SSL Nedir, Ne İşe Yarıyor?
SSL, website ve blog sahiplerinin bilgi sahibi olduğu ancak birçok internet kullanıcısının haberdar olmadığı bir olgudur. Bir güvenlik sertifikası olan SSL, website, blog veya web sayfalarının güvenilir olduğunu simgelemektedir. Yani bu sertifikaya sahip olan platformlar kullanıcılar tarafından daha güvenilir olarak nitelendirilmektedir. SSL güvenlik sertifikaları veri aktarımının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
SSL (Secure Sockets Layer) Nedir?
Güvenli Giriş Katmanı olarak tanımlanan bu sistem web sayfaları için güvenli bir veri alışverişi sağlamaktadır. SSL sertifikası hosting ve domain firmalarından alınabilen bir servistir ve bu hizmet servis sağlayıcı tarafından sunulmaktadır. SSL nedir ve SSL ne işe yarıyor sorularının sıkça sorulduğu bu dönemde birçok alanda fayda sağladığını söylemek mümkündür. Hatta arama motoru optimizasyonu yani SEO çalışmalarında ilk sağlanması gereken önemli kriterler arasında SSL kurulumu önemli bir yer tutmaktadır. SSL sertifikası kullanıcılara verdiği güvenin dışında Google arama motoru botları için de sıralamalarda önemlidir. SSL sertifikasına sahip olan platformlar Google tarafından daha güvenilir ve legal olarak algılanarak bu sertifikaya sahip olmayan diğer platformlara göre daha ön planda yer alırlar. Bu nedenle bir blog veya website projesine başlanırken ilk etapta SSL sertifikası hizmetine sahip olmanız faydanıza olacaktır.
SSL Sertifikası Ne İşe Yarar?
SSL sertifikasına sahip olan bir alan adı http yerine https ile başlayacak ve tarayıcının üst kısmında yeşil bir kilit simgesiyle platformun SSL sertifikası olduğu anlaşılacaktır. Kredi kartı ve kimlik bilgilerinin güvenliğinin sağlanması, güvenli alışveriş, yapılan işlemlerin gizli kalması ve tıbbi kayıtların gizliliğinin sağlanması gibi konular SSL sertifikasının ne işe yaradığını göstermektedir. Özellikle e-ticaret platformlarında olmazsa olmazların başında gelen SSL website ve bloglar için de oldukça önemlidir.
Kullanılan alana göre farklı SSL sertifikası çeşitleri mevcuttur ve günümüzde artık SSL sertifikası kullanmayan platformlar ‘güvenilir’ olarak kabul görmemektedir. Bu nedenle her web sayfasının mutlaka SSL sertifikasına sahip olması bir zorunluluk haline gelmiştir.