UGC Nedir? UGC ile Nasıl Para Kazanılır?
UGC Nedir? UGC ile nasıl para kazanılır? Özellikle son zamanlarda büyük markalar tarafından oldukça doğal üretilen içeriklere denk gelmiş olmalısınız.
İşte, söz konusu doğallıkta olan içeriklere UGC içerik deniyor? Nasıl yani? UGC, gerçek adı ile User Generated Content olarak karşımıza çıkan bu yapay ancak oldukça doğal olan reklam modeli; Markaların, kullanıcıları kullanarak doğal ve güvenilir bir izlenim yaratmasını sağlıyor.
Ülkemizde UGC sistemi yaygın olmasa da son dönemlerde atılan kimi reklam adımları sayesinde UGC içerik yani User Generated Content içerik yönünde bazı gelişmeler gözlemlenmiş durumda.
Pek çok firma ve kullanıcı UGC reklam modelini influencer olmak ile karıştırmakta;
- UGC Reklam modelinde para kazanmak için takipçinizin olmasına gerek yok,
- UGC Reklam modelinde yüksek takipçiler ile çalışmanıza gerek yok (işletmeler için),
- Para kazanmanın yanı sıra ürünlere de sahip olabilirsiniz,
- Amatör veya profesyonel olarak para kazanma şansına sahipsiniz,
- Satışlardan değil direkt olarak reklamdan para kazanırsınız.
Özellikle İnfluencer iş modeli ile karıştırılan UGC iş modeli, influencer iş modellerinden farklı olarak paranızı satışlardan almanızı değil, direkt olarak çektiğiniz reklamdan sonra almanızı sağlıyor.
UGC reklam modelinde para kazanabilmek için takipçilerinizi ve kitlenizi değil. Sesinizi ve kendinizi kullanırsınız.
UGC yani, User Generated Content olan içerikler. İçerik üretimi yapan kişiler tarafından değil UGC talebinde bulunan firmalar tarafından yayınlanır.
İçindekiler tablosu
Markalar İçin UGC Ne Demek?
UGC Nedir? , UGC ile nasıl para kazanılır konusuna yazımızın girişinde değindik. Ancak, UGC bir marka için neyi ifade etmekte?
UGC, açılımı ile User Generated Content olarak karşımıza çıkmakta. Yani, kullanıcılar tarafından oluşturulan içerikler. Bir markanın, kendi güvenilirliğini arttırmak ve satışlarını yükseltmek için yapabileceği en doğru adım ürünlerinden ve/veya hizmetlerinden memnun olan kullanıcıları öne çıkartmak olacaktır.
Her ne kadar kimi markalar için müşteri memnuniyeti doğal olarak sağlanabiliyor olsa da özellikle yeni çıkartılan ürünlerde söz konusu memnuniyet öne çıkartılması mümkün olmayabiliyor.
Bu gibi durumlarda ise UGC içerik sistemleri devreye giriyor. UGC sistemine göre, takipçi sayısı olsun veya olmasın bir kullanıcı söz konusu ürünler ile ilgili deneyimlerini anlatan ve memnuniyetini göz önünde bulunduran bir içerik hazırlar.
Firmalar, söz konusu içerikleri kendi sayfalarında “yapılan dönüşler” adı altında paylaşır veya yüksek takipçi oranlarına sahip olan hesaplarda reklam modellerinden uzak kalarak paylaşır. Son kullanıcı, söz konusu içeriklerin reklam olduğunu anlayabilir ancak doğal bir reklam modeli olarak sunulduğu için kimi zaman sadece bir memnuniyet videosu gibi de gözükebilir.
UGC içerik üretiminde sadece memnuniyet değil;
- Bir konuda sorun çözümü,
- Sanki uzun zamandır ihtiyaç duyulan bir ürüne kavuşmuş olmak,
- Kalitesi ile kullanımı ile öne çıkmış olmak,
- Kişiselleştirilebilir ürünler olduğunu dile getirerek son kullanıcı cezbetmek.
Gibi içerik üretim türleri de dikkat çekmekte.
Büyük Markalar ve UGC Kullanımı
UGC Nedir? Nasıl para kazanılır? Sorusuna belki de verilebilecek en doğru örnek büyük markalar tarafından özellikle Pandemi döneminde son kullanıcılara sunulan UGC içerikler olacaktır.
UGC içerik üretimi konusunda dikkat çeken ilk marka kesinlikle büyük Pazar hacmine sahip olan Coca-Cola olacaktır. Coca-Cola, kullanıcıları etkileşimde bulundurabilmek ve kullanıcıların ürünlerini sürekli olarak paylaşmasını sağlayabilmek için içecek paketleri üzerinde isim yazan modelleri piyasaya sürmüştü.
Benzer yöntemde ilerleyen ve günümüzdeki başarı oranını bu yönteme borçlu olan bir Firma daha karşımıza çıkıyor. Starbucks. Starbucks, kahvelerin üzerine yazdıkları “yanlış” isimler ile sürekli olarak sosyal medyanın gündeminde gelmiş, marka bilinirliğini arttırmış ve başarılı adımlar atmış bir firma olarak karşımıza çıkmıştır.
Gelişen teknoloji ile birlikte kullanıcıların kullanıp önerdiği içeriklerin hazırlanması ve sunulması oldukça kolaylaştı. Sadece yiyecek ve içecek konularında değil, teknolojik ürünler konusunda da kimi doğal videolar firmalar tarafından istenilen şekilde özel olarak üretilmiş olabiliyor.
Reklam Vermek ve UGC Arasındaki Farklar Nelerdir?
UGC ile nasıl para kazanılır? Konusuna giriş yapmadan önce. UGC ile reklam vermek arasındaki farkı anlamak ve neden önemli olduğunu benimsemek gerekir.
Kullanıcılar, bir ürün veya hizmet almadan önce çevrelerinde veya sosyal medyada karşılarına çıkan ürün yorumlarına dikkat eder. Gelen yorumları ve geri dönüşleri göz önünde bulundurur ve satın alım planlarını söz konusu yorumlara/videolara göre yapar.
Reklam vermek, marka bilinirliğini arttırmak ve yüksek hacimli kitlelere ulaşabilmek için oldukça önemlidir. Ancak, iş samimiyet boyutuna geldiğinde kullanıcıları korkutan kısım devreye girmekte.
UGC yöntemi ile satın alınan içerikler veya kullanıcıların içerik üretmesine neden olacak etkinlikler ile markaların “gerçek” yüzleri daha ucuz bir reklam modeli ile son kullanıcıya sunulabilmekte.
Yazımızın öncesinde, Coca-Cola ve Starbucks firmaları için örnek vermiştik. Teknoloji konusunda ilerleyen ve hâlen daha günümüzde pek çok kullanıcı tarafından gönüllü içerikler üretilmesini sağlayan bir firma daha bulunuyor.
Apple! Apple, iPhone model telefonlarının kamera performansını öne çıkartabilmek için oldukça zekice bir etkinlik ortaya çıkartmıştı.
#ShotOniPhone etkinliği olarak karşımıza çıkan paylaşım. Diğer kullanıcıların iPhone model cep telefonları ile yüksek kaliteli içerikler paylaşmasına teşvik sağlamıştı.
Küçük işletmelerin bile yapabileceği UGC yöntemini yüksek kitle oranlarını kullanarak neredeyse hiç para harcamadan yapabilen firmalar da oldukça dikkat çekici.
Ünlü Olmadan UGC ile Para Kazanmak Mümkün Mü?
UGC Nedir? Sorusu özellikle UGC yöntemini yeni duymuş ve para kazanmak isteyen kişiler tarafından sorulmakta. Peki, Ünlü olmadan UGC ile para kazanmak mümkün mü? Ve UGC ile nasıl para kazanılır?
Cevap aslında oldukça basit; Evet, UGC yöntemi yani User Generated Content üretimi sağlayarak İnfluencer olmadan para kazanmak mümkün.
Söz konusu yöntem ile firmalara içerik üretebilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmekte. Bu şartlar genelde;
- Öz bakıma dikkat edilmesi,
- Amatör de olsa kalite konusunda yüksek sonuçlar verebilecek bir kameraya/telefona sahip olmak,
- Gönderilen ürünlerin doğru şekilde tanıtımını yapabilmek,
- Kaliteli bir ses sunabilmek,
- Kamera karşısında olmaktan çekinmemek,
- Doğal duran tepkiler verebilmek.
Söz konusu şartlar dışında UGC yöntemi ile para kazanmak için bir yaş sınırı bulunmamakta. Öyle ki, kimi ebeveynler çocukları ile UGC içerikleri üreterek firmalar ile anlaşıp, para kazanmaya hemen başlayabiliyor.
User Generated Content içerikleri üretebilmek için firmalara “senaryo” yazarak başvuru yapabileceğiniz gibi. Firmalardan size gönderilen bilgileri düzenleyerek doğal tepkiler ile sanki ürünü kullanmış, memnun kalmış ve düzenli olarak kullanıyormuş gibi içerikler üretmek de mümkündür.
UGC ile Nasıl Para Kazanılır?
UGC ile nasıl para kazanılır? UGC ile para kazanmak için ne yapmak gerekir?
User Generated Content ile para kazanmanın mümkün olduğundan bahsetmiştik ve hatta herkes tarafından yapılabilir demiştik. Peki, UGC ile nasıl para kazanılır? Neler yapılmalı?
UGC ile para kazanabilmek için kendinizi firmalara göstermeniz gerekmekte. Söz konusu gösterme işlemleri için direkt olarak Mail yolu ile iletişime geçebileceğiniz gibi UGC hizmeti veren firmalarda çalışabilir veya Freelance platformlarında ilanlar oluşturabilirsiniz.
- Fiverr,
- Bionluk,
- Freelancer.
Gibi, başta gelen Freelance çalışma platformlarında “firmalar için UGC içerik üretimi yapabilirim” ilanları oluşturmak ve örnek içerikler oluşturarak sunmak en doğru dönüşü almanızı sağlayacaktır.
UGC hizmeti veren firmalar ile çalışmak, her ne kadar avantajlı olsa da kazanç konusunda kesintilere uğramanıza neden olabilir. Özellikle bu konuda yeniyseniz ve nasıl para kazanmanız gerektiğini merak ediyorsanız UGC hizmeti veren firmalarda video içerik üreticisi olarak çalışabilirsiniz.
UGC içerik üretim hizmeti veren firmalar, doğrudan başvurulara kapalıdır. Bu nedenle, hizmet içinde bulunmak istediğiniz firmaların iletişim adreslerine kendinizi tanıtan mail göndermeniz doğru olacaktır.