Diğer Yazılarımız

Elektrik Tüketimi Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Elektrik Tüketimi Hesaplama Neden Önemli?


Elektrik tüketimi hesaplama işlemi aslında birçok kişi için oldukça önemli. Çünkü bu yöntem sayesinde cihazların ne kadar elektrik harcadığı öğrenilebiliyor. Günümüzde birçok kişi sürpriz elektrik faturalarıyla karşılaşabiliyor. Sürpriz elektrik faturalarıyla karşılaşan kişiler faturanın neden yüksek olduğunu merak edebiliyorlar.

İşte bu gibi durumların yaşanmaması için karşımıza elektrik tüketimini hesaplama yöntemi çıkıyor. Çünkü elektrik tüketimi hesaplama yöntemi uygulandığında sürpriz faturalarla karşılaşma olasılığı oldukça düşüyor. Elektrik tüketim hesaplama işlemi sayesinde istediğiniz bir elektrikli cihazın ne kadar elektrik harcayabileceğini hesaplayabiliyorsunuz.

Böylece cihazların elektrik tüketimini önceden hesaplayarak sürpriz sonuçlarla karşılaşmaktan kurtulabiliyorsunuz. Elektrik tüketimini hesaplamak için uygulanan formül başta birçok kişiye karışık gelebiliyor. Ancak bu formülü biraz dikkatle incelediğinizde basit şekilde uygulayabiliyorsunuz.

Elektrik Tüketimi Hesaplama Neden Önemli?

Elektrik tüketimi hesaplama işlemi sayesinde cihazların elektrik tüketimi öğrenilebiliyor. Bu durumun sizin için çok büyük bir avantaj olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü cihazların ne kadar elektrik harcadığını öğrendikten sonra faturanın yüksek gelmemesi için bazı önlemler alabiliyorsunuz.

Böylece sürpriz faturalarla karşılaşmaktan tamamen kurtulabiliyorsunuz. Burada kafanızın karışmaması için küçük bir örnek vermek istiyoruz. Örneğin, evinizdeki klimanın ne kadar elektrik harcayabileceğini hesaplayarak faturaya ne kadar etki edebileceğini öğrenebiliyorsunuz.

Daha sonra klimanın kullanımını buna göre ayarlayarak yüksek faturalardan kurtulabiliyorsunuz. Kısacası elektrik tüketimini hesaplamak birçok kişi için oldukça önemli. Oldukça basit şekilde yapılabilen elektrik tüketimi hesaplama formülü gözünüze ilk başta karışık gelebilir.

Ancak bunun için hiç endişelenmenize gerek yok. Çünkü bu formülü dikkatli şekilde uyguladığınız takdirde çok zor olmadığını anlayacağınızı düşünüyoruz. Şimdi burada lafı daha fazla uzatmayalım ve elektrik tüketiminin nasıl hesaplandığına birlikte göz atalım.

Elektrik Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Elektrik tüketimini hesaplayabilmek için internette elektrik tüketimi hesaplama aracı bulunabiliyor. Yani bu araçları kullanarak elektrik tüketimini hesaplayabiliyorsunuz. Ancak tabi ki birçok kişi elektrik tüketimini kendisi hesaplamak isteyebiliyor. İşte bizde bu yüzden yazımızın bu kısmında elektrik tüketiminin nasıl hesaplandığından bahsetmeye çalışacağız.

Elektrik Tüketimi Hesaplama Güncel

Elektrik tüketimi hesaplama işlemini için ilk olarak cihazın Watt yani güç değerini öğrenmeniz gerekiyor. Watt değerini öğrendikten sonra hesaplama işlemlerine başlayabilirsiniz. Sizlere bu kısımda elektrik tüketiminin nasıl hesaplanacağını bazı örneklerle anlatmak istiyoruz.

İlk olarak evinizde bir ısıtıcı bulunduğunu ve bu ısıtıcının 1500W gücünde olduğunu varsayalım. Isıtıcının güç değerini yani 1500W değerini 1000’e bölmemiz gerekiyor. Bu değeri 1000’e böldüğümüzde 1.5kW değerine ulaşıyoruz. Daha sonra elektrik tüketimi hesaplama işlemi için bu cihazın günlük kaç saat çalıştığı önemli. Çünkü 1.5 değerini cihazın günlük çalıştığı saat ile çarpıyoruz.

Yani cihaz günlük ortalama 3 saat çalışıyorsa 1.5 x 3 sonucunda 4.5kWh değerine ulaşabiliriz. Sonrasında bu 4.5kWh değerini aylık olarak hesaplamak için 30 ile çarpmamız gerekiyor. 4.5kWh değerini 30 ile çarparak cihazın aylık 135kWh elektrik harcadığı sonucuna ulaşabiliriz.

Elektrik tüketimi hesaplama işleminde son olarak bu 135KWh değerini vergiler dahil güncel elektrik birim fiyatıyla çarpmanız gerekiyor. Elektrik birim fiyatınızın 0.9156 TL olduğunu varsayarsak 135 x 0.9156 işlemiyle 123.606 sonucuna ulaşabiliriz. Yani örneğimizdeki cihazın faturaya aylık etkisi 123.606 TL olarak karşımıza çıkıyor.

Yazımızda son olarak elektrik birim fiyatının çok zamanlı tarife kullananlar için belirli saatler arasında değişebileceğini belirtmek istiyoruz. Örneğin, 06.00 ile 17.00 saatleri arasında 0,483646 TL olan birim fiyat, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında 0,210117 TL olabiliyor. Bu yüzden elektrik tüketimi hesaplama işlemini elektrik tarifenize göre yapmanız gerekiyor.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir