DLC Ne İşe Yarar?
Oyunların çıktığı ana sürüm halinde; hikaye, karakterler, kullanılan müzik ya da genel işleyişe dair her şey mevcut olmaktadır. Fakat sonradan oyunlara hikayenin geliştirilmesi, renklendirmek ya da gerekli gördükleri her detayı ekledikleri versiyon DLC olarak önümüze çıkmakta. Örneğin oyunlara sonradan eklenen silahlar, kıyafetler DLC olarak piyasaya sunulmaktadır. Bazen de bu paketler, sürülen öncelikli tam sürümün içinden çıkarılıp bir pazarlama tekniği olarak sonradan paketler halinde önümüze çıkarılmakta çünkü oyunun içinde oyun sever insanların ilgilerini cezbedebilecek bazı detayların çıkarılıp sonradan servis edilmesi hem onların bu paketleri almalarına sebep olurken, hem de oyun yapımcılarının ekstra olarak para kazanmasını sağlamaktadır.
Daha eski yıllarda oyunların geliştirilmiş versiyonları ücretsiz olarak karşımıza çıkabiliyordu. Fakat artık bu usül DLC paketleri üzerinden karşımıza çıkmakta. Örneğin Europa Universalis oyununda eklenen yeni devletler ya da Battlefield ’ta harita ve silah eklemesi gibi özellikler de yine bu paketlerle oyunlarımıza dahil olmaktadır. DLC ’nin içindeki güncellemeler online oyunlarda meta oluşturulmasına da fayda sağlamaktadır. Örneğin oyunun içinde değiştirilen bir hareket hızı , oynattığınız futbolcunun hareketini de hızlandırıp size avantaj kazandırmaktadır.
Bu tarz güncellemeler DLC paketlerinin pazarlamasını kolaylaştırmaktadır. Counter strike gibi bazı oyunlarda herhangi bir ücret ödemeden bu güncellemelere sahip olunabilmekte fakat genel sistem artık bu paket sistemi üzerinden olmaktadır. Oyunlarda yapacağınız her türlü çeşitlendirme, özellik ve yenilik gibi birçok unsura DLC paketlerinden ulaşabilmektesiniz. Böylelikle oyunlarınızda hem rekabet üstünlüğü hem de keyif alma oranınız artmış olacaktır. DLC ‘nin yarattığı farklara örnekler sunmaya devam edecek olursak The Witcher 3 oyunun DLC aracılığıyla yeni bir hikaye oluşturması. Oyunu bitirdiğinizde DLC ile yeni bir oyuna başlar gibi bir serüven yaşama fırsatına sahip olmaktasınız. Ya da Destiny 2 de DLC ile görev hikaye alabilmeniz gibi bir çok seçenek mevcuttur. Dijital ortamda sahip olabileceğiniz bütün bu içeriklere portallardan ulaşmanız mümkündür. Örneğin Battlefield oyununu satın aldınız. Bu oyun kendi hatalarını ve sorunlarının güncelleme yaparak çözmektedir.
Üstte var olan görselde ise Battlefield oyunun ana sürümü haricinde DLC ile para vererek satın alınan harita, silah vb. örneği mevcuttur.
DLC Ne Zaman Ortaya Çıktı?
İndirilebilir içeriğin en eski biçimi Atari ’nin 1980 yıllarındaki Gameline hizmetine uzanıyor bunun yanında aynı Atari gibi Sega Channel da oyunların bir kablo hattı üzerinde Sega Genesis’e indirmesinin önünü açtı. Bu hizmetler de oyunların dağıtımına izin verdi. Fakat içerik konusunda boyut sınırlamalarına takılma gibi unsurlar yaşanabiliyordu. 1997 yılında Cavedog gerçek zamanlı strateji oyunu olan Total Annihilation için her ay ücretsiz indirilebilir içerikleri sunmaya başladı bu durum da DLC ’nin yerleşmesi için yapılan girişimlerden bir tanesi olmuş oldu.
Xbox ‘ın gelişiyle birlikte Microsoft da indirilebilir içeriği kullanmaya başladı. Nintendo, Sony ve Sega gibi büyük şirketlerde DLC ’ye destek vermeye başladı. Sistem yıllar geçtikçe hem genişledi hem de gelişmeye devam etti. En basit yollardan istediğimiz tüm içeriklere hızlı bir şekilde ulaşabilmekteyiz. Bu merakımız da oyun yapımcılarının bizlere içerikleri kolay yoldan satacak şekilde özellikler eklemesine sebep oldu. DLC için bugün bütün konsol ve mobil oyunları dayanak sağlamakta ve gün geçtikçe de gelişmeye devam etmektedir.