Bilgisayar GenelKücük Bilgiler

BIOS Güncellemesi Nasıl Yapılır? BIOS Güncellemesi Yapmak İçin Gerekenler Nelerdir?


BIOS güncellemesi nasıl yapılır? BIOS güncellemesi yapmak için gerekenler nelerdir? En önemlisi, BIOS Nedir ve neden güncellemek gerekir?

BIOS Sisteminin aslında bilgisayarınızın kalbi gibi düşünülebilecek bir sistem olduğunu söylememiz gerekiyor. Her ne kadar bu parça işlemci gibi gözükse de asıl iş BIOS sisteminde ve Anakarttadır. BIOS, bilgisayarınıza güç verdiğiniz anda bütün donanım parçalarını kontrol eden. Donanım parçalarının birbirlerini tanımasını sağlayan.

İşletim sisteminin çalışması için ve parçaların birbiri ile tanışabilmesi için gerekli olan yegane şeydir. BIOS, her ne kadar yazılım olarak karşımıza çıksa da Anakart üzerinde bulunduğu bir çip parçası da dikkat çekmekte.

BIOS Neden Güncellenir? BIOS Güncellemek Şart Mı?

BIOS Güncellemesi önemli mi ve en önemlisi. BIOS Neden güncellenir? Güncellemek şart mı? Her ne kadar kimi bilgisayar kullanıcısı bunu bir şart olarak görmese de. Bilgisayarınızda yaşadığınız sorunlardan kurtulabilmek için şart olarak görülebilmekte.

Her ne kadar ekran kartı gibi parçaların yazılımsal olarak güncellenebildiği biliyor olsa da BIOS sürümünün bu şekilde güncellenebildiğini pek kimse bilmiyor.

BIOS sisteminin güncellenmesi, stabil bir sistem kullanıyorsanız şart değil. Ancak sorunları olan, çökmeler yaşadığınız bir sistem varsa. BIOS güncellemesi yaparak bu sorunlardan kurtulma şansına sahip olabilirsiniz.

BIOS Güncellemesi, bir nevi anakart üreticisinin yayımladığı yeni güncellemeyi almak olarak da bilinebilir. Anakart üreticileri, her ne kadar son sürüm anakartlar gönderiyor olsa da güvenlik ve performans açısından tüm anakartlarını elden geçirmekte.

Yayınlanan yeni BIOS güncellemesi. Alacağınız performansı direkt olarak etkileyebileceği gibi olası bir güvenlik açığının da önüne geçmeniz konusunda size yardımcı olabilmekte.

BIOS Güncellemesi Nasıl Yapılır?

BIOS Güncellemesi nasıl yapılır? BIOS Güncellemesi yapmak için gerekenler nelerdir? Her ne kadar basit bir işlem gibi gözüküyor olsa da yaşanabilecek olan en ufak sorunda anakartınız tamir edilemez bir hâle gelebilir.

Elbette tamir etme konusunda şansınız bulunuyor ancak bu evde yapabileceğini türden bir tamir olmayacaktır. Peki, BIOS Güncellemesi nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir?

  • Anakart marka ve modelinizi Google’da aratarak işe başlayın,
  • Anakart marka ve modelinize göre çıkacak olan orijinal anakart üreticinizin sitesine giriş sağlayın,
  • BIOS Update menülerini bulun ve kendi anakart modelinizi bulun,
  • En son sürüm olan dosyayı indirin (söz konusu dosya internet hızınıza göre birkaç dakika içinde inecektir.),
  • İndirme işlemi sonrasında WinRAR gibi programları kullanarak indirdiğiniz zip dosyası içindeki dosyaları masa üstüne çıkartın,
  • 8GB değerinde veya daha fazla değerde olan USB cihazını bilgisayarınıza takın ve içindeki her şeyi silin,
  • Masa üzerine çıkartmış olduğunuz BIOS güncelleme dosyasını USB içine atın ve bilgisayarınızı kapatın.

Bu aşamaya kadar sorunsuz bir şekilde geldikten sonra asıl konu şimdi başlıyor. Söz konusu adımları uyguladıktan sonra BIOS Menüsüne girerek güncelleme yüklemesini yapmak kaldı. Ancak, güncelleme sırasında elektrik sorunları yaşamayacağınızdan ve sisteminizin kapanmayacağından emin olmalısınız.

Söz konusu riskleri göze alarak devam edebilirsiniz;

  • Bilgisayarınızı açmak için açma tuşuna basın ve hemen ardından,
  • F2 , F10, DEL veya Enter tuşlarına basıp basıp çekin. Söz konusu tuşlar anakartınıza göre değişiklik gösterebilir. BIOS Menüsüne girmek için deneme yapabileceğiniz gibi. Bilgisayarınız açılırken ekrana gelen bilgilendirme yazılarına bakarak BIOS menüsüne girme tuşunu görebilirsiniz,
  • BIOS Menüsü açıldıktan sonra, anakart modelinize göre değişiklik gösterecek şekilde;
    • USB takılıyken otomatik olarak güncelleme yapmaya başlayabilir ya da güncelleme için menülere girmeniz gerekebilir,
  • Güncelleme için menülere girmeniz gerekiyorsa, Advanced > BIOS Update seçenekleri altından BIOS güncelleme sekmesini bulabilirsiniz. Bu sekme her anakart üreticisinde ve modelinde farklı olabilir. Bu nedenle deneyerek bulmanız gerekebilir,
  • Güncelleme menüsünde sistem, otomatik olarak USB aygıtınız içinde yer alan güncelleme dosyasını bulacaktır. Güncelle butonuna basarak otomatik olarak güncellemeyi sağlayabilirsiniz.

BIOS Güncelleme kaç dakika sürer? BIOS Güncellemesi anakart marka ve modelinize göre 5 dakika ila 10 dakika arasında sürebilir. Bu süre içerisinde tarafınıza bir hata mesajı gelmiyorsa. Donduğunu düşünerek sistemi kapatmayın.

Daha doğrusu, sistemi asla kapatmayın ve/veya kapanmasına neden olabilecek durumlardan kaçının. Güç kesintisi veya elektrik kesintisi gibi.

BIOS Güncellemesi yapma konusunda tecrübeli değilseniz tecrübe sahibi olan bilgisayarcılarda bu işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

BIOS Güncellemesi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

BIOS Güncellemesi yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Özellikle bahsettiğimiz güç kesintisi durumu oldukça önemli.

BIOS Güncellemesi yapmadan önce. BIOS menüsüne girerek güncel BIOS sürümünüzü öğrenmeniz gerekmekte. Söz konusu sürüm numarası her anakartta farklı bir noktada yazar. Ancak, bilgi menüsü altında bulabilirsiniz.

Güncel sürümünüzü kontrol ettikten sonra. İnternetten indireceğiniz sürümün sizin sürümünüzden üst sürüm olmasına dikkat edin. Hepsinin yanı sıra, anakart marka ve modeliniz ile uyumlu güncelleme dosyası olduğundan da emin olun.

Ek olarak dikkat etmeniz gereken noktalar ise;

  • BIOS Güncellemesi yaparken elektrik kesintisi olmayacağından emin olun ya da bu riski alarak yapın,
  • Güç kesintisi yaşatabilecek durumlardan uzak durun mümkünse prizinizi sağlamlaştırın,
  • Güncelleme başladıktan sonra, USB bağlantısının kesilmesine neden olabilecek durumlardan uzak durun,
  • Sisteminizi kapatmayın veya yeniden başlatmaya çalışmayın,
  • Güncelleme sırasında vaz geçip iptal etme şansınız bulunmuyor bu nedenle sisteminizin ayarları ile oynamayın,
  • Sisteminizin donduğunu düşünerek fişini çekmeyin veya kapatmayın. Kimi anakartlar BIOS güncellemesi sırasında donmuş gibi tepkiler verebilmekte.

Hepsinin dışında, BIOS güncellemesi sonrasında bazı BIOS ayarlarınız gidebilir. Bu nedenle, bilgisayarınız başlangıçta siyah ekranda kalabilir. Siyah ekran sorunları genelde; Ram belleklerin yanlış MHZ değerine sahip olması nedeni ile olur.

BIOS Menünüzden, RAM OC sekmesine girerek RAM MHZ değerlerinizi olması gereken değerlere çekerek yeniden denemenizde fayda var.

BIOS Güncellemesinin Avantajları Nelerdir?

BIOS Güncellemesi avantajlı mı? BIOS Güncellemesinin avantajları nelerdir?

BIOS Güncellemesinin ne olduğunu yukarıda anlattık. Ancak, kısa olacak şekilde BIOS Güncellemesi yapmanın avantajlarından bahsedecek olursak;

  • BIOS Kaynaklı olan kapanmalar ve donmaların önüne geçilebilir,
  • Tam kapasite çalışmayan donanım birimlerinizin tam kapasite çalışması sağlanabilir,
  • Güvenlik güncellemeleri ile birlikte BIOS’a bulaşabilecek olan virüslerin önüne geçilebilir,
  • Daha fazla performans sağlaması için performans güncellemeleri gelmiş olabilir,
  • Kimi bilgisayarlarda yaşanan İnternet, görüntü ve RAM gibi sorunların önüne geçilebilir.

BIOS Güncellemesi, kendi içinde pek çok avantaja sahip olduğu gibi. Yeni sürümün yaratabileceği hatalar nedeni ile dezavantajlı olma konumuna da sürükleyebilir. Bu nedenle, güncelleme yapmadan önce.

Özellikle forumlarda, aynı güncellemeyi yapmış olup memnun kalmış olan kullanıcıların yorumlarını okumanıza fayda var.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.