Bilgisayar Genel

Çevrimiçi Güvenlik ve Güçlü Şifre Oluşturma

Kişisel bilgilerinizi çevrimiçi ortamda güvende tutmak kolay değildir. Kimliğinizin ve bilgilerinizin ele geçirilmesinin pek çok yolu vardır ve günlük olarak ihtiyacınız olan tüm farklı şifreleri ve erişim kodlarını takip etmek neredeyse imkansızdır. Sorun şu ki, bir hesabın güvenliği ihlal edilirse, bu ileride daha fazla soruna yol açabilir.

Bir davetsiz misafir parolanızı ele geçirdikten sonra, her kişisel bilginize sahip olana kadar gizliliğinizi ihlal edebilir. Bu, parolaları güvende tutmanın sürekli olan bir sabaş olduğu anlamına gelir. Neyse ki, sağ duyunuzu kullanarak ve önlem alarak parolalarınızı çevrimiçi ortamda güvende tutmanın bazı basit yolları vardır.

Bu iiçerikte, internette gezinirken veya sosyal medya uygulamalarını kullanırken şifrelerinizi nasıl güvende tutabileceğinize dair altı ipucu paylaşacağız.

Şifrelerinizi sıfırlamaya ne kadar zaman harcıyorsunuz?

ExpressVPN’in anketi, bireylerin şifrelerini unuttukları hesapları sıfırlamaya harcadığı zamanın saatler sürdüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca, en çok unutulan şifrelerin bankacılık hesaplarına ait olduğunu gösteriyor.

Çevrimiçi güvenliğinizi sağlamak ve şifrelerinizi unutmamak için alabileceğiniz önlemler var.

Her site ve uygulama için benzersiz şifreler kullanın

Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri, kullandığınız her site ve uygulama için benzersiz şifreler kullandığınızdan emin olmaktır. Hiç kimse aynı parolayı iki kez kullanmamalıdır— aynı kategorideki iki sitede bile. Aynı şifreyi birden çok hesapta kullanmak pratik gelebilir fakat bir hesabın güvenliği ihlal edilirse, tüm şifreleriniz ele geçirilecektir.

Parola Yöneticisi Kullanın

Şu anda birden çok hesap için benzer parolalara sahipseniz ve yeni bir başlangıç yapmak istiyorsanız, parolaları çevrimiçi ortamda güvende tutmak için yukarıdaki tüm ipuçlarını uyguladığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilecek birçok parola yönetim aracı bulunmaktadır. Bu araçlar, tüm parolalarınızı tek bir ana parolanın arkasındaki şifreli bir veritabanında saklar. Tek bir şifreyle bir dizi şifreyi manuel olarak girmek zorunda kalmadan hızlı bir şekilde oturum açmanıza olanak tanıyan, kullanımı kolay bir tarayıcı uzantısı ve mobil uygulama sağlarlar.

Güçlü Şifreler Kullanın

Çevrimiçi güvenlik, güçlü şifreler ile başlar. Şifreniz ‘’12345’’ ise, zaten yanlış yoldasınız demektir. Ancak, şifrenizi daha güçlü hale getirmek için uygulayabileceğiniz yöntemler mevcut.

Güçlü bir şifre nasıl oluşturulur? Güçlü bir şifre en az 8 karakter uzunluğunda olmalıdır. Sadece rakam veya harften oluşmamalıdır. Güçlü bir şifre rastgele rakam, sembol ve harf içerir. Şifrelerinizde isim, doğum günü, evcil hayvan ismi kullanmaktan kaçının. Güvenlik sorularınızın cevaplarını tahmin edilmesi kolay cevaplardan oluşturmayın.

Şifrenizin ne kadar güçlü olduğunu merak ediyorsanız, çevrimiçi şifre oluşturucular ile kontrol sağlayabilirsiniz ve hatta güçlü şifreler bu şekilde de oluşturabilirsiniz.

Bilinmeyen bağlantılara tıklamayın ve uygulamaları indirmeyin

İnternette gezinirken veya sosyal medya uygulamalarını kullanırken tıkladığınız bağlantılara ve indirdiğiniz uygulamalara dikkat etmelisiniz. Bağlantının sizi hangi siteye götüreceğinden emin değilseniz, tıklamaktan kaçının. Bir uygulamanın yasal olup olmadığından emin değilseniz onu indirmeyin.

Herkesin yasal bir şirketten geliyormuş gibi görünen ancak öyle olmayan bir uygulama veya bağlantı oluşturabileceğini unutmamalısınız. Bu bilgisayar korsanlarının insanlardan hesap bilgilerini çalmaya çalıştıkları bir yöntemdir ve phishing olarak geçer. Meşru bir şirketten geliyormuş gibi görünen bir bağlantı veya uygulama oluştururlar, ancak aslında değildir.

Sonuç olarak, parolalarınızı çevrimiçi ortamda tutmak kolay olmasa da basit yöntemlerle bunu başarabilirsiniz. Hesaplarınızın ele geçirilmesinin birçok yolu varken bundan kaçınmak için güçlü şifreler oluşturabilir, parola yöneticilerinden yararlanabilir ve iki faktörlü kimlik doğrulama kullanabilirsiniz.

Gecbunlari

Teknoloji Haberleri Ve Gündeme Dair Haberlerin Yer Aldığı Bir Blog Şeysiii.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.