Bilgisayar GenelTeknoloji

UDF Dosyası Açma Nasıl Yapılır?

UDF dosyası açma işlemi, bilgisayar kullanıcıları tarafından merak ediliyor. Peki bu dosya formatını nasıl açabilirsiniz? İşte detaylar…

UDF Dosyası Açma

UDF Dosyası Açma

Teknolojinin hızla yaygınlaşması, dijital verilerin de aynı oranda yaygınlaşmasına katkıda bulundu. Bu bağlamda kullanıcılar, dijital verileri kullanmak istedikleri zaman pek çok farklı dosya uzantıları ile karşılaşıyorlar. UDF de bunlardan biri. Yaygın bir dosya formatı değil. Ancak bazı alanlarda karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla UDF dosyası açma yöntemleri sıklıkla gündeme geliyor.

Günümüzde bütün dosya uzantılarını açmak yazılımlardan dolayı pek kolay. Bu nedenle de UDF dosyaları da pratik biçimde açılabilir. Ancak bu dosya formatıyla nadir şekilde karşılaşanlar, UDF dosya açma yöntemleriyle ilgili bilgi almak ister. Bu yazımızda UDF formatındaki dosyaların nasıl açıldığından bahsedeceğiz. Fakat UDF dosyası açma yöntemlerine geçmeden evvel bunun ne olduğundan söz edeceğiz.

UDF Dosyası Nedir?

UDF Dosyası Açma

Teknolojinin ilerlemesi ile beraber başta PC’ler olmak üzere pek çok farklı cihazda çeşitli işlemlerin gerçekleştirilmesi söz konusu olmaktadır. Bu yüzden de verilerin işlevselliğine göre farklı dosya uzantıları geliştirilmiş durumdadır. UDF dosya uzantısı da bazı alanlarda sık şekilde kullanılan formatlar arasında konumlanır.

Ancak bu dosya formatı ile sıklıkla karşılaşmayanlar da UDF dosyası açma işlemlerini araştırır. Universal Disk Format, evrensel disk formatı şeklinde isimlendirilir. OSTA imzası taşıyan format, 1995 senesinden bu yana kullanılıyor. ECMA-167 ve ISO/IEC 13346 standartları ile geliştirilmiştir.

Verileri diske yazmak adına kullanılan bir formattır. Esasen UDF disklere dosya yerleştirmek amacı ile kullanımda olan bir dosya türüdür. Bu formatla disklere yazılan dosyalar .udf şeklinde kaydedilir. Bu yüzden de UDF ile disklere yazılar dosyalarla karşılaşanlar da .udf uzantısını görecekler.

UDF, teknoloji alanında hızlı bir biçimde yaygınlaşmaya başladı. Çünkü yapısında dolayı kullanıcılara çeşitli avantajlar yarıyor. İlk özelliği ise bu dosya formatının farklı ortamlarda kullanılıyor olması diyebiliriz. Yani kullanıcılar dosyalarına çeşitli sürücüler vasıtası ile erişim sağlayabilirler. Bununla beraber bilgisayar işletim sistemlerinin pek çoğu UDF desteği sağlar. Başta MacOS ve Windows kullanıcıları olmak üzere çoğu işletim sistemi, kullanıcılarına bu dosya formatında işlem yapma imkanı tanır. Bu nedenle de kullanıcılar, UDF dosyalarını farklı işletim sistemlerine sahip olan cihazlarda transfer edip kullanmak olanağı elde eder.

UDF Dosyası Hangi Alanlarda Kullanılır?

UDF Dosyası Açma

UDF dosyası açma konusunda bilgi almak isteyenler, bu formatın hangi alanlarda kullanıldığını da sorgulayabilir. Verilerin dijital ortama aktarılması ile beraber veri türlerine göre farklı dosya standartları geliştirilmiştir. Bu bağlamda DOCX ve PDF gibi dosya formatları diğer dosya formatlarına göre kullanıcıların karşısına daha sık biçimde çıkar. Çünkü dijital dünyada konumlanan veriler, genel olarak görüntü ya da belge standardında dosyalardır. Bu yüzden de popüler dosya uzantıları, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılama konusunda yeterlidir.

Pek çok kullanıcı, UDF dosyaları ile karşılaşır. Bu dosyalar genelde belirli alanlarda sık şekilde kullanılır. Bunlar, ilk olarak verilerin disklere sıkıştırılması ve yazılması istendiği hallerde kullanım imkanı sunar. Kullanıcılar, bir diske sonradan yeniden değiştirilebilir bir veri yazdırmak istediği zaman UDF teknolojisini tercih eder. Bunun sonucunda ise kullanıcılar, farklı sürücüler üzerinden görüntüleyebilecekleri dosyaları elde ederler.

Ülkemizde ise bu dosya formatı ile karşılaşmanın temel nedeni UYAP olmaktadır. UYAP sisteminde yer alan verileri kullanıcılarına UDF dosya formatında sağlar. UYAP, Adalet Bakanlığı tarafından geliştirilmiştir. UYAP üzerinden verilere ulaşım sağlamak isteyenler için UDF dosyası açma işlemleri önem kazanır.

UDF Dosyası Yöntemleri

Dosya formatlarının kullanımını etkileyen en mühim faktörlerden birisi pratik kullanışlı olup olmaması diyebiliriz. Çünkü kullanıcılar, ulaşım sağlamak istedikleri verilere pratik ve hızlı bir şekilde erişmek isterler. Bu bağlamda kullanılan dosya türü, büyük önem taşır. Günümüzde her ne kadar pek çok dosya türüne erişim sağlamak yazılımlar ile kolay bir hale dönüşmüş bulunsa da bazı dosyalarına erişmek yine de zordur.

UDF dosyalarına kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilmeniz için bilgisayar kullanmanızı öneriyoruz. UYAP editör başta olmak üzere farklı editörler mobil uygulama desteği sunlar da bilgisayar programları UDF dosyaları ile çok daha uyumlu olmaktadır. Bu sebeple de UDF dosyaları üzerinde istediğiniz gibi işlem yapabilmeniz adına PC üzerinden bu dosyaları görüntülemenizi tavsiye ediyoruz.

Yazılımcılar, UDF dosyalarının açılabilmesi için çok sayıda bilgisayar programı geliştirdiler. Bu yüzden UDF dosyası açma için tercih edilebilecek en başarılı yazılımların başında Nero geliyor. Nero Burning ROM isimli yazılım, uzun zamandır kullanıcılarına hizmet sunan bir programdır. Bu aşamada Nero Burning ROM tercih ederek UDF dosyalarınızı pratik şekilde görüntüleyebilirsiniz.

Nero haricinde UDF dosyası açma için tercih edebileceğiniz bir başka yazılım PeaZip olmaktadır. Eski bir program olan PeaZip, kullanıcılarına UDF dosyası görüntüleyebilme olanağını sunuyor. Böylece PeaZip kullanarak da UDF dosyalarınızı anında görüntüleyebilirsiniz.

UDF dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz bir başka program da UYAP tarafından tasarlanan UYAP editördür. UYAP’ın sunduğu dosyaların UDF türünde olduğunu söylemiştik. Bu bağlamda UYAP, platformu kullanan vatandaşların zorluk çekmemeleri için UYAP editör ismindeki yazılımını kullanıcılarına sunuyor.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir