Para Kazanma

AdSense gelirlerinin vergilendirilmesi

Google Adsense Vergilendirilmesi Nasıl Olur?


Adsense’den para kazanmak sadece farklı dünya ülkelerinde değil, Türkiye’de de sıkça tercih edilen kazanç yöntemlerinden birisi haline geldi. Blog, uygulama gibi sistemler üzerinde kullanılabilen Google Adsense, yeni nesil para kazanma yöntemlerinden birisidir. Google Adsense kaydı sonrasında, reklam gösterimi yapılır ve reklamlara yapılan tıklama doğrultusunda kazanç elde edilir. Bu noktada her şey oldukça anlaşılır iken, kişilerin en fazla merak ettiği konu Adsense gelirlerinin vergilendirilmesi olmaktadır. Google Adsense ile kazanılan tutarlar vergiye tabii midir? Vergi ödemesi yapılmaz ise ne olur?

Google Adsense Vergilendirilmesi Nasıl Olur?

Google Adsense hesabı kullanmaya ve para kazanmaya başlayanların akıllarına gelen en önemli sorulardan birisi vergi konusudur. Adsense gelirlerinin vergilendirilmesi, hesabın ödeme kısmında bulunan banka bilgilerine sahip kişiye yapılmaktadır. Adsense burada belirtilen banka hesabına ödemeyi yapar ve bu ödemeler karşılığında, maliyeye beyan verilmesi gerekir. Elbette bu durum her kullanıcı için geçerli değildir. Asgari ücretin altında kalan gelirlerde genellikle vergi şartı aranmaz iken, bu tutarın üzerinde kazanç elde ediliyor ise vergi beyanı yapılması gerekmektedir. Beyan yapılmaması halinde, hesaplar takibe alınarak adrese beyanda bulunulmasına ilişkin tebligat gönderilmektedir.

Google Adsense Vergisi Ödenmezse Ne Olur?

Adsense üzerinden kazanç elde edenlerin mutlaka bu durumu ilgili vergi kurumuna bildirmesi gerekmektedir. Kazanç elde etmeye devam edildiği halde beyanda bulunmayan kişi ve kurumlardan, devlet geriye dönük 5 yıllık kazancın vergisini talep edebilmektedir. İnternet üzerinde yıllık kazancın belirli limitin üzerinde olması halinde vergiye tabii olduğu gibi yanlış bilgiler yer alabilmektedir. Google Adsense geliri 250 TL olsa dahi, bunun vergisini ödemeniz gerekmektedir. Ancak vergiye tabii olunup olunmadığını, en yakın vergi dairesine giderek bildirmeniz ve vergi mükellefi olup olmadığınızı öğrenmeniz en doğrusu olacaktır. Bilgilendirme yapılmadığında size gönderilecek tebligat sonrası, geriye dönük ödemenin istenmesi haricinde, KDV ve usulsüzlük cezası da ödeyeceğiniz tutara eklenecektir.

Google Adsense Vergisi Nereye Ödenir?

Adsense üzerinden para kazandığınıza dair online beyan sistemini kullanarak veya en yakın vergi dairesine giderek beyanda bulunabilirsiniz. Beyanda bulunmanızın akabinde kazançlarınız takip edilecek ve kazancınızın tutarına göre vergilendirme yapılacaktır. Adsense vergisi ödeme işlemi için E-Devlet’te bulunan vergi borçları kısmını kullanabilirsiniz. Banka veya kredi kartı ile online ödeme yapabileceğiniz gibi, vergi dairesine giderek de ödeme yapılabilmektedir. Adsense vergisi ödeme zamanları ve taksit tutarlar devlet tarafından belirlenerek bildirilmektedir.

Google Adsense Ne Kadar Kazandırıyor?

Google Adsense üzerinden kazanılacak tutar, reklamların yayınlandığı site veya uygulamaya göre farklılıklar göstermektedir. Web siteniz veya uygulamanız her ne kadar fazla ziyaretçi alır ise, o kadar fazla kazanç elde edebilirsiniz. Google Adsense gelirleri, reklamların tıklanması başına hesap edilmektedir. Sitenizde Google tarafından otomatik olarak yayınlanan reklamlara kullanıcılarınız tıkladıkça kazancınız hesabınızda birikmeye devam eder.

Adsense üzerinden gelen reklamların belirlenmesi, şirketin reklam verenler ile yaptığı anlaşmaya göre farklılık göstermektedir. Google Adsense gelirleri reklam veren kişi ve kurumlar tarafından belirlenir, siz de tıklama başı maliyete bakarak tercih yapabilirsiniz. Kazancınızı arttırmak için güncel konuları sitenize ekleyebilir ve daha çok ziyaretçi çekerek tıklanma sayısını arttırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Cok kazaniyoz ya…vergi vericez…
    Bi ton yandas vergi kaciriyor ..memleketin anasini aglattilar..
    Simdide gecesini gunduzune katan,, blogger in alin terine mi goz diktiler….
    Gerci bunlardan hersey beklenir…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.