Micro Front-End Nedir? Web Siteleri İçin Neden Gereklidir?
Micro front-end, bir web sitesinin bağımsız, farklı ekipler tarafından meydana getirilebilmesini sağlayan mimaridir. Farklı iş alanlarında uzmanlığa sahip takımlar, birbirlerinden bağımsız şekilde çalışma yürüterek Micro front-end amacına uygun bir proje var edebilirler. Firmalar tarafından sıklıkla kullanılan bu sistem, front end monolitlerini küçük parçalara ayırmayı ve uygulamaların rahatlıkla yönetilmesini sağlar. Konuya daha iyi bir şekilde hakim olmak için Micro front-end ile ilişkili front-end, back end terimlerinin ne anlama geldiğini, Micro front-end avantajlarını, temel kavramlarını, web siteleri ve şirketler için neden gerekli olduğunu içeriğimizin devamından öğrenebilirsiniz.
İçindekiler tablosu
Front-End Nedir?
Birçoğumuz bir uygulamanın veya web sitesinin arka planındaki işleyişin nasıl olduğunu detaylı şekilde bilmemekteyiz. Ancak yazılımcılar ve web site tasarımcıları front-end ve back-end terimleri hakkında gerekli bilgiye sahipler. Son dönemlerde bu terimler web siteye, uygulamalara sahip şirketlerinde dikkatini çekmeye başladı.
Front-end, web sitelerinde ziyaretçilerin etkileşim içerisinde oldukları bölümlere verilen isimdir. Önyüz kelimesiyle çevrilen front-end ziyaretçiler tarafından görüntülenir. Örneğin hangi yazı tipinin web sitesinde kullanılacağına, içeriklerin nereye yerleştirileceğine, fontlara ve renklere yönelik işlemler fornt-end bölümünde gerçekleştirilir. Bu kapsamda yazılımcıların HTML, JavaScript ve CSS kodlama dilleriyle oluşturdukları alan front -end olarak tanımlanır. Front-end yazılımcısı olmak demek aslında web sitesinin mimarı olmak demektir. Kullanıcılar için deneyimi kaliteli kılacak tüm öğeleri front-end bölümünde inşa eden yazılımcılar, ziyaretçilerin siteden memnun şekilde ayrılmasını sağlayan kişilerdir.
Bu noktada Micro front-end dediğimiz mimari ise birden fazla yazılımcı ekibin birbirlerinden bağımsız çalışarak web sitesi veya uygulama meydana getirmelerini sağlıyor.
Micro Front-End Avantajları Neler?
Micro front-end mimarisi, sağlıklı bir şekilde iş bölümü yapma avantajını kazandırır. Bu mimarinin kazandırdığı diğer avantajlar şunlardır:
- Bir uygulamanın yaratılması için gerekli olan işlem adımları ekiplere micro front end mimari sayesinde rahatlıkla bölüştürülür. Herkes kendi sorumluluğu olan iş alanında çalışır. Buda uygulama tasarlamada büyük bir ekiple çalışan işletmeler için pratiklik, zamandan tasarruf sunar.
- Bu mimari modelde ekipler birbirlerinden bağımsız çalışma gerçekleştirebilirler. Bu kapsamda uygulama veya web sitesi daha hızlı şekilde geliştirilir.
- Micro front-end mimaride çalışırken herkes ayrı çalışma sağladığından herhangi bir sorun ortaya çıkması halinde hangi alana yönelik uzman görüşü alınması gerektiği kısa sürede tespit edilir.
- Mimari kolaylıkla teste tabi tutulabilmektedir.
- Codebase kod tabanına sahip olmasına bağlı olarak rahatlıkla yönetilir.
- Micro front-end mimari sayesinde web sitesinin front-end bölümünü kısa sürede yükseltebilir ve güncelleyebilirsiniz.
- Yazılım dağıtımı yani deploy bağımsız haldedir.
- Bir uygulama veya web sitesi için birden fazla framework kullanımı bu mimari ile mümkün hale gelir.
İlgili avantajları Micro front-end mimaride deneyimlemek mümkündür.
Micro Front-End Web Siteleri İçin Neden Gerekli?
Micro front-end sistem, hem web siteleri için hem de işletmeler için gerekli bulunur. Çünkü monolith yaklaşım büyük ölçekli web siteleri için uygun değildir. Büyük web sitelerini var etmek için çalışma şeklinde, işi bağımsız olarak yürütme kapasitesine sahip küçük modüllere-ekiplere ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyacı ise Micro front-end mimarisi karşılıyor.
Büyük işletmelerin web tasarım ve uygulama inşası gibi süreçlerde hataları hızla tespit etmeleri, en kısa sürede en verimli işleri ortaya çıkarmaları gereklidir. Bu kapsamda Micro front-end sorunların kolay şekilde tespit edilmesini, bölümlere ayrılmış çalışma kategorilerinin durumlarının rahatlıkla takip edilebilmesi sayesinde sağlar.
Örneğin web sitesi veya uygulama inşa eden bir yazılım ekibi öncelikle birden fazla küçük uygulama üzerinde çalışabilir. Bu süreçte refactoring veya sıfırdan yazma işlemlerinin yapılması gerekebilir. Micro front-end mimaride otonom yürütme ve esneklik hakim olduğundan ekipler daha pratik bir çalışma sergilerler.
Micro Front-End Temel Kavramları Nelerdir?
Micro front-end temel kavramları denildiğinde akla ilk olarak, bağımsızlık gelmektedir. Diğer bir ifadeyle bu mimari tipinde çalışan her yazılımcı takım bağımsız şekilde çalışabilir, yine de ortaya oldukça başarılı öğe ve tasarıma sahip uygulamalar çıkar. Mimarinin değer temel kavramları;
- Alanları birbirlerinden ayırarak çalışma,
- API yerine yerel tarayıcı niteliklerin tercih edilmesi,
- Ekipler arası API kurulumu gerekliyse en basit haliyle kurulum sağlama,
- Takımların birbirlerinden izole çalışmasını sağlayarak verim ve yaratıcılığı artırma,
- Esnek web tasarımını temel alma,
Bu temel kriterlere dikkat edilerek Micro Front-end mimari takip edilir.