Her ne kadar bugün içerisinde yaşadığımız dijital dünya, bizim için son derece genç ve yeni olsa da, aslında şifreleme yöntemlerinin kullanılması, oldukça eski bir tarihe dayanır. Bugünden yüzlerce yıl öncesinde de şifreleme sistemleri insanlar tarafından kullanılıyordu. Şimdi ise bu sistemler, dijital ortama taşınarak farklı bir boyut ve işlev kazandı. Günümüzde kullanılan, en basitinden en karmaşığına birçok farklı şifreleme aracı var. Bu yazımızda da sizlerle farklı şifreleme yöntemlerine göz atacağız.
İçindekiler tablosu
Şifreleme Yöntemleri Nelerdir?
Kriptoloji biliminin gelişmesi ile birlikte ortaya birbirinden farklı şifreleme yöntemleri çıktı. Bu şifreleme yöntemlerinin bazıları, oldukça eski tarihlere dayanıyor. Hatta kullanıldıkları dönemin önemli kişileri, bu yöntemlere kendi isimlerini verdi.
Geçmişten kullanılan ve kullanıldıkları dönemin teknolojisini yansıtan yöntemlere baktığımızda, şifreleme işlemi iki esasa dayanır. Bunlar:
- Yer değiştirme
- Yerine koyma
Her iki yöntem de, klasik şifreleme tekniği olarak bilinir. Bilgisayarın icadına kadar, hem yer değiştirme, hem de yerine koyma tekniği kullanılmıştır. Şifreleme çeşitlerini incelemeye bu basit ve geleneksel yöntemlerden başlayacak ve ilk yöntem olarak sizlere, Sezar şifrelemesinden bahsedeceğiz.
Sezar Şifreleme Yöntemi
Sezar şifreleme yöntemi, ismini Roma döneminde yaşamış bir devlet adamından alıyor. MÖ 50-60 yıllarında geliştirildiği bilinen bu yöntem, Julius Caesar tarafından kullanılması sayesinde günümüzde hala biliniyor ve geleneksel şifreleme yöntemlerinin en iyi örneğini teşkil ediyor.
Sezar şifreleme yöntemindeki mantık, iletilen mesajdaki harfin, alfabede kendisinden 3 sonraki harf olarak şifrelenmesi şeklinde işliyor. Yani A harfi için D, B için ise E şifrelemesi kullanılıyor.
Hill Şifreleme Yöntemi
Bu şifreleme yöntemi, blok şifreleme yöntemi kullanılarak oluşturulur. Metinler, bloklara ayrılarak her biri ayrı ayrı şifrelenir. Metinlerin, karakterlerle değer biçimde çarpılması sonucunda yeni karakterler elde edilir.
Pigpen Şifreleme Yöntemi
Pigpen şifreleme yönteminin, 18. yüzyıla dayandığı bilinir. Harfler, sembollerle ifade edilir ve hiçbir matematiksel işlem kullanılmaz. Geçmişte masonların bu yöntemi kullandığı yönünde söylentiler vardır. Bu yöntemde iletilen mesaj, sadece bu şifreleme yöntemini ve sembollerin karşılık geldiği harfleri bilen kişilerce anlaşılır. Klasik şifreleme teknikleri içerisinde yer almasına rağmen, oldukça başarılı bir şifreleme yöntemidir.
Vigenère Şifreleme Yöntemi
1586 yılında kriptolog ve diplomat Blaise de Vigenere, Sezar şifrelemesini güncelleyerek, ona yeni bir yorum katmıştır. Şifreleme yöntemleri arasında Vigenere, oldukça önemli bir konumdadır. Bu yöntemde metin ve anahtar kelime belirlenir. Metin ve anahtar kelime belirledikten sonra, “Vigenère Tablosu” üzerinde şifreleme işlemi yapılır.
Vigenere şifreleme yönteminde, harfleri önceden belirlemek gerekir. Daha sonra da, bu tablo üzerinde bir anahtar kelime belirlenmelidir. Tablonun içinde, şifrelenmiş harflerle birlikte, şifreli bir metin ortaya çıkar.