısınmasına sebep olacaktır.
  • Mümkün olduğunca Wi-Fi kullan: Hücresel bağlantı özellikle de LTE teknolojisi telefon bataryaları üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Bu nedenle mümkün olduğunca Wi-Fi bağlantısı kullanmak pil ömrünüzü uzatacaktır.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.