Bilgisayar GenelKücük Bilgiler

Disk Temizleme Nasıl Yapılır? Windows Disk Temizleme Nedir?

Windows Disk Temizleme Nasıl Yapılır?


Disk temizleme nasıl yapılır? Bilgisayar hızlandırma konusunda araştırma yapan herkesin sorduğu o soru. Disk temizleme nasıl yapılır ve nedir?

Disk temizleme, Windows atıklarından bilgisayarınızı kurtarmanızı sağlayan, kısa süre içinde bilgisayar hızlandırma işlemi yapmanızı sağlayan. Gereksiz atıkları silen ve bilgisayarınızda yer açan bir işlemdir.

Disk temizleme işlemi yapabilmek için herhangi bir Windows sürümü kullanıyor olmanız yeterli. Her şeyi otomatik bir şekilde yapan Windows disk temizleme aracı bilgisayarınızı hızlandırmanız konusunda size yardımcı olmakta.

Windows Disk Temizleme Nasıl Yapılır?

Windows disk temizleme nasıl yapılır? Windows disk temizleme işlemlerini yapabilmek için Windows XP ve üzeri bir sisteme sahip olmanız yeterli olacaktır, adımları izleyerek kolayca disk temizleme yapabilirsiniz;

  1. Windows menüsünü açın ve arama alanına “Disk Temizleme” yazın.
  2. Karşınıza çıkan programı çalıştırın.
  3. Otomatik tarama işleminin bitmesini bekleyin.
  4. Karşınıza gelecek ekrandan temizlenmesini istediğiniz tüm alanların önüne tik koyun.
  5. Tamam butonuna basın ve temizleme işlemini başlatın.

5 Adımda Windows disk temizleme işlemi ile birlikte bilgisayarınızdaki gereksiz dosyalardan ve ön bellek dosyalarından kurtulabilirsiniz. Disk temizleme işlemi, tamamen ücretsiz olan Microsoft yazılımı ile yapılmakta. Bu nedenle, ek olarak bir program indirmenize gerek bulunmamakta.

Windows Disk Temizleme Zararlı Mı?

Peki, Windows disk temizleme zararlı mı? Windows disk temizleme işlemi yapacak olan kullanıcılar önemli dosyalarının silinmesinden korkmakta.

Windows, Disk temizleme programı içinde kullandığı algoritma sayesinde önemli olan ve kullandığınız hiçbir dosyayı silmemekte. Özellikle normal kullanıcıların erişemediği alanlardaki bellekleri temizleyerek yer açan bu yazılım;

  1. Programların atık dosyalarını temizler.
  2. İndirilen ve bozuk olan dosyaları temizler.
  3. Daha önce kullanılan, silinen ancak atık dosyaları bulunan program atıklarını siler.
  4. İnternet ön belleğini temizler ve daha hızlı internet bağlantısı sağlar.
  5. Gereksiz Windows Update dosyalarını siler.

Disk temizleme işlemi sayesinde bilgisayar hızlandırmak mümkün olduğu kadar, bilgisayarınızda yer açmanız da mümkün durumdadır.

Ortalama bir Windows kullanıcısı, ayda bir kere bu temizliği yaparak birkaç GB yer kazanabilir. Bunun yanı sıra ön bellek dosyalarından kurtularak daha hızlı bir bilgisayar elde edebilir.

.Bat ile Tek Tıklama İle Windows Boş Alan Açma

Disk temizleme nasıl yapılır? Sorusunun yanı sıra, tek tıklama ile nasıl Windows boş alan açılır? Gibi sorular da sıkça sorulmakta.

.Bat dosyası kullanarak tek tıklama ile bilgisayarda boş yer açmak, gereksiz dosya temizlemek sandığınızdan daha kolay. Sadece birkaç kod kullanarak ve bazı adımları yerine getirerek kısa sürede tek tıklama ile temizleme programı yapabilirsiniz.

Sadece tek tıklama ile temizlemek değil, ayarlamanız sonrasında bilgisayarınızı her açtığınızda bu işlemi yapabilecek bir sistem de kurabilirsiniz. Peki nasıl? .Bat ile tek tıklama ile disk temizleme nasıl yapılır?

  1. Yeni bir Windows Metin Belgesi oluşturun.
  2. Metin belgesi içine bu kodları yazın;
  3. @echo off
    del “%tmp%\*.*” /s /q /f
    FOR /d %%p IN (“%tmp%\*.*”) DO rmdir “%%p” /s /q
    EXIT
  4. Kodları kopyala, yapıştır işleminden sonra sol üst taraftan dosya > farklı kaydet seçeneklerine tıklayın.
  5. Dosya adı kısmında bulunan .txt ibaresini silin. İstediğiniz bir ismi girip sonuna .bat ekleyin ve masaüstüne kaydedin.

Masaüstüne gelecek olan .bat dosyasını çift tıklama ile çalıştırmanız mümkün durumda. Artık tek bir tıklama ile birlikte disk temizleme işlemi yapabilirsiniz.

Açılışta Windows Temizliği Nasıl Yapılır?

Açılışta otomatik Windows temizliği nasıl yapılır? Bilgisayarınız her açıldığında otomatik olarak Windows temizliği yapsın ister misiniz?

Açılışta Windows temizliği yaptırmak için bazı adımları izlemeniz gerekmekte. İlk adım olarak bir üst başlıkta verdiğimiz “.Bat ile tek tıklama ile Windows boş alan açma” konusunda bulunan .Bat dosyasını oluşturmalısınız.

Bu aşamadan sonra ise izlemeniz gereken adımlar tam olarak bu şekilde;

  1. Windows sekmesine girin, Çalıştır programını çalıştırın.
  2. Çalıştır kısmına “ shell:startup “ yazın ve Enter tuşuna basarak çalıştır alanının açılmasını sağlayın.
  3. Karşınıza çıkacak olan alana .Bat olarak oluşturduğunuz dosyayı sürükleyin ve bırakın.

Söz konusu işlemden sonra Windows, her açılışta. Oraya koymuş olduğunuz dosyaları çalıştıracaktır. Buna .Exe ve .Bat dosyaları da geçerlidir. Çalıştırmak istediğiniz herhangi bir dosyayı oraya sürükleyebilirsiniz.

.Bat dosyası ile Disk temizleme nasıl yapılır? Sorusuna cevap verdik, ancak .Bat dosyası Windows güvenlikleri nedeni ile Temp klasörünü temizleme yetkiniz bulunmuyor.

Temp Klasörü Nasıl Silinir?

Windows Temp Klasörü silmek için izlemeniz gereken basit adımlar bulunuyor. Bunlar sırası ile şu şekilde;

  1. Windows sekmesine girin, Çalıştır programını çalıştırın.
  2. Karşınıza gelecek ekrana “ temp ” yazın ve Enter butonuna tıklayın.
  3. Karşınıza gelecek olan klasör içinde bulunan tüm klasörleri sihft + delete tuşlarını kullanarak silebilirsiniz.

Temp klasörünü silmek zararlı mı? Hayır, değildir, silme işlemi sırasında size bu dosya silinemiyor gibi uyarılar verebilmektedir. Bu durumda silinemeyen dosyaları atla seçeneğini seçmeniz en iyisi olacaktır.

Temp, bilgisayarınızın ön belleğinin oluşturduğu, gereksiz ve atık dosyalardır. Onlardan kurtulmak hem depolama alanınızda yer açacak. Hem de bilgisayarınızın hızlanmasını sağlayacaktır.

Temp klasörü dolması uzun süren bir klasördür, yeni Format atmışsanız söz konusu klasörün boş olması muhtemeldir. Ayda bir kere temizlemeniz bilgisayarınızın daha hızlı çalışması için yeterli olacaktır.

 

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.