Telefon Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır? 2023 Telefon Pasaport Kayıt Ücretleri Ne Kadar?
Yurtdışı telefon IMEI kaydı nasıl yapılır? Telefon Pasaport kaydı nasıl yapılır? Gibi sorular 2023 Yılında da sıkça sorulmaya devam ediliyor.
Özellikle WOT veya farklı nedenlerden dolayı Yurt dışına gitmiş olan ve oradaki kur farkından dolayı daha ucuza telefon almış olan vatandaşlar tarafından sorulan bu soru. Alınan cihazların ülkemizde kullanımının devamlılığını sağlamak içindir.
IMEI Kaydı yapılmamış olan yurt dışı telefonlar ülkemizde 120 Gün sonra kullanılamaz hale gelir ve IMEI kaydı artık zorunlu hale getirilir.
E-Devlet üzerinden birkaç adım ile Telefonlarınızı pasaportlarınızın üzerine kaydedebiliyor olmanız sayesinde aynı gün içinde telefonlarınızın IMEI kayıtlarını sağlayıp kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Peki, Yurt dışı telefon IMEI kaydı nasıl yapılır? Gerekli olan belgeler nelerdir?
İçindekiler tablosu
Yurt Dışı Telefon IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?
Yurt dışı telefon IMEI Kaydı nasıl yapılır? Yasal olarak telefonların ülkemizde kullanılmaya devam edilebilmesi için IMEI kayıtlarının gerçekleştirilmesi gerekmekte.
IMEI Kaydı olmayan cihazlar ülkemizde kullanılmaya başlandıktan 120 gün sonra sim kartları okumamaya başlar. Yurt dışı telefon IMEI kaydını gerçekleştirmek için öncelikle E-Devlet hesabına giriş yapılmalı.
Kimi zaman ek kimlik doğrulaması istenebilmekte. Bu aşamada E-Devlet hesabınıza “Banka Girişi” özelliği üzerinden giriş yapmanız yeterli olacaktır. E-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra sırası ile bu adımları izleyin;
- E-Devlet üzerindeki arama alanında “BTK IMEI Kaydet” aramasını gerçekleştirin ve çıkan adrese girin. Ya da Buraya tıklayın.
- Karşınıza çıkan bilgilendirme alanlarını mutlaka okuyun ve şartları kabul ederek bir sonraki aşamaya geçin.
- Kişisel bilgiler alanında sizden istenen tüm bilgileri doğru ve eksiksiz olarak doldurun. Yıldızlar ile işaretlenmiş olan alanların eksiksiz olmasına özen gösterin. Aksi durumda bir sonraki aşamaya geçiş sağlanamaz. Doldurduktan sonra “Devam et” yazısına tıklayın.
- Karşınıza çıkacak olan bilgilendirme alanlarını okuyun ve sizden istenen şekilde IMEI Harç ücretlendirmesini yatırın.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra Onay aşamasına geçilmekte. Onay aşaması bir haftaya kadar uzayabilmekte ancak kimi zaman iki günden daha uzun sürelere çıkmamakta. Onay aşamasından sonra telefonunuz IMEI kayıtlanmış bir şekilde pasaportunuz üzerinde gözükecektir.
Ancak, pasaport üzerine kayıt edilen cihazlarda atlanmaması gereken nokta. Yeni telefonunuzu kayıt ettikten sonraki 3 yıldan sonra yeni bir telefon kayıt edebilecek olmanız. 3 yıl dolmadan yeni bir telefon kayıt etmeye çalıştığınızda eski telefonunuzun IMEI’si kullanılamaz hale gelecektir.
Yurt Dışı Telefon IMEI Kaydı Ne Kadar?
2023 Yılının gelmesi ile birlikte pek çok fiyat güncellemesi ile karşı karşıya kaldık. 2023 Yurt dışı IMEI Kayıt ücretleri de bu fiyat güncellemelerine maruz kalan konulardan birisi olmuş durumda.
2023 Temmuz ayına kadar IMEI kaydı için yatırılması gereken harç ücretleri 6Bin 092TL iken BTK tarafından alınan karar ile birlikte. 2023 Temmuz ayı itibari ile 20Bin TL değerine kadar ulaştı.
Yeni IMEI kaydı yapacak olan kullanıcıların cihazlarını ülkemize getirdikten sonra 120Gün kadar kullanma süreleri bulunuyor. Bir yıl içinde de kayıt işlemlerini tamamlayabilmeleri için süre veriliyor. Ancak, kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için yatırmaları gereken harç ücreti 20Bin TL olmuş durumda.
Son defa ödemelerini gerçekleştirerek 6Bin 092TL üzerinden IMEI Kaydetmeyi başarmış olan vatandaşlar olsa da sistemin tamamen değişmesi ile birlikte artık 6Bin 092TL’ye kayıt imkanı bulunmamakta.
Yurt Dış Telefon Kaydı İçin Gerekenler Nelerdir?
Yurt dışı cihazların IMEI kayıtlarını yapabilmek için gerekenler nelerdir? Hangi belgeler gerekir? E-Devlet üzerinden kayıt gerçekleşebilir mi?
Yurt dışı telefonların kaydı için gerekli olan belgeler. Kimliğiniz veya Pasaportunuz olarak bilinmekte. E-Devlet üzerinden gerçekleştirebileceğiniz kayıtların yanı sıra fiziksel kayıt noktalarından da telefonlarınızı kayıt edebilirsiniz.
Kimi zaman E-Devlet sistemi üzerinden herkesin IMEI kayıt etmesine izin verilmemekte. Bu gibi durumlarda fiziksel kayıt noktalarına Pasaport, Kimlik, varsa Telefonu satın aldığınıza dair Fatura bilgileri ile müracaat etmeniz gerekmekte.
E-Devlet üzerinden kolay bir şekilde tamamlayabileceğiniz işlemler kimi zaman sorunlar nedeni ile tamamlanamayabiliyor. Bu gibi durumlarda “Abonelik merkezleri” olarak bilinen alanlara başvuru yapmanız gerekmekte.
Kullandığınız hattınız hangi operatöre aitse abonelik merkeziniz orası oluyor. Abonelik merkezine;
- Kimliğiniz.
- Varsa pasaportunuz.
- Varsa Telefonu satın aldığınıza dair faturalar ile.
Başvuru yapmanıza gerekiyor. Kimi zaman sadece Kimlik ile başvuru yapmanıza yeterli olabiliyor. Ancak belgeleri yanınızda götürmenizde fayda var.