Bilgisayar Genel

Ucuz Fiyatlı Bilgisayar Toplama Rehberi

Toplama Bilgisayarlara Ne Kadar Güvenmeliyim?


Öncelikle belirtmeliyim ki şu zorlu günlerde çoğumuzun yalnız kaldığı veya sıkıntıdan patladığı, ilk etapta evde yapacak sınırsız şey varmış gibi görse de zamanla bu aktiviteleri de tükettiği (tecrübe ile sabit) çok zorlu bir süreçten geçiyıruz. Tabi bu olayların manevi tarafı. Maddi yönden bakacak olursak doların bu yazıyı yazarkenki konumu tamı tamına 7.00 Türk Lirası’na tekabul etmekte. Peki biz delirdik mi? Şu olayların geçmesini beklemek biraz daha mantıklı olmaz mı? Diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Kimse size yarının garantisini veremez dostlar. Bu sebeple sizlere günümüz şartlarında toplayabileceğiniz fiyat-performans odaklı bilgisayar ve parçalarını anlatacağım.

Bu işe gönül koymuş dostlarım için nereden başlamanız gerektiğini söylemek boynumun borcu. Öncelikle belirtmek isterim ki bu yazıdan sonra zaten başlamış olacaksınız. Ama ben yine de sizlere internet üzerinde işin ehli insanların kurmuş olduğu bilgisayar toplama rehberlerinde kendi bütçenize uygun parçaları monte edip, bir simülasyon sistemi ile göz önüne getirebileceğiniz internet sitelerini veya youtube üzerinde çeşitli fiyat baremlerinde videolar çekmiş olan dostlarımızın videolarını izlemenizi öneririm.

Toplama Bilgisayarlara Ne Kadar Güvenmeliyim?

Açıkçasını söylemek gerekirse imkanınız varsa tabii ki her şeyin sıfırını almak en mantıklısı olacaktır. Pek tabi bu yazının başlığından ve bu yazıyı buraya kadar okumanızdan da anlaşılacağı üzere bu pek de mümkün görünmüyor anlaşılan. Öncelikle toplumun birçoğunda varolan şu önyargıdan kurtulmanızı öneririm. İkinci el ve toplama kavramları tamamen farklı işler. Bir başka yazıda ikinci el olayına da değinirim ama bilinmelidir ki ikinci el sistemlerde yüzde yüzperformans alamama riski ve çalışmayan parçaya denk gelme olasılığı çok yüksek. Toplama sistemlerin olayı ise hazır bir bilgisayar almaktansa birbiriyle uyumlu farklı parçaları elinizde birleştirip ortaya yeni bir makina çıkarmaktır.

Güven olayına gelecek olursak yine internet üzerinde bu işi kargolama sistemiyle yapan oldukça fazla insan var. Bu konuda uzman olmadığınız sürece kendi kafanıza göre parça alıp bilgisayar toplamanızı önermem. Alacağınız parçaların pini, DDR uyumu gibi birçok kavramın denkleşmesi gerekiyor. Uzmanından tavsiyeleri kesinlikle kulak arkası etmeyin. Daha önce internet üzerinden alışveriş yapmamış ve güven duymakta sıkıntı çeken biriyseniz youtube de teknoloji kanallarının önerilerini dinlemek güvenininizi sağlayacaktır.


Parça Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Öncelikle bu güne kadar hep yanlış bilinen bir bilgiyi düzeltmek gerek. Bir bilgisayarın özellikle de oyun odaklı bir bilgisayarın en önemli parçası ekran kartı gibi görünse de işlemciniz çöp olduktan sonra titan taksanız bile pek fayda etmeyecektir. Bu sebeple sistemin temelini atarken ilk olarak anakart ve işlemciyi seçmenizi öneririm. Bu işlemden temeli attıktan sonra kendinize bir çatı bulmanız gerekiyor. Bu aşamada eğer ucuz bir sistem toplamak için taviz vermeniz gerekiyorsa ışıklı mışıklı kasaları unutun. Sonuçta sizin için önemli olan görünüş değil performans olmalı. Bu sebeple kasanızı oldukça sade, RGB led ekranlardan ve soğutma sistemlerinden olabildiğince uzak tutmanız gerekiyor. Çatınızı kurduktan sonra sırada sistemi besleyecek enerji kaynağına ihtiyaç duyacaksınız. Bu noktada tam sistemi doyuracak miktarda enerji sağlayan bir power supply sizler için yeterli olacaktır. SSD kullanmak sizin için lüks olabilir bu yüzden WD veya HDD harddisk kullanmanızı öneririm. Ram olarak 4GB lık iki parça sizin için yeterli olacaktır. Bu noktaya kadar yazdıklarım sizi tatmin etmemiş olabilir. Bu yüzden sizlere aşağıda ortalama 3000 tl ye tekabul eden bir sistem hazırladım. Maalesef 2000 tl ye sistem toplamanın hayal olduğu şu devirde en ucuz fiyat performans sistemi bu gibi görünüyor.

 

2999 TL GTX 1650 Super Sistem Bileşenleri

İşlemci: AMD Ryzen 3 2300X

Anakart: Gigabyte A320M S2H

Ram: XPG 8GB Gammix D30 Kırmızı 3000MHz (Güncellendi

Ekran Kartı: Inno3D GeForce GTX1650 Super Twin x2 OC

SSD: WD 240GB Green 545MB Okuma (Stoklar yüzünden değişti)

Kasa: Ranker Orion Temperli camlı RGB mATX Kasa

Güç Kaynağı: FSP 500W Meet 85+ verimli Güç Kaynağı

 

 

Oyun Performansı

E tabi klasiktir böyle makalelerde oyun testleri. Sizler için günümüz şartlarında en popüler beş oyunda FPS testi yaptık işte karşınızda o değerler;( İdeal değerler için en yüksek ayarlar göz önünde tutuldu.)

Counter Strike:Global Offensive::> Ortalama 130-150 FPS (Dust-2 haritası baz alınmıştır..)

Player Unknown Battle Grounds:::> 70-80 FPS ( Vikendi haritasında denenmiştir.)

Grand Theft Auto:::> 60-80 FPS

Battlefield 5 :::> 60-80 FPS

Shadow Of Tomb Raider:::> Ortanın biraz üstü ayarlarda 70-90 FPS

Dostlar belirttiğim gibi bu sistem biraz oyun odaklı sistem oldu. Günümüz şartlarında zaten yukarıdaki oyunlarda bu performansı veren bir bilgisayar diğer işlemlerinizi yaparken pek sıkıntı yaratmayacaktır. Öneri olarak verdiğim parçalar döngü halinde değişkenlik gösterebilir ama ben yine de size hem marka olarak hem de derece olarak örnek oluşturması bakımından önerilerde bulundum.

Emre Aslanhan

İletişim emre.aslanhan@gecbunlari.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Toplama Bilgisayar Alırken Ana Karınızda Onboard Ekran Karti Olsa Bile İşlemcinin Onboard Ekran KArını DEsteklediginden Emin Olun Yoksa Ekran Kartınız Arızalandıgında Arızalı Ekran KArtı Onarılana Kadar Veya Yenisini Alana KAdar Pc Nizi Kullanamazsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Reklam engelleyici algılandı.

Reklam engelleyici algılandı, lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakınız.