Bilgisayar GenelKücük BilgilerProgram Tanıtımı Ve İndirim Duyruları

Rufus Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Rufus Nedir?


Teknoloji öylesine bir hızla ilerliyor ki, bunun hızına yetişilebilmesi olası değil. Teknolojinin ilerlemesi ile işletim sistemlerimizi kurarken, format atarken ve gündelik hayatımızın bir parçası olan DVD, CD’lerin yerini yitirmeye başlaması ile format atma işlemi içinde USB cihazlarına ve İSO dosyalarına ihtiyaç duyuyoruz. Tam bu noktada imdadımıza Rufus yetişiyor. Rufus yazılımı indirdiğimiz İSO dosyalarınızı USB cihazlarımıza aktarmamız ve bunların boot edilebilir olmasını sağlıyor.

İndirdiğimiz Windows 11 iso dosyası, Windows 10 iso dosyası veya Windows 7 iso dosyasını USB Bootable şekilde hazırlayarak format işleminin ilk adımını atmış oluyoruz. Rufus adlı yazılım Format USB’ si Oluşturma ve format usb’ si hazırlamamızda baş yardımcımız olacak. İndirdiğimiz temiz İSO dosyasını kolay ve kısa yoldan USB cihazımıza Bootable hale getirmemizde kolaylık sağlayacak bu yazılımı detaylıca inceleyelim.

Rufus yazılımı ile Bootable USB hazırlama işlemlerini adım adım anlatacağız adımları takip ederek kendinize format USB’si hazırlayabilirsiniz. Unutmadan indirdiğiniz, indireceğiniz İSO dosyası resmi sağlayıcılar tarafından sağlanmalı veya resmi sağlayıcı sitesinden indirmenizi öneririz.  güvenli olmayan sitelerden uzak durmanız oluşabilecek güvenlik zafiyetlerini bir nebzede olsa engelleyecektir.

Rufus Nedir?

Öncelikli olarak Rufus nedir sorusunun yanıtını vermek gerekir ise eskiden format atılması için kullanılan CD ‘ler vardı ama geçen zaman içinde bunların yerini teknolojinin ilerlemesi ile beraber USB bellekler aldı. İşte rufus tamamen ücretsiz olarak ön yüklenebilir özelliği olan açık kaynaklı, USB flash bellekleri biçimlendirmeye yarayan bir yazılımdır. USB belleklere format atılmasını sağlar. İşletim sistemi kurulumunu sağlar. Ayrıca BIOS yüklemeleri sağlar.

Rufus Kullanımı

Üstte verilen bu temel bilgilerden sonra şimdi de artık rufus kullanımı hakkında bilgi vermek gerekir ise konuya uzak olanlar için daha anlaşılır olması açısından konuyu adım adım açıklamak gerekir.

İşte o adımlar:

Adım 1

Rufus uygulamasının kullanılabilmesi için ilk olarak atılması gereken adım rufusun olduğu siteye giderek indirilmesidir. Yani kavramı biraz daha genişletmek gerekir ise https://rufus.ie/tr/ adresine öncelikli olarak girilmesi gerekir. İlk adım budur. Burada rufus indir,  seçeneğinin seçilmesi yeterli olacaktır.

Burada hemen bir noktanın da altını çizmek gerekir ise daha öncesinde bu uygulamayı kullanmayanlar burada seçenekler içinde Portable seçeneğini seçerek indirmeyi gerçekleştirebilirler. Zira böylece kurulum yapılmasına gerek rufus programının direkt yani doğrudan çalıştırılabilir olmasıdır. Bu işlem yapıldıktan sonra ilk adım kolay bir biçimde geçilmiş olur.

Adım 2

Şimdi artık sırada ikinci adım var. Bu noktada da hangi USB cihazına format atılacak ise o USB cihazının bilgisayara takılması gerekir. O USB cihazı bilgisayara takılır. Burada önemli olan konu ise şudur: Yüklenmek istenen işletim sistemini boyut özelliğine göre USB belleğinin seçilmesi gerektiğidir. Mesela bir örnek vermek gerekir ise  4GB boyutunda olan bir bellek kimi işletim sistemlerinde yeterli olmayabilir. Bu nedenden ötürü de bizim size tavsiyemiz minimum  8 GB boyutundaki bir USB cihazının kullanılması gerektiğidir. Elbette daha üst değerde olanların kullanılmasının da hiçbir mahsuru yoktur.

Adım 3

Bu adımda artık Rufus programının çalıştırılması vardır. Burada da atılacak olan adımlar şu şekildedir: Öncelikle bu adımda karşınıza kullanılabilecek olan cihazlar çıkar. Siz buradan kullanacağınız USB belleği seçersiniz. Bunun akabinde SEÇ butonu tıklanarak yüklenmek istenen işletim sisteminin ISO dosyasının seçilmesi gerekir. Bu adım da başarı ile geçildikten sonra ön yükleme seçim alanında ISO dosyası kullanıcının karşısına çıkar.

Adım 4

Bu aşamada bir diğer adıma geçmeden olası ortaya çıkabilecek eksikler ve hatalar için son kontrollerin yapılması gerekir. Burada sürücü özellikleri kısmında karşınıza gelecek olan Tik işaretine tıklanarak son kontrollerin yapılması gerekir. Bu aşamada sağlamlık kontrolü yapılır. Herhangi bir sorun karşınıza çıkmaz ise program sorunsuz bir biçimde indirilmiş demektir.  Bir sonraki aşamaya geçilebilir.

Adım 5

Bu aşama ilgili ayarların yapılması aşamasıdır.  Burada dosya sisteminde NTFS, yansıma seçeneğinde  Windows Yüklemesi, Hedef Sistemde BİOS,  Disk Bölümü Düzeninde MBR ve Ayırma  Birimi Boyotu için Varsayılan değerlerinin seçilmesi gerekir.

Ayarlar tam ve eksiksiz yapıldıktan sonra Başlat tuşuna basılır

Adım 6

Bu aşamada bir uyarı gelir. Buna da Tamam denildikten sonra işlem adımları tamamlanmış olur.

Rufus Windows 10

Yukarıda verilen adımlar tamamlandıktan sonra artık Rufus Windows 10 için kullanıma hazırdır. Rahatlıkla bu biçimi ile Windows 10 sistemine kurulabilir.

 

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.