Gündem Haberleri

Sosyal Medya Düzenlemesi


Son zamanlarda oldukça konuşulur hale gelen ‘Sosyal Medya Düzenlemesi’ medyada büyük ses getirmiş durumda. Hükümetin hazırlamış olduğu sosyal medya düzenlemesi taslağında Twitter, İnstagram, Facebook gibi sosyal medya mecralarının Türkiye’de temsilcisi bulunması zorunluluğu bulunuyor.

Kişiler bilgilerin korunması ve zararlı öğeler içeren paylaşımların kaldırılması konusunda yüksek seviyelerde para cezaları getirilmesi söz konusudur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sosyal medya mecralarının kontrol altına alınacağını söylemesinden sonra Ak Parti’nin bu konu ile ilgili hazırlamış olduğu yasa teklifinin ayrıntıları ortaya çıktı.

Yapılan haberlere göre, yasa teklifi çalışmasıyla birlikte Twitter, Facebook, İnstagram gibi sosyal medya mecralarına hukuka aykırı olan içeriklerin kaldırılması ya da paylaşılan içeriğin erişimine kısıtlama getirilmesi için her sosyal medya mecrasının  Türkiye’de temsilci barındırma zorunluluğu getirilmesi bekleniyor.

AK Parti tarafından üzerinde çalışılan sosyal medya düzenlemesine göre, başta Twitter, Facebook, İnstagram gibi en önemli sosyal medya mecraları olmak üzere sosyal medya temsilcileri ile görüşmeler yapılıyor. Bu görüşmeler sonucunda sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de temsilci ofisi açması bekleniyor. Facebook ve Twitter şirketleri bu konuya sıcak yaklaşsa da Twitter şirketinin Türkiye’de temsilci ofisi açma fikrine pek sıcak bakmadığı belirtilmektedir.

SOAYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NEYE GÖRE YAPILACAK?

           Sosyal medya düzenlemesi yasası içeriğine göre amaçlanan konulardan biri de kişilerin verilerinin korunması konusudur. Gündelik hayatımızın neredeyse her alanında olan sosyal medyalar hepimizin bilgilerini barındırmaktadır. Bilgilerin dışarı ülkelere sızdırılması düşüncesi aynı zamanda vatandaşın da tedirgin olduğu bir konudur. Bu düzenlemeyle birlikte kişisel bilgilerin korunması hakkında önemli adımların atılması beklenmektedir. AK Parti konu üzerine hukukçularla bir araya gelerek,

Sosyal medya yasaları incelendi

Avrupa’daki bu konuda uygulanan modelleri inceledi ve sonucunda Almanya’nın modelinin ülkemizde uygulanmasının doğru olabileceği görüşüne ulaşıldı.

Almanya’da uygulanan model Facebook, Twitter, İnstagram ve Reddit gibi önemli sosyal mecralarda paylaşılmasına izin verilen uygunsuz içeriklerin 1 gün içerisinde kaldırılmaması halinde 50 milyon Euro gibi yüksek meblağlara dayanabilen cezaların uygulanmasına imkân tanıyor.

Fransa’da da sosyal medya mecralarının düzenlenmesi hakkında büyük yaptırımlar uygulanmaktadır. Örneğin; ırk, din, dil gibi konularda insanları kötü yönde etkileyebilecek paylaşımlar 1 gün içinde kaldırılmaz ise sosyal medya mecraları kaldırmadığı paylaşım başına 1 milyon 250 bin Euro para cezası ile karşı karşıya kalacak.

Konu çocuk istismarı ve terör içerikleri paylaşımlara gelince ise bu tür paylaşımların 1 saat içinde kaldırılmaması yine aynı ceza miktarında yaptırım uygulanmasına imkân tanımaktadır.

Sahte hesaplar için ceza geliyor!

Sahte hesap açılması konusunda da çalışmaları olan AK Parti üyeleri, sahte hesap açılmasıyla ve bu hesapları açanlara ağır yaptırımların uygulanacağını belirtti. Bu konuda diğer partiler ile de fikir paylaşımında bulunan hükümet yetkilileri çalışma tamamlandığında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çalışmayı sunacak. Sahte hesaplar için ‘’Sosyal platformlara girişlerin TC kimlik numarası ile olması’’ fikri ortalıkta dolaşsa da tasarıyı hazırlayan hükümet yetkililerinin bu fikre sıcak bakmadığı belirtildi.

Ne düşünüyorsunuz?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir