Genel

VRAM Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Kadar Önemli?

Video Random Access Memory yani Video Rastgele Erişim Belleği, GPU veya VRAM olarak da bilinir. Ekran kartlarının önemli parçalarından biridir. Son yıllarda daha da çok duyulan bir terimdir. Bunun nedeni yeni nesil oyunlar başta olmak üzere birçok uygulamanın yüksek oranda Video RAM tüketmesidir. Peki VRAM nedir? Ne işe yarar ve ne kadar önemli? İşte detaylar! Vram - Video Random Access Memory

VRAM Nedir?

Grafi kartı yani GPU, çeşitli bilgileri depolamak için belleğe ihtiyaç duyar. Video RAM’de bunun için kullanılan bir bellek çeşididir. Video RAM’de depolanan veriler ile ekranda görüntü oluşması sağlanır. Video RAM, her GPU’nun içinde belli bir miktarda vardır. Video RAM ile GPU’nun performansı ve kullanıcı deneyimleri etkilenebilir. Zaman zaman sistem RAM’i de VRAM olarak kullanılır.

VRAM Ne Demek?

Video Random Access Memory, aslında Video RAM, RAM, GPU ve ekran kartının beraber çalışıp kullanıcıya en iyi grafikleri sunmak amacı ile geliştirdiği bir yonga.  RAM, GPU, VRAM ve ekran kartının senkronize biçimde çalışması sonucu ham görüntünün en iyi şekilde işlenmesini ve kullanıcıya aktarılmasını mümkün kılar. Ekranınızda görmüş olduğunuz bütün grafikler, VRAM’da işlenmektedir ve iletilmektedir.

Video Random Access Memory, özellikle de görüntü düzenleme programlarını en şekilde kullanmak isteyen bireyler için önemlidir. Özellikle de 4K video düzenlemesi ve işlenmesi için yüksek değerde bir Video Random Access Memory’ye gereksinim duyulur.

4K oyun oynamak isteyen bireyler de ekran kartlarının Video Random Access Memory değerini göz önünde bulundurmalıdır. 4K çözünürlükte oyun oynamak için grafiklerin en iyi şekilde işlenmesi lazımdır. Bu yüzden de yüksek performans sunan ekran kartlarına yönelmek lazımdır. Yüksek Video Random Access Memory değeri ise diğer yandan oyun performansınıza doğrudan etki etmese dahi 4K gibi çeşitli değerlerde oyun oynamayı düşünüyor iseniz son derece önemli bir bileşendir.

Peki Video Random Access Memory nasıl yükseltilir. VRAM nasıl yükseltilir sorusunun cevabını şu şekilde açıklamamız mümkün:

Bilgisayarın BIOS kısmına gidin. Advanced Features alanına tıklayın. Video Settings bölümüne gelin. GPU bellek ayırma seçeneklerini arayın. Burada değeri istediğiniz biçimde ayarlayın. En yüksek değeri ayarlamak ise sizlere maksimum performans sunacaktır. Şimdi PC’ye reset atın.

Video RAM Ne İşe Yarar?

Video RAM’in ne işe yaradığı oldukça merak edilir. VRAM’ın amacının çeşitli grafiklerin sorunsuz ve düzgün bir şekilde yürütülmesini sağlamak olduğu söylenebilir. Video RAM ile karmaşık görseller görüntülenebilir. Üç boyutlu uygulamalar için VRAM’ın önemi ekstra büyüktür. Birçok grafik tasarım programında ve oyunda VRAM kullanılır.

Çerçeve arabelleği olarak da adlandırılan Video RAM, ekran ile işlemci arasında bulunan bir arabellektir. Herhangi bir görüntünün ekrana gönderilmesi için ana bellekteki veriler işlemci tarafından okunur. Bu veriler VRAM’a aktarılır ve yazılır. VRAM’a aktarılan bu veriler multimedya arayüzü, HDMI, dijital video arayüzü veya video bağlantı noktası aracılığıyla dijital sinyal olarak ekrana iletilir. Bu şekilde görüntü ekrana gönderilir.

Video RAM Ne Kadar Önemli?

Her geçen gün teknolojinin hızla gelişmesine bağlı olarak çeşitli uygulamaların talepleri de artar. VRAM kapasitesi de bu bağlamda önem kazanır. Birçok oyunun ve uygulamanın problemsiz bir şekilde çalışması için Video RAM kapasitesinin yüksek olması gerekir. Yüksek çözünürlük için de VRAM kapasitesi son derece önemlidir. Video RAM kapasitesi düşük olursa görüntü kalitesi düşer ve uygulamalarda donma meydana gelebilir. Doku detaylandırma ve gölgelendirme gibi daha karmaşık işlemlerin yapılması için ihtiyaç duyulan Video RAM kapasitesi de yüksektir. Kapasite yüksek olursa bu işlemler daha akıcı bir şekilde yapılabilir.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir