TeknolojiTeknoloji Haberleri

ABD ‘İran silah sistemlerine siber saldırı başlattı’

ABD siber saldırısı ne yaptı?


 ABD’nin yaptığı açıklamada, ABD’nin Perşembe günü İran’ın silah sistemlerine siber saldırı başlattığını belirtti.

Washington Post, siber saldırıların roket ve füze fırlatıcılarını kontrol eden bilgisayar sistemlerini engellediğini söyledi.

New York Times’a göre ABD’ye ait bir hava aracının düşürülmesinin yanı sıra ABD’nin İran’ı suçladığı petrol tankerlerine yapılan saldırılara misilleme yapıldı.

İran sistemlerine zararın bağımsız bir şekilde teyidi yoktur.

ABD, İran’a, Başkan Trump’ın “büyük” olarak nitelendirdiği yaptırımlar getirmeye hazırlanıyor.

Başbakan, Tahran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için yaptırımların gerekli olduğunu ve Tahran’ın rotasını değiştirmediği sürece ekonomik baskının sürdürüleceğini belirtti.

Kudüs’te konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, yeni yaptırımların ayrıntılarının Pazartesi günü ilan edileceğini söyledi.

Kimse İran’a “Orta Doğu’da bir avlanma lisansı” vermedi.

ABD ile İran arasındaki gerilimler geçen yıl ABD’den bu yana, İran ile dünya güçleri arasındaki 2015 nükleer anlaşmasından çekildi ve İran’daki ekonomik erimeyi tetikleyen yaptırımları geri aldı.

Geçen hafta İran , nükleer programında uluslararası kabul görmüş sınırları aşacağını söyledi .

Bay Trump, İran’la savaşmak istemediğini, ancak çatışma çıktığında ülkenin “yok sayılması” ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

ABD siber saldırısı ne yaptı?

Saldırı birkaç hafta planlandı, kaynaklar ABD medya kuruluşlarına anlattı ve Umman Körfezi’ndeki tankerlere yapılan mayın saldırılarına yanıt vermenin bir yolu olarak önerildi.

İran’ın İslami Devrim Muhafızları Birliği (IRGC) tarafından geçen Perşembe günü ABD uçağını düşüren ve ABD’nin tankerlere saldırdığını söylediği silah sistemlerini hedef aldı.

Washington Post ve AP haber ajansı , siber saldırının sistemleri devre dışı bıraktığını söyledi . New York Times , sistemleri bir süre için çevrimdışı duruma getirmenin amaçlandığını söyledi .

ABD ‘İran silah sistemlerine siber saldırı başlattı’

Cumartesi günü ABD İç Güvenlik Bakanlığı, İran’ın ABD’ye yönelik kendi siber saldırılarını hızlandırdığı konusunda uyardı.

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenlik Ajansı’nın direktörü Christopher Krebs, “kötü niyetli siber eylemliliğin” ABD endüstrilerinde ve devlet kurumlarında “İran rejimi aktörleri ve vekilleri” tarafından yönlendirildiğini söyledi.

“Yıkıcı” silici saldırıları “kullanıyorlardı,” bütün ağların kontrolünü ele geçirmek amacıyla “mızrak avcılığı, şifre spreyi ve kimlik bilgileri doldurma” gibi taktikler kullanıyorlardı.

Washington Post, İran’ın ABD’nin deniz gemi sistemlerini de kırmaya çalıştığını bildirdi.

 

Trump ne dedi?

Siber saldırı raporları hakkında yorum yapmadı. Cuma günü yaptığı açıklamada, İran’a konvansiyonel grev yapmaktan çekildiğini, çünkü 150 İranlının öldürüleceğini söyledi.

Cumartesi günü, İranlılarla görüşmeye açık olduğunu söyledi.

Trump, “İran müreffeh bir ulus olmak istiyorsa… benim için sorun yok” dedi. “Ama beş veya altı yıl içinde nükleer silahlara sahip olacaklarını düşünüyorlarsa, asla yapmayacaklar” dedi.

“İran’ı tekrar büyük yapalım,” diye ekledi, kampanya sloganını 2016 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden tekrarladı.

 

ABD yaptırımları İran’ı nasıl etkiledi?

ABD ‘İran silah sistemlerine siber saldırı başlattı’
Geçtiğimiz yıl ABD yaptırımlarının eski haline getirilmesi – özellikle enerji, denizcilik ve finans sektörlerine uygulananlar – yabancı yatırımların kurumasına ve petrol ihracatını artırmasına neden oldu.

Yaptırımlar ABD şirketlerinin İran’la ticaret yapmalarını engelliyor, aynı zamanda İran’la ticaret yapan yabancı firmaları veya ülkeleri de yasaklıyor.

Bu, özellikle bebeklerin bebek bezleri olmak üzere, yurt dışından gelen hammaddelerle yapılan ithal mal ve ürünlerin kıtlığına yol açmıştır.

Ayrıca, fiyatın yükselen fiyatı, et ve yumurta gibi yerel olarak üretilen zımba maliyetini de etkiledi.

 

 

ABD uçağı ne oldu?

İran’ın IRGC’si, dronun inişinin ABD’ye, İran’ın sınırlarının “kırmızı çizgimiz” olduğunu açık bir mesaj olduğunu söyledi.

Ancak ABD’li askeri yetkililer o zamanlar dronun Hürmüz Boğazı üzerinden uluslararası hava sahasında bulunduğunu savunuyorlar.

IRGC’de yüksek rütbeli bir subay olan Amir Ali Hajizadeh’in 35 yolcu taşıyan başka bir askeri uçağın dronun yakınlarına uçtuğunu söyledi. “Bunu da vurabilirdik, ama yapmadık” dedi.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.