Büyük Depremleri Önceden Tespit Eden Bir Teknoloji Geliştirildi! 7 Ve Üzeri Depremler Tespit Edilebilecek
Depremler, doğal afetler ve dahası. Ülkemizin de karanlık dönemlere girmesine neden olan depremler, bu zamana kadar üzerinde çalışmalar yapılsa da önceden tespit edilme gibi bir şansı biz insanlara sunmuyordu.
Gelişen teknoloji ile birlikte, yer kabuğunun neredeyse tamamını gözlemleyebildiğimiz şu şartlarda. Büyük depremleri önceden tespit eden bir teknoloji geliştirildi. Haberi gören, araştırmayı ve denemeleri gören herkes “sonunda” demeyi başardı.
Her ne kadar kendi içinde bazı şartları barındırıyor olsa da. Atılan bu adım, deprem konusunda yıllardır kalınan sessizliğin son bozumu oldu. Yıllardır üzerinde çalışılıyor ancak teknolojik açıdan bir adım ileri gidilemiyordu.
7 Şiddeti ve Üzerindeki şiddetteki depremleri tespit edebilecek olan sistem tam olarak 2 Saat önce haber verme şansına sahip.
GPS Uyduları ile Yer Kabuğu İzleniyor!
Ülkemizde de olan depremlerde karşılaştığımız manzaralar, yer kabuğunun kayması ve metrelerce yer değiştirmesi. Söz konusu durum her ne kadar çoğu depremde olsa da özellikle 7 ve üzeri depremlerde daha sık karşımıza çıkıyor.
Depremler, yer kabuğunun yer değiştirmesi ile oluşan doğal afetlerdir. GPS Teknolojinin geliştirilmesi için uzaya gönderilen 3026* adet GPS uygusu ile yer kabuğunun incelenmesi her an gerçekleşiyor.
Bilim insanları, söz konusu izlenme teknolojisinden yola çıkarak yer kabuğundaki hareketleri kayıt altına alıp. Yaşanan değişiklikler ile bir bölgeye deprem ulaşmadan 2 Saat önce haber verebiliyor. Bu durum, henüz volkanik patlamalar nedeni ile oluşan fay kırılmalarını hedefliyor olsa da atılan adım üzerinden ilerleyerek geliştirmek mümkün durumda.
Fay İzleme Teknolojisinde Alternatifler Aranıyor
GPS Teknolojisi ile fay izlemek mümkün ancak bu durumun yanı sıra. Fay hatlarının kırılmadan birkaç saat önce çıkartmaya başladığı sesler de incelenme altına alınmaya çalışılıyor.
Başladığı konumu görerek, ilerleyeceği konumu da yazılım desteği ile tespit ederek. Büyük depremler için önlemler alınacak. Ancak depremler, sanıldığı gibi sadece görüntü bakımından sinyaller vermemekte. Her ne kadar hızlı başlıyor olsalar da ses sinyalleri ya da ısı sinyalleri ile değişimi fark ettirebiliyorlar.
Geliştirilen teknolojinin, ülkemiz için kullanılabilir duruma gelmesi için önümüzde biraz zaman var. Söz konusu testler ve deprem takipleri şu an için Volkanik patlamalar ve volkanik nedenlerle olan yüzey kaymaları için geçerli.
Araştırma ile ilgili daha fazla bilgi almak, alınan sonuçları incelemek ve atılacak adımlara göz atmak için ilgili makaleye gidebilirsiniz (EN) Buraya tıklayın.