Apple A14 Biyonik İşlemci Tanıtıldı
Apple şirketinin en gözde ve son model işlemcisi olan A14 biyonik işlemcisi tanıtıldı. 5 nanometre yonga seti ile gelen bu işlemcinin performans ve hız açısından dünyadaki en iyi işlemci olduğu söylenebilir. A14 biyonik işlemcide transistör sayısının 12 milyara yakın olacağı ifade ediliyor; şu anda Apple firmasının Bir önceki telefon modellerinde kullandığı A13 bionic işlemci içerisinde 8.5 milyar adet transistör bulunuyor.
Çip Üreticileri Daha az Alana Daha Çok Transistor Yerleştirmek istiyorlar
Bu da gösteriyor ki çip içerisine yerleştirilen transistör sayısının yüzde 40 oranında performansı ve hızı arttıracağı görünüyor. Bir çipin içerisinde ne kadar çok transistör kullanılırsa çip daha fazla işlemi daha kısa sürede yapabilir demektir. Çok karmaşık görevler için zaten A13 model işlemci iş görüyordu, ancak sürekli ilerleme politikası gereği şimdi A14 biyonik işlemci hayata geçirilecek. Bu işlemcinin içerisinde 6 çekirdek olacağı söyleniyor, eski modellerden biri olan A12 bionic işlemci 7 nanometre mimari ile inşa edilmişti. Şu andaki işlemcinin performans olarak yüzde yetmiş oranında A12 İşlemciye göre daha hızlı olacağı ifade ediliyor. A12 bionic işlemci 6.9 milyar adet transistör taşıyordu.
İpad Air Cihazlar Satış Rekorları Kırabilir
Bu yeni işlemci ile İpad Air kullanıcıları grafik performansı açısından yüzde 40 civarında daha fazla performans gösterecek. İpad Air şu andaki dizüstü bilgisayar piyasasını kendi lehine çevirecek gibi görünüyor. Çünkü bir dizüstü bilgisayara göre iki kat daha hızlı performans göstereceği açıkça görülüyor. Fiyatı çok daha yüksek olabilir ancak yeni nesil İpad Air diz üstü bilgisayarların papucunu dama atacak. Bu da demek oluyor ki son derece karmaşık ve gelişmiş mobil oyunları bu işlemci rahatlıkla idare edebilecek. Ayrıca görüntü teknolojilerinde özellikle kameralarla çekilen videolar da 4K videolar çok rahat çekilebilecek. iPhone 12 telefonlarının hepsi 5 nanometre mimari üzerine inşa edilen çiplerle çalışıyorlar. fakat A14 biyonik çip her şeyi değiştirecek. En basit örneği vermek gerekirse, 5G bağlantısını destekleyip interneti en hızlı şekilde sunma kapasitesi olacak.
A14 biyonik çip daha az pil tüketecek daha küçük bir alana daha fazla transistör sıkıştırılacağı için karmaşık işlemler çok rahat bir şekilde yapılabilecek. Bu teknolojinin sonu yok, her sene işlemci üreten firmalar çiplerin içine daha fazla transistör yerleştirmeyi amaçlıyorlar. 2023 yılına kadar 3 nanometre mimari üzerine inşa edilecek işlemciler gelecek. Ancak şimdi 5 nanometre mimari üzerine inşa edilen A14 biyonik işlemci hız ve güç tasarrufu açısından beklentileri ziyadesiyle karşılayacak. Bu arada Snap Dragon, MediaTek ve Kirin Helio kulvarlarında da boş oturmak yok, onlar da yılda 3.5 milyon adet çip satış potansiyelini geçmek istiyorlar. APPLE cihazları pahalı olduğundan, sadece belli bir kesime hitap ediyor. Ancak diğer rakip işlemciler hem giriş seviyesi hem de orta seviyeye hitap ettiklerinden Pazar alanları ve kar payları daha yüksek. Ne olursa olsun önümüzdeki 5 yıl boyunca çip teknolojisinde baş döndüren yenilikler bizi bekliyor.
Gerçekten çok verimli teknoloji uçuyor