Herkesin mutlaka aşina olduğu Pop-up ismi, kullanıcılar tarafından oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. İnternetin teknoloji ile birlikte daha da gelişmesiyle siteler için de etkisini gösterdiği kesindir. İnternet sitelerine baktığımızda çoğunluğu bu platform vasıtasıyla gelir kazanma açısından kurulmuştur.
Durum böyle olunca önemli bir gelir yolu olan reklam ortamından güzel bir pay almak adına, çeşitli reklam teknikleri kullanılmaya başlanmıştır. Elbette bu özel tekniklerden bir tanesi olarak düşündüğünüz Pop-up sistemidir. Genel olarak kullanıcıların baş belası şeklinde kabul edilen bu sistem, internet ortamında gezinme işlemini adeta zoraki hale getirebiliyor.
Peki, bu konu hakkında daha detaylı bilgi almak adına Pop-up ne demek? Çalışma prensibi nasıl? Avantajları neler? Dilerseniz hep beraber yakından inceleyelim.
İçindekiler tablosu
Pop-up Reklam Sistemi Nedir?
Herhangi bir internet sayfasına girdikten sonra müdahale edilmeden aniden açılan reklam pencereleri Pop-up şeklinde tarif ediliyor. Ek kazan elde etmek amaçlı olarak internet sitelerine kurulan bu sistem, günümüzde oldukça fazla artmış durumda.
Böyle bir olayın ortadan kaldırılması için çeşitli türden engelleyiciler ve tarayıcılar kullanılabiliyor. Bu sistemin kullanılma nedeni elbette sadece reklam olarak bilinmemelidir. Üstelik bilgisayar sistemleri içerisine kötü yazılımları eklemek adına da kullanımı gerçekleşir.
Böyle bir olayın olmaması için engelleyici bazı programların kullanılması gerekir. Pop-up engelleme için birçok anti virüs programı bulunuyor. Ekstra engelleyiciye ihtiyaç duyulmadan bilgisayar sisteminin korunması sağlanabiliyor.
İnternet dünyasında yer alan bu reklam sistemi, JavaScript olarak bilinen programlama diliyle gerçekleşiyor. Ayrıca çeşitli türden özelliklerde eklenebiliyor. Genel olarak internette yer alan sitelerin bünyesinde kullanılan Pop-up reklam için dikkat edilmediği takdirde, bilgisayar içine Adware şeklinde sızılabilmesi mümkündür.
Dikkatsizce kurulum sonunda bilgisayar sistemi içerisine giriş gerçekleştiren Adware yazılımlar, belirli bir zaman büyük derecede problem ortaya çıkarabilirler. Bu yazılımlar tarayıcının açık olmadığı durumlarda ve internetin dahi kapalı olması halinde bile reklam pencerelerini kullanıcılara gösterebilir.
Pop-up Nasıl Engellenir?
Bu yazılıma engelleme işlemini uygulamak isteyenler için birçok adım sunuluyor. Gerçekleştirilen adımlar aracılığıyla sorunlar tam anlamıyla ortadan kaldırılabiliyor. Şimdi bu problemi kaldırmak ve sistemi engellemek adına sunulan adımları detaylıca kontrol edelim.
Google Chrome Tarayıcı
İlk adım olarak tarayıcı açılır ve ardından araç çubuğu kısmında yer alan Chrome menüsüne tıklama gerçekleştirilir. Ayarlar bölümüne girilerek gelişmiş ayarları göster seçeneği işaretlenir. Gizlilik sekmesi kısmından içerik ayarları botunu üzerine tıklanır. Gelecek olan bölümde hiçbir sitede Pop-up gösterimine izin verme kısmına tıklama gerçekleştirilerek işlem tamamlanır.
İnternet Explorer Tarayıcı
Tarayıcı açıldıktan sonra sağ üst tarafta yer alan ayarlar menüsüne girilir. Menü içerisinde bulunan internet seçenekleri kısmına tıklanır. İşlemden sonra gizlilik sekmesi için de tıklama gerçekleşir. Açılır pencere engelleyicisinin aktif duruma gelmesi için yanında yer alan boş kutucuğa tıklanır. Sonrasında uygula üzerine tıklama gerçekleştirilerek işlem tamamlanır.
Mozilla Firefox Tarayıcı
İlk olarak tarayıcı içerisinde sol üst tarafta bulunan Firefox yazısı üzerine tıklanır. Seçenekler bölümüne giriş gerçekleştirildikten sonra içerik bölümü yazan kısma tıklama yapılır. Buradaki kısımda açılır pencereleri engelle şeklinde yazan bölümün yanında yer alan boşluğa tıklanır. Tik konulduktan sonra tamam butonuna basılır ve işlem tamamlanmış olur.
Pop-up Blocker
Bu problem engellemek adına gerçekleştirilen yöntemler arasında en son adım ise Google mağazasında sunulan Pop-up Blocker eklentisini almaktır. Eklentinin kurulması için yapılması gereken arama çubuğuna indirdiğiniz eklentinin ismini yazıp arama tuşuna basmak olacaktır. Gelecek olan sayfa içerisinde mavi yazılı şekilde olan Chrome’a ekle butonuna tıklandığı vakit, kurulum tamamlanıp sistem aktifliği gerçekleşecektir.
Pop-up Sisteminin Yararları ve Zararları Nelerdir?
Bu sistemin yararlarına bakılacak olursa, istenilen sayfa için trafik sağlayabildiğini ve kolay şekilde para kazanmaya destek olduğu görülebilir. Pop-up sisteminin zararları ise güvenlik açığı, kişisel bilgilerin kayıt edilmesi, sahte kapatma düğmeleri üzerinden kullanıcıları kandırma, Google üzerinden kalıcı engellenmedir. Ayrıca herhangi bir link üzerine tıklandığından başka türden pencere geleceği için o linkin açılması söz konusu olmayabilir.