Haberler

Bilim adamları Jüpiter’in ayı Europa’da sofra tuzu keşfetti

Jüpiter’in etrafında donmuş bir ay olan Europa’nın güneş sistemindeki en yaşanabilir dünyalardan biri olduğuna inanılıyor. İlk olarak 1979’da Voyager 1 probu tarafından detaylı bir şekilde görüntülendi ve neredeyse büyük kraterlerden yoksun bir yüzey ortaya çıkardı. Bu, suyun düzenli olarak içeriden su akmasını ve uydunun yeniden yüzeylenmesini önermiştir. Europa ayrıca, erimiş suda veya rüşvet olarak etrafta yüzen buzdağlarından yapılma uzun çukurlar, kıvrımlar ve sırtlar ile çaprazlanmıştır.

Ancak 1990’ların sonunda, Europa gerçekten ilginçleşmişti. Galileo heyeti, bir alt yüzey sıvı tuzlu su okyanusu olduğuna dair kanıt buldu. Tuzlu olması bize suyun kaya ile temas halinde olabileceğinin ipuçlarını veriyor sudaki mikrobiyal hayatı beslemek için enerji sağlayabilir.

Ancak, gözlemler okyanusun ne kadar derin ve ne kadar tuzlu olduğunu ayrı ayrı söylememiz için çok azdı ve sınırlıydı – bir türlü ne tür tuzlar varsa. Şimdi, Science Advances’te yayınlanan yeni bir çalışma, tıpkı Dünya’daki gibi normal sofra tuzu (sodyum klorür) olabileceğini gösteriyor. Bunun, Europa’nın gizli derinliklerinde yaşamın potansiyel varlığına önemli etkileri vardır.

Bilim adamları, muhtemelen hidrotermal menfezler tarafından yönlendirilen okyanus içindeki hidrotermal dolaşımın, okyanusla kaya arasındaki kimyasal reaksiyonlar yoluyla okyanusu sodyum klorürde zenginleştirebileceğine inanıyor. Dünyada hidrotermal menfezlerin bakteri gibi bir yaşam kaynağı olduğu düşünülmektedir. Benzer bir okyanusa sahip olan Satürn’ün ayının güney kutbundan çıkan eriklerin, benzer bir okyanusa sahip olan Enceladus’un sodyum klorür içerdiği bulundu ve hem Europa hem de Enceladus’u keşif için daha cazip hedefler haline getirdiler.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir