Webmaster

XML Nedir? Kullanım Alanları ve Daha Fazlası

XML Nedir? Ne İşe Yarar?


XML, metin işaretleme dili olarak tanımlanabilir. XML nedir konusunda bilgi sahibi olmak için sizi yazımıza davet ediyoruz.

Yazılımcıların tercih ettiği birçok yazılım dili mevcut. Bu dillerle birbirinden farklı projeler geliştirilebiliyor. Ayrıca, bir de yazılım dilleriyle karıştırılan bazı diller mevcut. Bu diller, birçok kişi tarafından programlama dili olarak biliniyor.

İşte bu dillerin en başlarında HTML işaretleme dili geliyor. Yazımızda bahsedeceğimiz XML ise, yine HTML’e benzer bir dil. Bu dil aslında bir yazılım dili değil. Metin işaretleme dili olarak tanımlanabilecek olan XML, nerdeyse tüm platformlarda rahatlıkla okunabiliyor. Ayrıca, bu dili öğrenmek ve kullanmak oldukça kolay. Bu teknoloji hakkında daha fazla detay için içeriğimizin devamını okuyabilirsiniz.

XML Nedir? Ne İşe Yarar?

Günümüzde tercih edebileceğimiz çok sayıda programlama dili mevcut. Bu diller, karışık yapılara sahip olsalar bile yeterince emek verildiğinde fazlasıyla kullanışlılar. Bunların yanı sıra programlama dili sanılan ancak aslında biraz farklı olan dillerde mevcut. HTML ve XML, bu diller arasında gösterilebilir. XML nedir diye soracak olursanız, bu dil temel olarak bir metin işaretleme dili.

Yani aslında HTML gibi etiketler arasına yazılan basit bir metin dili. Programlama dillerine benzeyen XML, bazı dokümanlar oluşturmanıza olanak tanıyor. Bu dokümanlar, genel olarak insanlar ve işletim sistemleri tarafından rahatlıkla okunabiliyor. XML ile oluşturulan dokümanlar, temel olarak verilerin saklanması ve transfer edilmesini amaçlıyor.

Kısacası, XML ile verileri saklamak ve transfer etmek için dokümanlar oluşturabilirsiniz. Bu dokümanlar, neredeyse her platformda okunabilir oldukları için herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşüktür.

XML Dosyası Nedir?

İlk kısımda XML nedir, ne işe yarar konusuna değinmeye çalıştık. Şimdi kısaca XML dosyasından bahsedelim. XML dosyaları, not defteri gibi basit programlarla bile oluşturulabilir. XML ile oluşturulan bu dosyaların içerisinde, etiketlerle hazırlanmış XML kodları bulunur.

Bu kodları HTML kodlarına benzer olarak düşünebilirsiniz. XML dosyalarının temel amacı veri saklamak veya transfer etmektir. Daha önce belirttiğimiz gibi XML ile oluşturulan dokümanlar, neredeyse her platformda rahatlıkla okunabilir. Yani bu dosyalar platform fark etmeksizin kolaylıkla hazırlanabilir ve okunabilir.

XML ile Neler Yapılabilir?

XML ile birçok şey kolayca gerçekleştirilebilir. Sizler için biraz bunlardan bahsetmek istiyoruz. XML diliyle bir site veya uygulama oluştururken online veya offline olarak veri depolayabilirsiniz. Üstelik, yine benzer durumlarda veri transferleri yapabilirsiniz. XML dosyaları HTML dosyalarından ayrı çalışır.

Bu sayede, HTML dosyasında sorun oluşsa bile, XML dosyasındaki içerikler güncellenerek bu problem hızlıca çözülebilir. Uzun lafın kısası, XML ile veriler saklanabilir ve kolayca transfer edilebilir. Örneğin, bu teknolojiyi dosya sistemlerinin düzenlenmesinde veya veritabanların transferlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca, özel dokümanların depolanmasında ve finansal verilerin saklanmasında da yine XML tercih edilebilir. İşte bu tür durumda bu dili tercih etmek oldukça ideal bir seçenektir.

 

Not Defteriyle XML Dosyası Oluşturma

XML dosyası oluşturmak için Notepad gibi basit bir uygulama kullanabilirsiniz. XML nedir kısmını açıkladığımıza göre, nasıl yeni bir XML dosyası oluşturacağınızı basit bir şekilde adım adım anlatmaya çalışacağız.

  • İlk adımda bilgisayarınızdaki Notepad uygulamasını açın.
  • Açılan pencerede boş sayfaya XML kodlarınızı yapıştırabilir veya sıfırdan kodlar yazabilirsiniz.
  • Kodları yazdıktan sonra sol üstteki Dosya’ya tıklayın ve Farklı Kaydet… seçeneğine tıklayın.
  • Daha sonra, açılan pencerede Kayıt türü kısmından Tüm Dosyalar seçeneğini seçin.
  • Dosya adı kısmında dosyanıza bir isim verin ancak ismin sonuna .xml Örneğin, dosya adını deneme.xml yapabilirsiniz.
  • Son olarak dosyanın kaydedileceği yeri seçin ve alttaki Kaydet butonuna basarak kaydedin.

XML dosyası oluşturmak işte bu kadar basit. Bu adımlardan sonra yazımızın devamını okuyarak dosyayı kolayca açabilirsiniz.

XML Dosyaları Hangi Programla Açılır?

XML dosyalarını açmak fazlasıyla kolay. Kullanımı kolay olan bu dil, oluşturduğunuz dosyaları açarken de size zorluk yaşatmıyor.

XML Dosyası Açma

XML dosyalarını Notepad veya Notepad++ gibi bir metin editöründe kolayca açabilirsiniz. Daha sonra, dosyanın içerisindeki kodları istediğiniz gibi düzenleyebilir ve kaydedebilirsiniz.

Ayrıca, bu tür dosyaları tarayıcınızda çalıştırabileceğinizi belirtelim.  Yani dosyadaki kodların nasıl çalıştığını görmek için Google Chrome gibi bir tarayıcıyla çalıştırmayı deneyebilirsiniz. HTML ile oldukça benzer olan bu dil, dosya açma kısmında da yine aynı benzerlikleri taşıyor.

Yazımızda XML nedir, XML dosyaları nasıl açılır? gibi sorulara yanıt aradık. Sizde yazımızı dikkatli okuyarak XML teknolojisi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Addy

Teknoloji İle Yakından İlgilenen Gereksizin Teki

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.