FreeDOS Nedir? FreeDOS Bilgisayar Alınır Mı?
FreeDOS Nedir? Ne İşe Yarar?
FreeDOS nedir diye soranların aklındaki soru işaretinin gitmesi, gönül rahatlığıyla bilgisayar satın alabilmeleri için aşağıda FreeDOS’a dair birçok alt konuya değinilmiştir.
İçindekiler tablosu
FreeDOS Nedir? Ne İşe Yarar?
MS-DOS işletim sisteminin geliştirilmesinin durdurulmasıyla birlikte, ortaya MS-DOS uyumlu FreeDOS işletim sistemi çıkartılmıştır. Bu işletim sistemi DOS ortamında olduğu gibi eski tip yazılımlar ve gömülü sistemler geliştirebilmenize imkan tanır. Grafik arayüzü olmadığından, sizi yalnızca komut satırı karşılar ve geliştireceğiniz yazılımlarda yalnızca komut tabanlı olacaktır.
FreeDOS nedir sorusunu herkesin anlayacağı basit bir dille anlatmak gerekirse, günlük kullanıma dair hiçbir işlemin gerçekleştirilemediği yalnızca Windows, macOS ve Linux benzeri işletim sistemlerine geçiş için kullanılan bir işletim sistemidir. Kullanıcının tercih ettiği Windows vb. işletim sistemlerinde olduğu gibi son kullanıcıya hitap eden gibi grafik arayüzü yoktur. Zaten FreeDOS’un geliştirilme amacı bu değildir. FreeDOS kurulu bir bilgisayarı açıldığında siyah ekran veya direkt BIOS karşınıza çıkabilir.
Üreticilerin veya satıcıların FreeDOS bilgisayar satmalarındaki amaç maliyetleri düşürmektir. FreeDOS laptop ve bilgisayarlarda Windows vb. ücretli işletim sistemleri yüklü gelmediği için otomatik olarak maliyetler düşer. Örneğin bir bilgisayarın fiyatı 5900TL iken, işletim sistemi bedeli ortadan kalktığı için 5000-5300TL civarlarında bir satış fiyatı belirlenebilmektedir.
FreeDOS Bilgisayar Alınır Mı? Mantıklı Mı?
Tüketiciler bilgisayar satın alma sürecinde karşılarına çıkan FreeDOS bilgisayarları satın alıp almama konusunda tereddüt edebiliyorlar. Fiyat ucuz olduğu için “acaba ucuz olmasının ardında kötü birşey mi var” sorusu da akıllara takılabiliyor. Freedos bilgisayar alınır mı sorusunun cevabını merak eden insanlara kısa ve net bir yanıt olarak “evet alınabilir” demek gerekir. Çünkü bilgisayar daha ucuza geleceği için farklı bir donanıma yatırım yapabilirsiniz veya o para cebinizde kalmış olur.
FreeDOS pc satın almanın avantajlı yönü olsa da, teknik bilgisi olmayanlar için bu durum dezavantaja dönüşebilir. Bilgisayar işletim sistemsiz geldiği için Windows vb. bir işletim sisteminin kurulumunu bilmeniz ve yapabilmeniz gerekir. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz teknik servis veya bir uzmana ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. FreeDOS laptop veya bilgisayar satın alırken yaptığınız tasarrufun anlamlı olabilmesi için başka bir yere para vermeden, kurulumu sizin yapmanız daha mantıklı olacaktır. Eğer bu işlere çok uzaksanız tabi ki bir uzmandan yardım alarak işletim sistemini yükletmeniz doğru olanıdır.
Windows veya ücret ödeyerek kiralamanız veya satın almanız gereken işletim sistemlerini bende aynı parayı vermeyecek miyim diye düşünebilirsiniz. Evet sizinde satın almanız gerekiyor ama önünüzde farklı alternatifler var. Eğer web tarayıcısı kullanma ve ofis dökümanlarıyla çalışma gibi basit işler için bilgisayar satın alıyorsanız Linux gibi ücretsiz bir işletim sistemi kurabilirsiniz. “Linux’u araştırdım, Windows’un programlarını çalıştırmıyormuş” diyorsanız Windows’u daha ucuz bir şekilde edinebilmenin çeşitli yolları bulunmaktadır. Uygun olan yollardan birisini tercih edebilirsiniz. Ancak kesinlikle hiçbir işletim sistemi veya yazılımın korsan/çalıntı versiyonunu kullanmayı düşünmeyin.
FreeDOS Zararlı Mıdır?
FreeDOS nedir, satın alınır mı gibi sorulardan sonra acaba bu FreeDOS zararlı mı gibi bir soru aklınıza takılmış olabilir. FreeDOS işletim sistemi bir virüs veya herhangi bir zararlı yazılım değildir. Dolayısıyla kendi haliyle zararlı olabilmesi mümkün değildir. Zaten açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olduğu için zararlı olup olmadığını, internetten kaynak kodlarını indirerek direkt tespit edebilirsiniz.
Eğer FreeDOS üzerine korsan/çalıntı işletim sistemi veya herhangi bir yazılım kuracak olursanız FreeDOS kendinden dolayı değilde, yaptığınız bu işlemden ötürü zararlı olacaktır.
FreeDOS Bilgisayara Windows 10 Yüklemek Kolay Mı?
Windows 10’u herhangi bir bilgisayara yüklemek ile FreeDOS bilgisayara yüklemek arasında pek bir fark olduğu söylenemez. Sadece FreeDOS bilgisayarlarda kurulu bir işletim sistemi olmadığı için daha kolay bir kurulum söz konusu olabilir. FreeDOS bilgisayar üzerine Windows 10 işletim sistemini kurmak için temel olarak aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir.
- Microsoft sitesinden indirdiğiniz güncel Windows 10 .iso dosyasını Rufus benzeri yazılımlarla en az 8GB bir USB belleğe yazdırmalısınız.
- BIOS ekranından Boot menüsüne giderek Fast Boot özelliğini aktif hale yani “Enabled” konumuna getirmelisiniz.
- Yaptığınız değişikliği kaydedip BIOS’dan çıktıktan sonra bilgisayarı kapatın ve ardından USB belleği bilgisayara takın. Ardından bilgisayarı tekrar açın.
- USB bellekteki .iso dosyası ile kurulumun başlaması için Boot menüsüne erişmek gerekir. Bunun için devamlı olarak Boot menüsü tuşuna basın. Bu tuş F2, F8, F10 veya ESC tuşları olabilir. Bazen bu tuşlar üreticiniz tarafından daha farklı bir tuş olarak belirlenmiş olabilir, bunu arama motorları (Google vb) aracılığıyla öğrenebilirsiniz.
- Bu aşamadan sonra Windows 10 işletim sistemi FreeDOS bilgisayara üzerine kurulacaktır.
FreeDOS nedir ve FreeDOS bilgisayar alınır mı sorularının yanıtını öğrendikten sonra satın alma kararı vermeden önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Herhangi bir ürün alırken yaptığınız gibi kullanıcı yorumlarına dikkat edin. Bazı firmaların bilgisayarları ucuz satmasının sebebi sadece FreeDOS değil, teknik özelliklerin gerçekten kötü olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle bilgisayarı satın almadan önce bir uzmana teknik özelliklerini sorun veya bol bol kullanıcı yorumları, inceleme tarzı içerikleri araştırın. Bunun yanı sıra yeni satıcılardan ürün almamanız daha iyi olacaktır, daha bilinir mağaza ve satıcılardan ürün satın almak daha güvenli bir limandır.